Ένα φυτικό εκχύλισμα που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή νιγηριανή ιατρική ενδεχομένως να αποτελέσει τη βάση ενός νέου φαρμάκου για τη νόσο Αλτσχάιμερ υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Pharmaceutical Biology επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νότινγχαμ, το εκχύλισμα προέρχεται από τα φύλλα, το στέλεχος και τις ρίζες του τροπικού θάμνου Carpolobia lutea μπορεί να προστατεύσει τους χημικούς αγγελιαφόρους στον εγκέφαλο, οι οποίοι παίζουν ζωτικό ρόλο σε λειτουργίες όπως η μνήμη και η μάθηση.
Το εκχύλισμα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για νέα φάρμακα που θα στοχεύουν τα συμπτώματα χωρίς τις ανεπιθύμητες δράσεις των σημερινών διαθέσιμων αγωγών.
Παραδοσιακό φάρμακο με πολλές χρήσεις
Ο Δρ Γουέιν Κάρτερ από το τμήμα Ιατρικών Επιστημών του βρετανικού πανεπιστημίου στην αναζήτηση νέων δραστικών ουσιών για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ ανέτρεξε στην παραδοσιακή αφρικανική ιατρική. Εκεί ανακάλυψε ότι οι βοτανολόγοι στη Νιγηρία χρησιμοποιούν το άρωμα του μικρού θάμνου (γνωστός και ως «ραβδί των βοοειδών») ως αφροδισιακό αλλά και για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων, της ουλίτιδας και των πόνων της μέσης.
Επίσης, εντόπισε αναφορές ότι έχει και άλλες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αντι-αρθριτική, αντιμικροβιακή, αναλγητική δράση, ενώ χρησιμοποιείται και κατά της ελονοσίας.
Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαιτέρως σημαντικά στην περίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ καθώς υπάρχουν αποδείξεις ότι οι πάσχοντες έχουν εγκεφαλική φλεγμονή.
Οι βρετανοί ερευνητές παρατήρησαν ότι το φυτό ήταν πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη της αποδόμησης της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που παίζει ρόλο στη μνήμη και την προσοχή. Επίσης, είχε και άλλες επωφελείς αντιοξειδωτικές ιδιότητες στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα και συντελούν στη γήρανση και τη νοσηρότητα, δηλαδή καταστάσεις που μπορεί να επιδεινωθούν στην περίπτωση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Newsroom ΔΟΛ