Ξεγλιστρώντας από τη… μνημονιακή μέγγενη που τη σφίγγει ασφυκτικά, η ΔΕΗ επεκτείνεται και σε νέες δραστηριότητες προκειμένου να καλύψει τη… χασούρα από την αναγκαστική συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της. Μέσω της θυγατρικής της εταιρείας, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ), δρομολογείται η είσοδός της και σε άλλους τομείς, όπως στη διαχείριση απορριμμάτων, στην αφαλάτωση και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Ειδικότερα, βάσει του νέου καταστατικού της, εκτός από την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η ΔΕΗΑΝ σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί στη διαχείριση αποβλήτων, στην επεξεργασία θαλάσσιων ή υφάλμυρων υδάτων με στόχο την εμπορία πόσιμου ή αρδευτικού νερού, στην παροχή υπηρεσιών εξοικονόμησης ενέργειας κ.λπ.
«Απνευστί» συνεχίζει ωστόσο και στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Με ταχείς ρυθμούς δρομολογούνται κατ’ αρχάς τα ώριμα αδειοδοτικά έργα, παράλληλα με την ανακατασκευή των υφιστάμενων παλιών αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς και των μικρών υδροηλεκτρικών. Επίσης, προχωρούν επενδύσεις σε νέα έργα που συμπεριλαμβάνουν σταθμούς γεωθερμίας και βιομάζας. Η εταιρεία αναζητεί και ώριμα αδειοδοτικά έργα κάθε μορφής ΑΠΕ, άλλων εταιρειών, προκειμένου να τα εξαγοράσει και να τα αναπτύξει ώστε να αυξήσει τη συμμετοχή της στις περιβαλλοντικά φιλικές μορφές ενέργειας.
«Βασική μας επιδίωξη αποτελεί η επενδυτική ανάπτυξη της εταιρείας στο πλαίσιο του ομίλου της ΔΕΗ, αλλά και η σύμπραξη με στρατηγικούς επενδυτές. Ετσι, επιταχύνουμε την υλοποίηση αδειοδοτημένων έργων που έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας και εντοπίζουμε τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες για επενδύσεις σε ΑΠΕ, πρωτίστως στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Ηλίας Μοναχολιάς.
Το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗΑΝ είναι φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό, όπως επισημαίνει ο κ. Μοναχολιάς, με οφέλη σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. «Η ενδυνάμωση της επενδυτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συμβάλει στην ενίσχυση της εθνικής και τοπικής οικονομίας και ανταγωνιστικότητας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει τον ρόλο της μητρικής ΔΕΗ και ας μην ξεχνάμε το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ» υπογραμμίζει.
Η μετάβαση σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο ενεργειακός τομέας σε περιόδους που ολοένα αυξάνονται οι ανάγκες σε ενέργεια, και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, «χώρες που κατορθώνουν να μεταβούν επιτυχώς προς τις καθαρές τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής θα φιλοξενήσουν ανταγωνιστικές ενεργειακές λύσεις».
Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε όλες τις μορφές ΑΠΕ, αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική, γεωθερμία και βιομάζα, και υλοποιεί στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος αναμένεται ότι σε τρία χρόνια θα ξεπερνά τα 500 MW.
Για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ανάπτυξης, η ΔΕΗΑΝ βρίσκεται σε συζητήσεις με διεθνείς αναπτυξιακές και εμπορικές τράπεζες, ξένα funds που θέλουν να επενδύσουν στις ΑΠΕ στην Ελλάδα, κατασκευαστές ή προμηθευτές προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να χρηματοδοτήσουν έργα.
Αιολική ενέργεια
Στον τομέα των αιολικών η εταιρεία έχει ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος περί τα 300 MW (μεγαβάτ), των οποίων η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του 2017. Επιπλέον, προχωρεί στην ανακατασκευή 12 αιολικών πάρκων στην Κρήτη, στην Ικαρία, στην Κάρπαθο, στη Λέσβο, στη Λήμνο, στη Σάμο, στη Χίο, στα Ψαρά, στη Μύκονο και στην Τήνο. Τα συγκεκριμένα έργα θα προσδώσουν καθαρή ενέργεια στο σύστημα της χώρας και αύξηση των θέσεων εργασίας τοπικά κατά τη διάρκεια της κατασκευής τους (τουλάχιστον για δύο χρόνια), καθώς και μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία και συντήρησή τους. Το πλέον ώριμο αιολικό πάρκο είναι εκείνο της Αργιθέας Καρδίτσας, ισχύος 30 MW.
Με τη δύναμη του νερού
Υπάρχει πλάνο που ήδη υλοποιείται για ανακατασκευή παλιών υδροηλεκτρικών σταθμών, κατασκευή νέων, καθώς και εξαγορά μεριδίων σε υπό ανάπτυξη σταθμούς. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναπτύσσει υδροηλεκτρικούς σταθμούς ισχύος μέχρι 15 MW, καθώς οι μεγαλύτεροι σε ισχύ είναι στην αρμοδιότητα της ΔΕΗ
Από τα βάθη της γης
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εντάσσεται στις προτεραιότητες του επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Εχει ήδη προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος αφορά την επιλογή στρατηγικού εταίρου σε τέσσερα γεωθερμικά πεδία: Λέσβου, Νισύρου, Δυτικών Κυκλάδων και Μεθάνων, στα οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης. Ο στρατηγικός εταίρος θα δημιουργήσει κοινή εταιρεία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ηλεκτροπαραγωγή.
Ενέργεια από βιομάζα
Στον τομέα της βιομάζας η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ετοιμάζει το μεγαλύτερο έργο στη χώρα, την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής στον χώρο του ΑΗΣ Αμυνταίου της ΔΕΗ. Η πρόσφατη κατολίσθηση στον χώρο του ορυχείου δεν επηρεάζει την επένδυση.
Η εταιρεία έχει ήδη άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 25 MW και θερμικής ενέργειας 45 MW, από σταθμό καύσης βιομάζας. Η καύσιμη πρώτη ύλη βιομάζας θα προέρχεται από ενεργειακές καλλιέργειες, αγροτικά υπολείμματα καλλιεργειών καλαμποκιού, σιτηρών, καθώς και από υπολείμματα κλαδεμάτων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να απασχολήσει 25 εργαζομένους.
Υβριδικό ενεργειακό έργο Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατασκευάζει το πρώτο υβριδικό έργο στη χώρα, στην Ικαρία, συνολικής εγγυημένης ισχύος 6,85 MW. Το 85% έχει ήδη ολοκληρωθεί. Πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο, καθώς συνδυάζει δύο διαφορετικές μορφές ΑΠΕ, την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια, με επανάχρηση του νερού των υδροηλεκτρικών σταθμών. Εχει σχεδιαστεί με βάση τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού κατά τη χειμερινή και θερινή περίοδο, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, με σεβασμό στο περιβάλλον του νησιού.
Οταν ολοκληρωθεί αναμένεται ότι θα καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών της Ικαρίας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης επιστημονικού τουρισμού. Η επιτυχής κατασκευή και λειτουργία του Υβριδικού Ενεργειακού Εργου Ικαρίας αναμένεται να λειτουργήσει ως πιλότος για την υιοθέτηση παρόμοιας μορφής σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγαλύτερη κλίμακα και σε ενεργειακά αυτόνομα, μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, ελληνικά νησιά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ