Πέντε προτάσεις για το «Αναπτυξιακό σχέδιο Πειραιά» παρουσίασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη στο λιμάνι.
Οπως είπε καίριες προτάσεις τις οποίες το Ε.Β.Ε.Π. έχει ήδη υποβάλει σε όλους τους αρμόδιους φορείς είναι:
1. Δημιουργία Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου σε περιφερειακούς Δήμους της περιοχής του Πειραιά
Εχει ήδη υλοποιηθεί και λειτουργεί επιτυχημένα το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου του Πειραιά, καθώς συντελεί στην τόνωση της αγοράς του εμπορικού κέντρου της πόλης, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των πειραϊκών επιχειρήσεων, καθώς και στην επανεδραίωσή τους, ως ελκυστικούς προορισμούς για αγορές και διασκέδαση, με απώτερο σκοπό την ενίσχυσή τους για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.
2. Δημιουργία Ναυτιλιακής Συστάδας Επιχειρήσεων και Cluster Logistics
Η Λιμενική Βιομηχανία του Πειραιά παρουσιάζει ιδιαίτερα δομικά προβλήματα, που, είτε δεν επιτρέπουν σε κλάδους της με εξαιρετική προοπτική να αποδώσουν σύμφωνα με τη δυναμική τους, όπως: η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, το Car Terminal, το διαμετακομιστικό κέντρο και η κρουαζιέρα, είτε καταδικάζουν άλλους σε μια ζημιογόνα κατάσταση, όπως: τα ναυπηγεία και η ΝΑ.ΖΩ., η ακτοπλοΐα αλλά και oι υπόλοιποι παραλιμενικοί κλάδοι. Το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο, από κοινού με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών – καθώς έχουν τον πρώτο λόγο σε θέματα ναυτιλίας – δρομολογούν, με συστηματικό και συντονισμένο τρόπο, την πρωτοβουλία της δημιουργίας του πρώτου Nαυτιλιακού Cluster στην Ελλάδα με την ονομασία «MARITIME HELLAS». Στο πρώτο στάδιο αυτής της δράσης σχεδιάστηκε και λειτουργεί ήδη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα (http://www.maritimehellas.org/), που αποτελεί μια ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής της ισχυρής ναυτιλιακής κοινότητας της χώρας μας στην πρώτη Ελληνική Ναυτιλιακή Συστάδα, σηματοδοτώντας τη δυνατότητα να προεγγραφούν σε πανελλήνια κλίμακα όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις στο χώρο των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.
Eπίσης, με δεδομένο ότι τα Logistics, είναι ο κλάδος εκείνος, που θα αποτελέσει έναν από τους κομβικούς μοχλούς ανάκαμψης της χώρας μας, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η δημιουργία σχετικού Cluster μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον ανταγωνισμό και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
3. Κέντρα Εξυπηρέτησης και Διασύνδεσης Επιχειρήσεων στην Επιμελητηριακή Περιφέρεια (Κ.Ε.Δ.Επ.)
Η δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης και Διασύνδεσης Επιχειρήσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θεσμική αποστολή του Ε.Β.Ε.Π., σε σχέση με την ενίσχυση ενός πλαισίου ενιαίας εξυπηρέτησης της επιχειρηματικότητας, με ιδιαίτερη μέριμνα για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και στήριξη νέων εταιρικών σχημάτων, που θα εκκινήσουν τη λειτουργία τους, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Παράλληλη θα είναι και η συνεισφορά του Κ.Ε.Δ.Επ στην εφαρμογή πολιτικών ενθάρρυνσης της διασύνδεσης της Επιχειρηματικότητας με την Ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και ενεργητικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης.
4. Δράσεις για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων
Παραδείγματα στρατηγικών επενδύσεων για την περιοχή του Πειραιά μπορεί να περιλαμβάνουν:
– Υποδομές διαμετακομιστικού εμπορίου (π.χ. logistics centers κ.λπ.),
– Τουριστικές επενδύσεις (ξενοδοχειακές υποδομές, συνεδριακά κέντρα κ.λπ.),
– Επιχειρηματικές υποδομές (π.χ. κτίρια γραφείων κ.λπ.)
– Η αξιοποίηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, επενδυτικά σχήματα, εργαλεία εγγυοδοσίας & μικροχρηματοδότησης κ.λπ.
5. Αξιοποίηση κτιρίων και εγκαταλειμμένων εγκαταστάσεων της περιοχής του Πειραιά για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας
-Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Πειραιά (ο Δήμος διαθέτει περί τα 150 ακίνητα και οικόπεδα, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, π.χ. Πύργος Πειραιά, κτίριο Ραλλείου, Βίλλα Ζαχαρίου κ.λπ.). Εργαλεία, προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης νέων επενδύσεων από τη δημοτική αρχή προτείνεται να αποτελέσει, η σύσταση ειδικής Επιτροπής Ωρίμανσης Στρατηγικών Επενδύσεων, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, όπως το Ε.Β.Ε.Π.
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στο κλείσιμο μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων με άμεση συνέπεια την ύπαρξη σημαντικού πλήθους επαγγελματικών χώρων που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι κατά τα τελευταία έτη. Οι χώροι αυτοί μπορούν να αξιοποιηθούν, προκειμένου να στεγαστούν επιχειρήσεις που μπορούν να προσδώσουν ιδιαίτερη δυναμική στην ανάπτυξη της πόλης, όπως μεταξύ άλλων:
-Νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups), σε τομείς αιχμής, όπως η νέα τεχνολογία,
-Νέες δραστηριότητες (level ups) σε στρατηγικούς τομείς για τον Πειραιά, όπως η ναυτιλία, το διαμετακομιστικό εμπόριο και η συναρμολόγηση προϊόντων,
– Επιχειρήσεις του τομέα της κοινωνικής οικονομίας,
– Επιχειρήσεις του τομέα των Πολιτιστικών & Δημιουργικών Βιομηχανιών.
Σε συνεργασία με άλλους φορείς και stakeholders της πόλης, ο Δήμος Πειραιά με τη Περιφέρεια μπορεί να ξεκινήσει μία πρωτοβουλία παροχής κινήτρων για την προσέλκυση των παραπάνω επιχειρήσεων στην πόλη, μετατρέποντάς την σε ένα Κέντρο Επιχειρηματικής Πρωτοπορίας και Καινοτομίας.