Εθνικό σχέδιο δράσης για τον έλεγχο του καρκίνου ζητούν από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Υγείας οι ογκολογικοί ασθενείς. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), που εκπροσωπεί 27 οργανώσεις ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα προειδοποιεί ότι ο νέος νόμος για την φαρμακευτική πολιτική εισάγει δημοσιονομικά κριτήρια που θα πλήξουν ιδιαίτερα τους ογκολογικούς ασθενείς.
Η ΕΛΛΟΚ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ως αρνητική την εξέλιξη σε ότι αφορά την φαρμακευτική πολιτική αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «για άλλη μια φορά το θύμα θα είναι οι ασθενείς με καρκίνο».
Οι ογκολογικοί ασθενείς φοβούνται ότι η εισαγωγή δημοσιονομικών κριτηρίων για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης θα αποτελέσει εμπόδιο στην έγκαιρη πρόσβαση στις νέες θεραπείες, σε μια εποχή μάλιστα που αναμένεται να εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αρκετά νέα αντινεοπλασματικά φάρμακα. Γιατροί και ασθενείς απαιτούν να τα έχουν στη διάθεσή τους,«με ιατρικά κριτήρια» όπως υποστηρίζει η ΕΛΛΟΚ και όχι με άκριτη έγκριση των πάντων δεδομένης της οικονομικής αδυναμίας στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα αυτή την περίοδο.
Η ΕΛΛΟΚ υπενθυμίζει ότι πριν το υπουργείο Υγείας επιχειρήσει τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης θα πρέπει να φροντίσει για την ύπαρξη Εθνικού Αρχή Νεοπλασιών ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα για τον αριθμό των πασχόντων, να δομήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον έλεγχο του Καρκίνου και το βασικότερο να συστήσει Οργανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας, που θα αξιολογεί με επιστημονικά κριτήρια τις νέες θεραπείες.
«Τα νέα φάρμακα αντιμετωπίζονται στη χώρα μας ως ο μοναδικός ‘ένοχος’ για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ παραβλέπεται το γεγονός ότι μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας, προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στον ασθενή, επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής, αποτελούν τη μοναδική ή τελευταία επιλογή θεραπείας για πολλούς ασθενείς, ενώ βελτιώνουν την ικανότητα προς εργασία και την παραγωγικότητα των ασθενών», υπογραμμίζει η ΕΛΛΟΚ.
Οι ογκολογικοί ασθενείς ζητούν από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και το υπουργείο Υγείας, την άμεση εξαίρεση τους και των νέων αντινεοπλασματικών φαρμάκων από τις διατάξεις του άρθρου 89 του νόμου 4472/2017, την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσβασης στα προγράμματα πρώιμης πρόσβασης του ΕΟΦ και την εξέταση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας για έγκριση τιμολόγησης και αποζημίωσης βάσει του εργαλείου μεγιστοποίησης κλινικού οφέλους.