Με βελτιώσεις στην τροπολογία που έχει ήδη καταθέσει, επιχειρεί η κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχουν προκαλέσει οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων των ΟΤΑ στον τομέα της καθαριότητας και υπό το βάρος των όγκων απορριμάτων που έχουν σωρευθεί στους δρόμους. Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΝΔ κατηγορώντας την ότι έχει ως σχέδιο να περάσει ο τομέας της καθαριότητας σε ιδιωτικές εταιρείες, με τον βουλευτή της ΝΔ Μάκη Βορίδη να του απαντά ότι η κυβέρνηση είναι όμηρος των αδιεξόδων που η ίδια προκάλεσε και εγκλωβισμένη στις ανεπάρκειές της.
«Προσπαθήσαμε με ένα ανοιχτό πνεύμα διαλόγου να δώσουμε ρεαλιστική διέξοδο στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, δηλώνοντας, σε ό,τι αφορά τον ίδιο, ότι «ουδέποτε όσο είμαι στο ΥΠΕΣ δεν δημιούργησα την παραμικρή προσδοκία ότι μετά το πέρας της 31.12 ότι οι συμβάσεις τους θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου».
Όπως είπε, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και με βάση το σκεπτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους δρόμους «δίνουμε την δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση με τα μέσα που διαθέτει να μην υπάρξει κενό και να οδηγηθούμε σε συμβάσεις μέχρι να κάνουμε το αυτονόητο: μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας». Έτσι, δεν θα υπάρχει ηλικιακό όριο για την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψή τους ως μόνιμο προσωπικό, ενώ επιπλέον θα προβλέπεται και η μοριοδότησή τους βάσει της εμπειρίας τους. «Είναι μια πρόταση που προσπαθεί να προκρίνει την βέλτιστη λύση», είπε, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ περί παράτασης για άλλη μια φορά των συμβάσεων, είπε ότι «δεν πρόκειται για παράταση, αλλά για συνέχιση μιας εργασιακής σχέσης που δίνει μια διέξοδο».
Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι «οι δήμαρχοι έχουν την ευθύνη να μας καταθέσουν τις ανάγκες τους». «Ξεκινάμε κατ’ αρχήν με 2.500 και δίνουμε την δυνατότητα με αξιολογήσεις να βάλουμε τάξη σε αυτό το θολό τοπίο», είπε για τις μόνιμες θέσεις εργασίας αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο για αύξησή τους, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι την ίδια στιγμή αυτό που λέει είναι «δώστε τους τα δεδουλευμένα και απόλυση, ζητώντας ότι η αποκομιδή πρέπει να είναι υπόθεση ΣΔΙΤ». «Το σχέδιό σας είναι να φέρετε ιδιωτικές εταιρείες. Θέλετε απολυμένους 6.100 ανθρώπους», πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ και την κάλεσε «να μην παίζει με τις ανθρώπινες ζωές και την δημόσια υγεία».
«Δεν είναι η ΝΔ που παράτεινε συμβάσεις. Ο Βερναρδάκης τους είπε ότι είχαν προσληφθεί για 8 μήνες και τις παρέτεινε μέχρι 31.12. 2016 και μετά η Γεροβασίλη το έκανε μέχρι το 31.12.17. Εμείς τους είπαμε ότι θα συνεχίσετε να εργάζεστε; Εσείς το κάνατε», απάντησε ο κ. Βορίδης. Ενώ είπε στον κ. Σκουρλέτη: «Σας λέγαμε ότι είναι αντισυνταγματικό και ότι θα δημιουργήσει εμπλοκή, αντί να κάνετε ότι κλείνετε το μάτι. Γιατί δεν καλέσατε τότε τους δήμους να κάνουν τα οργανογράμματα για να πάμε σε κανονική διαδικασία προσλήψεων;» «Το κάνατε διότι όπως δηλώνατε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα είναι θετική. Δεν ακούτε. Δημιουργείτε την προσδοκία και τώρα έρχεστε και λέτε σε εμάς ελάτε να τα αντιμετωπίσουμε», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι η μοριοδότηση που προβλέπεται «είναι φωτογραφική και θα πέσει ως αντισυνταγματική». «Τους κοροϊδεύετε. Γιατί να αφορά μόνο αυτούς και να έχουν προνόμιο φωτογραφικό; Γιατί ειδικώς αυτοί να αποκλείσουν όλους τους υπόλοιπους;», διερωτήθηκε, ενώ έκανε λόγο για «προσωρινότητα της ρύθμισης» καθώς παρατείνει τις συμβάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ. Άσκησε ακόμα κριτική στην κυβέρνηση διότι απορρίπτει τα δίμηνα και οκτάμηνα αλλά και την δυνατότητα του άρθρου 61 του νόμου που λέει ότι αν δήμος το επιθυμεί και αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να αναθέσει την παροχή της υπηρεσίας της καθαριότητας σε ιδιώτες. «Θέλω να εμπιστευθούμε την αυτοδιοίκηση. Και να αποφασίζει τον τρόπο που θα καθαρίζει τα απορρίματά της», είπε ο κ. Βορίδης επισημαίνοντας στον υπουργό Εσωτερικών ότι: «Εγκλωβισμένοι, θέλετε ρυθμίσεις για να εμφανίζεται ο Τσίπρας ως σώζων αυτούς που έχει εγκλωβίσει. Είστε όμηροι των αδιεξόδων σας».
Γεροβασίλη: Ενοικίαση εργαζομένων προτείνει ο κ. Μητσοτάκης
«Συζήτηση βαθιά ιδεολογική» χαρακτήρισε την συζήτηση στην Ολομέλεια επί της τροπολογίας για τους συμβασιούχους καθαριότητας στους ΟΤΑ, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι αντιμετωπίζει μεγάλα ζητήματα πολιτικής κατά πως την συμφέρει.
«Είναι μια βαθιά ιδεολογική συζήτηση κι όχι στο επίπεδο αν θα μαζεύουν τα σκουπίδια ιδιωτικές εταιρείες ή εργαζόμενοι, αλλά και σε ζητήματα, όπως το αυτοδιοίκητο και τα ανταποδοτικά τέλη, για το πως δηλαδή θα τα χρησιμοποιεί ένα Δήμος και τι νομικά εργαλεία θα του δίνει η κυβέρνηση», εξειδίκευσε η κ. Γεροβασίλη, διαπιστώνοντας αντιφατικό λόγο σε ομιλητές της ΝΔ, που τα πραγματεύτηκαν.
Καταλόγισε δε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι μέσω της πρότασής του για σύμπραξη ιδιωτών και Δήμων στον τομέα διαχείρισης των σκουπιδιών, στην ουσία προτείνει την εγκαθίδρυση εργασίας υπό καθεστώς «γαλέρας» και ενοικίαση εργαζόμενων.
Επικαλούμενη παραδείγματα περιοχών, όπως η Ικαρία και η Ηγουμενίτσα, στις οποίες δεν υπάρχουν εταιρείες με υποδομή για την διαχείριση των σκουπιδιών, η υπουργός είπε πως ο κ. Μητσοτάκης στην ουσία προτείνει με την υποδομή (αυτοκίνητα κα) των Δήμων να ενοικιάζονται εργαζόμενοι.
«Με τι συνθήκες εργασίας και τι αποδοχές;» διερωτήθηκε και προσέθεσε: «Αυτή την ανάπτυξη θέλουν όσοι θέλουν αυτό και δεν μιλούν καν για τον υγιή δημόσιο τομέα». «Άρα δεν είναι τεχνικά τα ζητήματα, είναι ζητήματα ουσίας» είπε η κ. Γεροβασίλη σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη από την ΝΔ, στην Ολομέλεια.
Τέλος, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης απέκρουσε τις κατηγορίες πως η κυβέρνηση αυτή δημιούργησε προσδοκίες για μετατροπή των συμβάσεων στην καθαριότητας, επισημαίνοντας πως αντιθέτως διεμήνυε σε όλους τους τόνους πως κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό. «Άρα τι εισηγείται ένα σοβαρό συνδικαλιστικό σωματείο; Κάτι ανέφικτο ή αυτό που σήμερα κατοχυρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και την σταθερή μόνιμη εργασία στο εξής» έθεσε το ερώτημα, καταλήγοντας την τοποθέτησή της και κάλεσε σε μια σοβαρή συζήτηση για το θέμα τους με τους Δήμους, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις.