Τον Δεκέμβριο του 2014 το δημόσιο χρέος ήταν 317 δισ. ευρώ ή 177% του ΑΕΠ. Μετά από δυόμισι χρόνια το χρέος βρίσκεται στα 323 δισ. ευρώ ή στο 179% του ΑΕΠ.
Τα νούμερα αυτά δείχνουν ότι στα δύο αυτά χρόνια χάθηκαν πολύτιμος χρόνος και εισοδήματα στον βαθμό που η οικονομία δεν θα έμενε στάσιμη –όπως συνέβη –αλλά θα αναπτυσσόταν, παρά ταύτα όμως το χρέος σταθεροποιήθηκε. Κανένας σοβαρός αναλυτής δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν τότε βιώσιμο και σήμερα δεν είναι.
Απλούστατα στην άσκηση βιωσιμότητας που έγινε τον Δεκέμβριο του 2014 από το ΔΝΤ και τους δανειστές μας (το περίφημο DSA) το σενάριο που έβγαζε βιώσιμο το δημόσιο χρέος ήταν ότι η Ελλάδα θα είχε πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ ως το 2060.
Και φυσικά μόνο ως «παιδικά» φαντάζουν τα πολιτικά επιχειρήματα των τελευταίων ημερών ότι «εγώ το έκανα καλύτερα από εσένα ή θα το έκανα καλύτερα από εσένα».
Διαβάζοντας όμως κανείς προσεκτικά την ανάλυση του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος συμμετείχε στην ομάδα σχεδιασμού επανόδου της Ελλάδας στις αγορές, σίγουρα μπορεί να αντιληφθεί τι χάθηκε αυτό το διάστημα.
Οι απώλειες είναι σαφείς και συγκεκριμένες.
l Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης επιβάρυνε την κοινωνία και την οικονομία με μέτρα λιτότητας 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, τα οποία προφανώς είναι πολλαπλάσια από το πακέτο μέτρων που περιγραφόταν τότε στο περιβόητο e-mail Χαρδούβελη.
l Η καθυστέρηση «αποστράγγισε» την οικονομία από ρευστότητα καθώς το Δημόσιο πορεύεται από πέρυσι τον Ιούνιο όταν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση μέχρι σήμερα με τα έσοδα του προϋπολογισμού που προέρχονται από τη βαριά φορολογία.
l Η χώρα έχασε τις δόσεις του χρηματοδοτικού προγραμματισμού του τρίτου μνημονίου καθώς μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έπρεπε να είχε λάβει 22,9 δισ. ευρώ. Αντί αυτού λαμβάνει τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 1,6 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην αγορά για την εξόφληση οφειλών στους ιδιώτες.
Αυτή είναι η πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που αντιλαμβάνονται όλοι όσοι έχουν εμπλακεί στη διαπραγμάτευση και αγωνιούν πώς θα τρέξουν τώρα τα πράγματα για να βγει η οικονομία από την πολυετή κρίση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ