Στην χθεσινή ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο – η οποία μάλιστα χειροκροτήθηκε από τους υπουργούς ,τι άλλο θα δούμε! – ο κ. Τσίπρας σημείωσε με έμφαση ότι η κυβέρνησή του θα κριθεί στα έργα κι όχι στα λόγια.
Προηγουμένως είχε προσπαθήσει να αποδείξει ότι τα 2,5 χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι τα πιο πετυχημένα οικονομικά χρόνια της κρίσης!
Βεβαίως τα οικονομικά δεν είναι η ειδικότητά του – μηχανικός είναι ο άνθρωπος όπως είπε και στον Τούρκο ομόλογό του -αλλά απ ότι φαίνεται είναι και πολύ αδύνατος στην αριθμητική.
Διότι το 0,8% (ανάπτυξη στο τελευταίο τρίμηνο του 2014) είναι μεγαλύτερο νούμερο από το 0,4 % (ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2017).
Αρα, πρώτον, από πλευράς ανάπτυξης η χώρα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση οικονομικά πριν από 2,5 χρόνια απ’ ότι είναι σήμερα.
Δεύτερον, ο Πρωθυπουργός μπορεί να πανηγυρίζει επειδή το Eurogroup του υποσχέθηκε στήριξη για να βγει η χώρα δοκιμαστικά στις αγορές μετά το τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο του 18, ωστόσο πρέπει να του υπενθυμίσουμε, ότι εάν δεν είχε παρεμβληθεί η κυβέρνηση του η χώρα θα είχε βγει κανονικά στις αγορές από το 2015.
Ήδη από τον Απρίλιο του 2014 οι Σαμαροβενιζέλοι είχαν πραγματοποιήσει αυτό που εκείνος ελπίζει να πετύχει σε ένα χρόνο και δύο μήνες από σήμερα!
Τρίτον, πρέπει κάποιος από τους οικονομολόγους της κυβέρνησης να θυμίσει στον κ.Τσίπρα ότι ενώ το 2014 το χρέος της χώρας ήταν βιώσιμο ( έκθεση ΔΝΤ Μάιος 2014) , μετά την ανάληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την… εμπνευσμένη οικονομική πολιτική Τσίπρα-Βαρουφάκη που βύθισε την οικονομία στην ύφεση και έφερε τα 85 δισ δάνεια του τρίτου μνημονίου ,το χρέος κατέστη μη βιώσιμο (έκθεση ΔΝΤ Ιούνιος 2015). Κι εκεί παραμένει.
Ευτυχώς ο κ.Τσίπρας στην ίδια ομιλία του στο υπουργικό υπογράμμισε ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον η ανάπτυξη.
Αντί, όμως, να κάνει σαφές ότι αυτός και οι υπουργοί του θα κάνουν το πάν για να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον προς το επιχειρείν ( μικρότερη φορολογία και πιο ευέλικτη γραφειοκρατία για τις επενδύσεις, ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης κλπ) άρχισε πάλι να μιλάει για δίκαιη ανάπτυξη και για εθνικό αναπτυξιακό πλάνο μέσα, λέει, από την διενέργεια 13 περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων τα οποία, ίσως να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους!
Δηλαδή φέξε μου και γλίστρησα .Η χώρα χρειάζεται εδώ και τώρα ζεστό χρήμα από ξένους επενδυτές για να στηθούν σε χρόνο ρεκόρ επιχειρήσεις που βάλουν μπρος την παραγωγική διαδικασία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας κι ο κ.Τσίπρας μιλάει με φρασεολογία και σχεδιασμούς που θυμίζουν πιο πολύ τα πενταετή πλάνα της Σοβιετικής Ένωσης παρα τη σημερινή Ευρώπη!
Με λιανοτούφεκα, όμως, δεν μπορείς να κυνηγήσεις ελέφαντες. Κι η χώρα χρειάζεται ένα κοπάδι ολόκληρο «επενδυτικών ελεφάντων» για να βγάλει το κεφάλι απ το νερό!