Εισέπραξαν μόνο 30%
«Είναι καλό για αυτούς. Τα spreads είναι χαμηλά και μοιάζουν σταθεροποιημένα για το προβλέψιμο μέλλον» δήλωσε στο Bloomberg ο Μάικλ Ρος, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της νεοϋορκέζικης Seaport Global Holdings LLC. Και από την πλευρά των επενδυτών όμως, η ετήσια απόδοση 7,917% είναι η υψηλότερη που μπορεί να βρει κανείς σε κρατικά ή και εταιρικά ομόλογα αποτιμημένα σε δολάρια με διάρκεια άνω των 80 ετών. Δεύτερα σε απόδοση είναι αυτά με ετήσιο επιτόκιο 7,79% που εξέδωσε η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βραζιλίας Petrobras και λήγουν το 2115.
Ανώμαλη πορεία
«Κάθε επενδυτής που αποκτά ένα ομόλογο που θα ωριμάσει σε 100 χρόνια, ακόμα και οι διάνοιες εκείνες που σκοπεύουν να το διαπραγματευθούν στη δευτερογενή αγορά, πρέπει να είναι προετοιμασμένος για την ανώμαλη πορεία που θα έχει η επένδυση αυτή» προειδοποιεί ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας. Και προσθέτει πως «αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν βρεθεί άνθρωποι να επενδύσουν 100 δισ. δολάρια σε περίπου 800 κρυπτο-νομίσματα, τα ομόλογα της Αργεντινής μοιάζουν σταθερά, ιδανικά για να επενδύσουν χήρες και μικρά ορφανά». Ο Σαφτ χαριτολογεί, αλλά η πλειονότητα των επενδυτών που τοποθέτησαν κεφάλαια στα 100ετή αργεντίνικα ομόλογα ήταν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία.
Την επιστροφή της Αργεντινής στις αγορές πιστώνεται αναμφίβολα ο Μαουρίτσιο Μάκρι. Ο ηλικίας 58 ετών φιλελεύθερος πολιτικός εκλέχθηκε άλλωστε υποσχόμενος στους συμπατριώτες του να επαναφέρει τη χώρα στους κόλπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έπειτα από μια 12ετία διακυβέρνησης της χώρας από τους περονιστές Νέστορ Κίρχνερ και τη χήρα του, Κριστίνα Φερνάντες. Η ομολογιακή έκδοση κατέστη δυνατή χάρη στην απουσία προκαταλήψεων έναντι των αγορών τόσο στον Μάκρι όσο και στους υπουργούς του.
Πολλοί ωστόσο, καλοπροαίρετοι και μη, αναρωτιούνται διά το σοφόν της εκδόσεως ομολόγων τόσο βραδείας ωρίμασης. «Είναι τρομερά πρόωρο για την Αργεντινή να εκδίδει 100ετή ομόλογα. Αν αναδιφήσεις στην Ιστορία, δύσκολα θα βρεις περίοδο μεγαλύτερη των 20 χρόνων δίχως χρεοκοπία της Αργεντινής» δήλωσε στο Reuters ο Χόρχε Πιεντραχίτα, διευθύνων σύμβουλος της Puma Investments.
Πήραν φωτιά τα social media
Φωτιά βέβαια έχουν πάρει από την περασμένη Δευτέρα και τα social media. Πολλοί Αργεντινοί με νωπές τις μνήμες από τη χρεοκοπία του 2001 και τις περίφημες «διαδηλώσεις της κατσαρόλας» σχολίασαν με έκπληξη και με χιούμορ τα 100ετή ομόλογα. «Το ερώτημα είναι αν σε 100 χρόνια θα υπάρχει ακόμη Αργεντινή» έγραψε κάποιος στο Twitter, ενώ ένας άλλος τον παρηγόρησε παρατηρώντας ότι «θα υπάρχουν τουλάχιστον κατσαρίδες για να ξεπληρώσουν το χρέος».
Εξυπακούεται ότι η λαϊκιστική αντιπολίτευση της Αργεντινής δεν θα άφηνε ασχολίαστη την εντυπωσιακή ομολογιακή έκδοση. Ο Αξελ Κίσιλοφ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Κριστίνα Φερνάντες, ο οποίος διηύθυνε για λογαριασμό της προηγούμενης κυβέρνησης τις ατέρμονες και άκαρπες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές-αρπακτικά, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μάκρι ότι έβαλε τη θηλιά του χρέους σε πέντε γενιές Αργεντινών. «Ο κόσμος λέει ότι κανένα κακό δεν μπορεί να διαρκέσει 100 χρόνια. Η κληρονομιά που θα αφήσει πίσω του ο Μάκρι δείχνει ότι μπορεί» δήλωσε σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού ο Κίσιλοφ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ