Η επόμενη μέρα για τα ανασφάλιστα οχήματα

Τελευταία ευκαιρία έχουν 1.151.000 ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσικλετών

Τελευταία ευκαιρία έχουν 1.151.000 ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσικλετών προκειμένου να ξεκαθαρίσουν οποιαδήποτε εκκρεμότητα έχουν με το κράτος αναφορικά με την ασφάλιση του οχήματός τους και να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμα. Μετά το αλαλούμ που επικράτησε από τις 16 Ιουνίου, ημερομηνία μαζικής αποστολής mail σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες προκειμένου να προσέλθουν και να πληρώσουν παράβολο 250 ευρώ μαζί με τα ασφάλιστρα των οχημάτων, η κυβέρνηση καθόρισε νέα καταληκτική ημερομηνία, χωρίς πρόστιμο αυτή τη φορά, για την ασφάλιση όλων των οχημάτων.
Τι συμφέρει τους ιδιοκτήτες
Ωστόσο τα ερωτήματα και οι παγίδες είναι πολλές, ενώ υπάρχει ζήτημα για εκείνους που τόσα χρόνια όχι μόνο είχαν ανασφάλιστο το όχημά τους αλλά ταυτόχρονα δεν πλήρωναν και τα τέλη κυκλοφορίας ενώ κυκλοφορούσαν κανονικά το ΙΧ αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα.
Η παράταση που δόθηκε ως τις 14 Ιουλίου αφορά τόσο την ασφάλιση του οχήματος χωρίς την καταβολή του παραβόλου των 250 ευρώ όσο και την κατάθεση πινακίδων για εκείνους που τόσα χρόνια δεν είχαν θέσει φορολογικά σε ακινησία το αυτοκίνητο ή τη μηχανή αλλά στην ουσία το είχαν παρατημένο χωρίς να το χρησιμοποιούν.
Πλέον, όπως αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με τις διασταυρώσεις που γίνονται αλλά και τις διορθώσεις που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα θα ετοιμαστεί μια βάση δεδομένων όπου κανείς δεν θα μπορεί να δηλώσει άγνοια και να μην ασφαλίσει το όχημά του.

Τα πρόστιμα για τους «απείθαρχους»
Οσοι δεν προσέλθουν ως τις 14 Ιουλίου στις ασφαλιστικές εταιρείες για να πληρώσουν τα ασφάλιστρα του οχήματός τους, από την επόμενη ημέρα, 15 Ιουλίου, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο από 100 ως 250 ευρώ ανάλογα με τα κυβικά. Επίσης, για όσους καθυστερούν να ασφαλιστούν υπάρχει ο κίνδυνος να τους γίνει έλεγχος από την Τροχαία και τότε τα πρόστιμα και οι ποινές θα είναι πολύ πιο αυστηρές από το παράβολο των 250 ευρώ.
Ειδικότερα, μετά τις 15 Ιουλίου η χρέωση παραβόλου ανάλογα με τα κυβικά θα διαμορφώνεται ως εξής:
¢ Ως 250 κ.εκ. (ΙΧ ή μοτοσικλέτας): Παράβολο 100 ευρώ.
¢ Από 251 ως 1.000 κ.εκ. (ΙΧ ή μοτοσικλέτας): Παράβολο 200 ευρώ.
¢ Από 1.000 κ.εκ. και άνω (ΙΧ ή μοτοσικλέτας): Παράβολο 250 ευρώ.

Εξι βήματα γιανα είστε νόμιμοι
Τι γίνεται όμως για 10.700 ιδιοκτήτες ΙΧ οι οποίοι έχουν πληρώσει το παράβολο των 250 ευρώ και ασφάλισαν το όχημά τους προτού προκύψουν οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής; Τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν ή θα συμψηφιστούν με μελλοντικές πληρωμές του ιδιοκτήτη που τα κατέβαλε.
Οσο για τους 6.000 ιδιοκτήτες οι οποίοι ασφάλισαν το όχημά τους μεταξύ 6 και 16 Ιουνίου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε θα φαίνονται εφεξής στις λίστες των διασταυρώσεων.
Διευκρινίζεται ότι από το 2014 οι ασφαλιστικές εταιρείες βάσει νόμου δεν παρέχουν το περιθώριο των 30 ημερών για να ασφαλιστούν τα οχήματα. Γι’ αυτό και πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να προχωρούν σε ασφάλιση των οχημάτων τους προτού λήξει το συμβόλαιο.
Επίσης, για την Εφορία δεν νοείται ακινησία αν δεν έχουν κατατεθεί οι πινακίδες. Ακόμη και κατεστραμμένο να είναι το όχημα ή να βρίσκεται εγκαταλελειμμένο ή σε συνεργείο, πρέπει ο ιδιοκτήτης του να καταθέσει πινακίδες προκειμένου να μην καταβάλει τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα.
Αξίζει να τονιστεί ότι με βάση αυτά που ισχύουν αν κάποιος είχε το αυτοκίνητό του ανασφάλιστο για μία πενταετία τώρα θα κληθεί να πληρώσει μόνο το τρέχον ασφάλιστρο (τα ασφάλιστρα των προηγούμενων χρόνων δεν αναζητούνται). Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα τέλη κυκλοφορίας, όπου αν κάποιος εντοπιστεί να μην έχει πληρώσει, π.χ., τα τελευταία τέσσερα χρόνια όχι μόνο θα πρέπει να τα πληρώσει αλλά θα του επιβληθεί και πρόστιμο το διπλάσιο των τελών.
Στην περίπτωση που όχημα εμφανίζεται ανασφάλιστο αλλά ο ιδιοκτήτης του το έχει ασφαλίσει θα πρέπει να απευθυνθεί στην ασφαλιστική εταιρεία για να μάθει τι ακριβώς έχει συμβεί.
Σε άλλη περίπτωση όπου ιδιοκτήτης οχήματος έχει καταθέσει πινακίδες και εμφανίζεται στις λίστες ως ανασφάλιστο τότε η ένσταση θα πρέπει να υποβληθεί στην Εφορία. Υπάρχουν όμως και ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας αλλά δεν κυκλοφορούν το όχημά τους. Θα πρέπει να το ασφαλίσουν οπωσδήποτε.
Στο υπουργείο Μεταφορών, στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών, θα πρέπει να πάνε ιδιοκτήτες μοτοσικλετών και οχημάτων που τους έχουν κλαπεί ή έχουν μεταβιβαστεί σε άλλον αλλά εμφανίζονται ως ανασφάλιστα. Θα ζητήσουν από την Αστυνομία ένα χαρτί που θα επιβεβαιώνει την κλοπή για να το καταθέσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Για λάθη σε στοιχεία οχήματος (αριθμός κυκλοφορίας κ.τ.λ.) θα γίνει ένσταση στο υπουργείο Μεταφορών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.