Ο θηλασμός φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.
Οσος περισσότερος θηλασμός τόσο το καλύτερο
Μάλιστα, όσο περισσότερο έχει θηλάσει η μητέρα τα παιδιά της τόσο μικρότερος είναι ο δια βίου καρδιαγγειακός κίνδυνος που αντιμετωπίζει.
Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Πεκίνου, καθώς και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής τη Σέιν Πίτερς, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 290.000 γυναίκες, κατά μέσο όρο 51 ετών. Σχεδόν όλες ήταν μητέρες και καμία δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο στην αρχή της μελέτης, ενώ σε διάστημα οκτώ ετών καταγράφηκαν 16.671 περιστατικά στεφανιαίας νόσου και εμφραγμάτων, καθώς και 23.983 εγκεφαλικά επεισόδια.
Σε σχέση με τις μητέρες που δεν είχαν θηλάσει ποτέ, όσες είχαν θηλάσει είχαν κατά μέσο όρο 9% μικρότερη πιθανότητα για καρδιοπάθεια και 8% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Όσες μητέρες είχαν θηλάσει τα παιδιά τους τουλάχιστον δύο χρόνια, είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 17% για εγκεφαλικό επεισόδιο. Κάθε πρόσθετο εξάμηνο θηλασμού σχετιζόταν με 4% μικρότερη πιθανότητα εμφράγματος και 3% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.
Ταχύτερη αποκατάσταση του μεταβολισμού
Αν και δεν είναι σαφές με ποιον ακριβώς τρόπο ο θηλασμός λειτουργεί προστατευτικά, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι χάρη σε αυτόν αποκαθίσταται ταχύτερα και καλύτερα ο μεταβολισμός της μητέρας μετά την εγκυμοσύνη. Η εγκυμοσύνη μεταβάλλει δραματικά τον γυναικείο μεταβολισμό, καθώς χρειάζεται να αποθηκεύσει λίπος για τις ενεργειακές ανάγκες του εμβρύου. Ο θηλασμός πιθανώς βοηθά στο να απομακρυνθεί πιο γρήγορα και πιο ολοκληρωμένα αυτό το πρόσθετο λίπος, όταν πια δεν χρειάζεται.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στις γυναίκες να θηλάζουν τα παιδιά αποκλειστικά, τουλάχιστον κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.
Να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει βραχυπρόθεσμα οφέλη για τη μητέρα από τον θηλασμό, όπως η απώλεια βάρους και η μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων της γλυκόζης μετά την εγκυμοσύνη.
Newsroom ΔΟΛ