Η Κινέζα της Fosun που κλείνει θέσεις για Ελλάδα

Τη στρατηγική επιλογή της Ελλάδας ως βασικού επενδυτικού προορισμού διαμηνύουν με κάθε τρόπο τα στελέχη της κινεζικής Fosun, παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν πως τη μάχη για τη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής τη χάνουν από τον ελληνοαμερικανό μεγιστάνα Τζον Κάλαμος.

Τη στρατηγική επιλογή της Ελλάδας ως βασικού επενδυτικού προορισμού διαμηνύουν με κάθε τρόπο τα στελέχη της κινεζικής Fosun, παρά το γεγονός ότι όλα δείχνουν πως τη μάχη για τη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής τη χάνουν από τον ελληνοαμερικανό μεγιστάνα Τζον Κάλαμος.
Η Fosun είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός όμιλος στην Κίνα και στην Ελλάδα τη γνωρίσαμε το 2011 όταν απέκτησε το 9,5% –σήμερα ελέγχει το 14% –της εταιρείας κοσμημάτων και αξεσουάρ Folli Follie.
H Fosun είναι εκ των βασικών χρηματοδοτών της επένδυσης του Ελληνικού που μαζί με το τίμημα θα ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ, «χτύπησε» με αξιώσεις την Εθνική Ασφαλιστική –ορισμένοι διαπίστωσαν και το απώτερο ενδιαφέρον για την ίδια την Εθνική Τράπεζα -, έχει αποκτήσει το 100% του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Club Med στην Εύβοια και διατηρεί φιλόδοξα σχέδια για την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα αφού μαζί με τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό οργανισμό της Ευρώπης Thomas Cook έχει συστήσει κοινή εταιρεία (joint venture) για την προώθηση κινέζων τουριστών στη χώρα μας. Σημειώνεται πως η Fosun συμμετέχει άμεσα με 12% στον αγγλικό κολοσσό της Thomas Cook. Ηδη στην Ελλάδα η εταιρεία έχει επενδύσει κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ.
«Βλέπουμε ευκαιρίες»

«Οι επενδύσεις μας έχουν σταθερά μακροπρόθεσμο και αναπτυξιακό χαρακτήρα, και αυτό ήδη αποδεικνύεται από την έως τώρα παρουσία μας στην ελληνική αγορά. ΗΕλλάδα αποτελεί στρατηγική αγορά για τηFosunστην Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια»
αναφέρει μιλώνταςστο «Βήματης Κυριακής» η κυρία Λαν Κανγκ, εκτελεστική διευθύντρια και αντιπρόεδρος της Fosun, και πρόεδρος του Fosun Insurance Group.

«Βλέπουμε περαιτέρω σημαντικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την παρουσία τηςFosunστη χώρα, μετά και τη στρατηγική επένδυσή μας στηFolli Follieκαι τη δέσμευσή μας για συμμετοχή στο έργο του Ελληνικού, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπτυξης αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη»
προσθέτει η κυρία Λανγκ επιμένοντας στην αποφασιστικότητα της Fosun να επενδύσει στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στους τομείς «του τουρισμού, τουretail, του real estate, της ιδιωτικής ασφάλισης και της υγείας».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά κοινή ομολογία η επένδυση της Fosun στη Folli Follie συνέβαλε σε μια αλματώδη ανάπτυξη και αύξηση των καταστημάτων παγκοσμίως –από 480 καταστήματα τον Μάιο του 2011 (προτού εισέλθει η Fosun) έχουν ξεπεράσει τα 700 σήμερα, ενώ στην Κίνα υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερα από 250 καταστήματα του ελληνικού brand.
Στο τέλος του 2016 η Fosun με 51% και η Thomas Cook με 49% δημιούργησαν μια κοινοπραξία με στόχο τη δημιουργία εξειδικευμένων πακέτων για διακοπές καιshoppingστην Ευρώπη που θα απευθύνονται στην κινεζική αγορά και θα καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες της νέας γενιάς των κινέζων τουριστών. Η Ελλάδα θα αποτελεί τον βασικό προορισμό αυτών των πακέτων.

Στον τουρισμό
Είναι ενδεικτικό ότι η κινεζική κυβέρνηση προβλέπει πως οι περίπου 150.000 κινέζοι τουρίστες που επισκέπτονται ετησίως τη χώρα μας σήμερα, θα αυξηθούν σε 1,5 εκατ. σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η Fosun βρίσκεται, επίσης, σε συνομιλίες για να αγοράσει ξενοδοχεία και θέρετρα στην Ελλάδα μέσω του Club Med.

«Ηδη, μέσα από τη συμμετοχή σε κορυφαίους τουριστικούς οργανισμούς, όπως ηThomas Cookκαι τοClub Med, ηFosunσυνδράμει τόσο στην ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα όσο και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ στα σχέδιά μας βρίσκονται επιπλέον επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό ως γέφυρα για σημαντική αύξηση των τουριστικών ροών από την Κίνα μέσα στα επόμενα χρόνια» σχολιάζει ηΛαν Κανγκ.
Στρατηγική
Αυτή η σύσταση της κοινής εταιρείας εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κάλυψης των καταναλωτικών αναγκών των Κινέζων από τη Fosun. Mόνο αυτή την εβδομάδα η Fosun ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της βρετανικήςGemfields, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πολύτιμων λίθων στον κόσμο και ιδιοκτήτριας των περίφημων αβγώνFaberge, και προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρεία κατασκευής παιχνιδιώνMattelγια την προώθηση των παιχνιδιών της εταιρείας στην Κίνα.
Πριν από έναν μήνα είχε γνωστοποιήσει την εξαγορά του 15% της Polyus, της μεγαλύτερης παραγωγού χρυσού στη Ρωσία, ενώ στην ίδια χώρα και στον χώρο τουrealestateπροχώρησε στην αγορά ενός ιστορικού συγκροτήματος γραφείων δίπλα στο Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με την κυρία Λαν Κανγκ: «Επωφελούμενοι από την ανάπτυξη της υποδομής στην Κίνα, επενδύσαμε σε ακίνητα, σε εμπορεύματα και στη μεταποίηση, αλλά σταδιακά οι επενδύσεις μας μεταφέρθηκαν σε τομείς που επικεντρώνονται περισσότερο στους καταναλωτές καθώς η Κίνα κινείται προς μια οικονομία περισσότερο προσανατολισμένη στις υπηρεσίες».

Από τη χαλυβουργίαστις υπηρεσίες

O όμιλος Fosun δημιουργήθηκε το 1992 από πέντε συμφοιτητές, ανάμεσα στους οποίους ο νυν επικεφαλής και πρόεδρος του ομίλου, ο Guo Guangchang, ο επονομαζόμενος και Κινέζος «Μπάφετ». H εταιρεία ξεκίνησε επενδύοντας στη χαλυβουργία, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη δημιουργίας υποδομών στην Κίνα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει «στροφή» στις υπηρεσίες ρευστοποιώντας σταδιακά χαλυβουργικές δραστηριότητες.

Εχοντας ως επενδυτική φιλοσοφία το τρίπτυχο «ευεξία, ευτυχία και ευημερία», ο όμιλος παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη με περιουσιακά στοιχεία που φθάνουν κοντά στα 65 δισ. ευρώ πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις σε εταιρείες και επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, ο τουρισμός, η μόδα, ο αθλητισμός και ο τραπεζικός τομέας.

Οι επενδύσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αλυσίδα ξενοδοχείων Club Med, το τουριστικό μεγαθήριο Thomas Cook Group, τη γνωστή θεατρική παραγωγή Cirque du Soleil και ασφαλώς την ελληνική Folli Follie. Παράλληλα, σημαντική αγορά αποτελεί η Πορτογαλία όπου η Fosun έχει επενδύσει συνολικά από το 2014 έως σήμερα 2,3 δισ. ευρώ έχοντας εξαγοράσει και τη μεγαλύτερη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, τη Fidelidade. Μέσα σε τρία χρόνια η πορτογαλική ασφαλιστική εταιρεία έχει διπλασιάσει τα κέρδη της, σε μια δύσκολη εποχή καθώς η Πορτογαλία έβγαινε από το δικό της μνημόνιο ενώ οι δείκτες της ανεργίας χτυπούσαν επίπεδα ρεκόρ και υπήρχε τάση αποεπένδυσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.