Ο κινεζικός υπερυπολογιστής διατηρεί για δεύτερη χρονιά τον τίτλο του ταχύτερου υπολογιστή στον κόσμο, ενώ οι ΗΠΑ χάνουν για πρώτη φορά μια θέση στην κορυφαία τριάδα της διεθνούς κατάταξης Top500.
O Sunway TaihuLight του κινεζικού Εθνικού Κέντρου Υπερυπολογιστών έχει ισχύ 93 petaFLOPS, ή 93 τετράκις εκατομμυρίων υπολογισμών κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο.
Ο Τianhe-2, με ισχύ 33,9 petaFLOPS , ήταν επί τρία συνεχόμενα έτη ο ισχυρότερος υπολογιστής στον κόσμο, ώσπου ο TaihuLight τον πέρασε με μεγάλη διαφορά τον Ιούνιο του 2016.
Στην τρίτη θέση του Top500 αναρριχήθηκε ο ελβετικός Piz Daint, ο οποίος προσφέρει ισχύ 19,6 petaFLOPS μετά την αναβάθμισή του.
Εκτός τριάδας οι ΗΠΑ
Ο αμερικανικός Titan (ένα σύστημα Cray XK7), εγκατεστημένος στο Εθνικό Εργαστήριο Όακ Ριτζ του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, υποχώρησε στην τέταρτη θέση με 17,6 petaFLOPS.
Παρά την υποχώρηση των ΗΠΑ στην τέταρτη θέση, η χώρα φιλοξενεί τα περισσότερα (πέντε) συστήματα στην πρώτη δεκάδα των ισχυρότερων υπερυπολογιστών, καθώς και τα περισσότερα υπολογιστικά συστήματα (169) στο Top 500, έναντι 160 της Κίνας. Ακολουθούν η Ιαπωνία με 33, η Γερμανία με 28, η Γαλλία με 17 και η Βρετανία επίσης με 17.
Η αμερικανική Intel παραμένει ο βασικός παραγωγός επεξεργαστών για τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές (στους 464 από τους 500), ενώ ακολουθούν η ΙΒΜ με 21 συστήματα και η AMD με έξι.
Η Ιαπωνία πάντως αναπτύσσει τον υπερυπολογιστή AI Bridging Cloud ο οποίος προαλείφεται να ξεπεράσει τον σημερινό Νο1 της Κίνας με ισχύ 130 petaFLOPS.
Εκτός λίστας των 500 η Ελλάδα
To 2015 ο πρώτος υπερυπολογιστής της Ελλάδας, το σύστημα Aris που κατασκευάστηκε από την IBM για το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, κέρδισε την 468ή θέση στο Top500 με ισχύ 169,7 teraFLOPS.
Σήμερα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα. Το τελευταίο σύστημα της κατάταξης έχει ισχύ 432,2 teraFLOPS.
Το Top500 ενημερώνεται δύο φορές το χρόνο από την ομάδα του καθηγητή Χανς Μόιερ στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ στη Γερμανία.
Newsroom ΔΟΛ