Η θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν οι θεσμικοί, αλλά κυρίως οι ιδιώτες επενδυτές, στις εκδόσεις των εταιρικών ομολόγων της Sunlight και του Μυτιληναίου, πονοκεφαλιάζει τις τράπεζες που βλέπουν ξαφνικά να χάνουν καταθέσεις και ταυτόχρονα μέρος των χρημάτων από τα… σεντούκια να βρίσκει άλλες επενδυτικές οδούς.
«Για πρώτη φορά μετά από καιρό χτυπούσαν συνέχεια τα τηλέφωνα και επενδυτές με μη ενεργές μερίδες ρωτούσαν να μάθουν πώς μπορούν να τοποθετηθούν στις παραπάνω εκδόσεις» αναφέρουν χρηματιστές εξηγώντας πως η δυνατότητα να επενδύσεις από 1.000 ευρώ και πάνω –και όχι από 100.000 και πάνω, όπως στο παρελθόν –σε υγιείς επιχειρήσεις και να λάβεις ετήσιες αποδόσεις από 3% ως 5%, που είναι πολλαπλάσιες των τόκων που δίνουν οι τράπεζες, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των καταθετών που λόγω και των capital controls έχουν περιορισμένες επενδυτικές επιλογές με χαμηλό ρίσκο.
Η «καλή ημέρα» για την αναβαθμισμένη αγορά τίτλων σταθερού εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά τις προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος που υιοθέτησε και εφάρμοσε το υπουργείο Οικονομικών για να απεξαρτηθεί πλήρως η τιμολόγηση των ομολόγων από το δικαιοπρακτικό επιτόκιο φάνηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο με την έκδοση ομολόγου της House Market (ΙΚΕΑ) ύψους 40 εκατ. ευρώ. Τότε, περίπου 560 ιδιώτες επέλεξαν δειλά-δειλά να επενδύσουν στο πενταετές ομόλογο μιας εταιρείας με προοπτικές που είχε κουπόνι 5%, πολύ πάνω από τη μέση απόδοση 0,70% που προσφέρουν οι τραπεζικές καταθέσεις.
Ζήτηση
Η αγορά ομολόγων του ΧΑ επανήλθε στην επικαιρότητα δυναμικά με την έκδοση του ΟΠΑΠ τον Μάρτιο του 2017. Ο ΟΠΑΠ διέθεσε το 70% της πενταετούς έκδοσής του, ύψους 200 εκατ. ευρώ, σε 6.500 ιδιώτες με επιτόκιο 3,5%.Η αγορά όμως «απογειώθηκε» στην κυριολεξία με τις δύο τελευταίες εκδόσεις της Sunlight και του Μυτιληναίου. Η έκδοση της Sunlight, ύψους 50 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε 2,5 φορές και περίπου 1.800 ιδιώτες επέλεξαν να τοποθετήσουν τα διαθέσιμά τους στην εξωστρεφή εταιρεία του κ. Πάνου Γερμανού απολαμβάνοντας επιτόκιο 4,25%.
Την Παρασκευή που μας πέρασε η έκδοση της Μυτιληναίος, ύψους 300 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε 2,46 φορές και περίπου 11.000 ιδιώτες έγιναν μέσα σε μία ημέρα δανειστές της εταιρείας εξασφαλίζοντας ετήσια απόδοση 3,10% για πέντε χρόνια.
H ζήτηση για τις παραπάνω εκδόσεις έφτασε τα 1,33 δισ. (50 εκατ. το ΙΚΕΑ, 421 εκατ. ο ΟΠΑΠ, 124 εκατ. η Sunlight και 740 εκατ. ευρώ ο Μυτιληναίος) δείχνοντας τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί. Οι τραπεζίτες ανησυχούν εκτός από τη φυγή καταθέσεων και από το γεγονός ότι δεν δανείζουν αξιόχρεους πελάτες με τους δικούς τους όρους. Για παράδειγμα, η Sunlight από το προϊόν της έκδοσης θα αναχρηματοδοτήσει δάνεια 32 εκατ. ευρώ που είχαν ληφθεί με μέσο επιτόκιο 6% όταν τα νέα κεφάλαια έχουν επιτόκιο 4,25%. Η Μυτιληναίος θα αναχρηματοδοτήσει δάνεια 240 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο 5,44% όταν τα νέα κεφάλαια τιμολογούνται με 3,10%.
Από την άλλη μεριά, οι τράπεζες αποκτούν ρευστό και κερδίζουν από τις εργασίες αναδοχής.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ