Η Κίνα βάζει φρένο στις επενδύσεις επιχειρήσεων στο εξωτερικό

Αν οι φιλελεύθερες οικονομίες της Δύσης χρόνια τώρα και απροκάλυπτα - και δεν μιλάμε μόνο για τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ

Αν οι φιλελεύθερες οικονομίες της Δύσης χρόνια τώρα και απροκάλυπτα –και δεν μιλάμε μόνο για τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ –υποκύπτουν στις Σειρήνες του προστατευτισμού, τι να μπορεί να προσάψει κανείς στην κομμουνιστική Κίνα; Θορυβημένη, προφανώς, από τις τεράστιες επενδύσεις που πραγματοποιούν κινεζικοί επιχειρηματικοί κολοσσοί στο εξωτερικό, η νομενκλατούρα του Πεκίνου διέταξε τις τράπεζες της χώρας να περιορίσουν τη δανειοδότηση σε δύο από τους μεγαλύτερους και πλέον εξωστρεφείς επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, τη Fosun International και την HNA.
Επίσημη ανακοίνωση για την κυβερνητική απόφαση να κλείσει η στρόφιγγα χρηματοδότησης των συγκεκριμένων ομίλων δεν θα μπορούσε, ασφαλώς, να υπάρξει. Πρόκειται για πληροφορίες που δημοσίευσε το κινεζικό επιχειρηματικό περιοδικό «Caixin». Στις αγορές όμως αρκούν οι φήμες για να γίνει η ζημιά. Πιστοί στο αξίωμα «πούλα στη φήμη, αγόρασε στην είδηση» (ή και τούμπαλιν) οι επενδυτές έβγαλαν στο σφυρί την περασμένη Πέμπτη τις μετοχές της Fosun και της HNA, που έχασαν αμφότερες περίπου το 6% της αξίας τους.
Δραστηριότητα
Σημειωτέον ότι πρόκειται για δύο κινεζικούς ομίλους με μεγάλη επενδυτική δραστηριότητα στη Δύση. Πέρυσι η Fosun εξαγόρασε στις ΗΠΑ την ποδοσφαιρική ομάδα Wolverhampton Wanderers, ενώ η HNA είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Deutsche Bank, ελέγχει την ελβετική εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε αεροδρόμια Swissport, την εταιρεία κέτερινγκ αεροπορικών εταιρειών Gate Gourmet, ενώ κατέχει μερίδιο 25% της Hilton.
Πέρα από τους προαναφερθέντες ομίλους, οι φήμες θέλουν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις στο στόχαστρο της εποπτικής αρχής των κινεζικών τραπεζών. Αναφέρθηκε ότι η Αρχή εξετάζει δάνεια προς την Anbang Insurance, τη βρετανική Odeon UK Cinema που ελέγχει την κινεζική Dalian Wanda, καθώς και την Zhejiang Luosen, η οποία στις αρχές του τρέχοντος έτους εξαγόρασε από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι την ποδοσφαιρική ομάδα AC Milan. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, την περυσινή χρονιά οι κινεζικές επιχειρήσεις επένδυσαν 225 δισ. δολάρια στο εξωτερικό. Η εκροή αυτή είχε ως συνέπεια πιέσεις στην ισοτιμία του γουάν, ενώ μείωσε αισθητά τα συναλλαγματικά διαθέσιμα στην Κίνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.