Η «κρυπτική» δήλωση του Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να παρέχει τις αναγκαίες εγγυήσεις για μία λύση του Κυπριακού ίσως να ήταν το μόνο νεότερο σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το οποίο προέκυψε μετά τη συνάντηση του τούρκου Πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στα υπόλοιπα ζητήματα όμως, οι διαφορές παραμένουν, τόσο στο θέμα των παραβιάσεων/παραβάσεων στο Αιγαίο όσο και στο ζήτημα των 8 αξιωματικών, όπου η ενόχληση του κ. Γιλντιρίμ ήταν εμφανής, παρά τη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποίησε.
Ηταν σαφές από τη γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι δύο Πρωθυπουργοί ότι οι δύο χώρες καταβάλλουν μία προσπάθεια να ξεπεράσουν τη «δύσκολη» περίοδο των ρητορικών και πρακτικών εντάσεων που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Φαίνεται ότι έχουν υπάρξει σχετικές κατευθύνσεις μετά από τη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πεκίνο.
Η Αθήνα ομιλεί για θετική ατζέντα, με έμφαση στον τουρισμό, στις μεταφορές (ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης, σιδηροδρομική Εγνατία), στην ενέργεια (ΤΑΝΑΡ, ΤΑΡ, ακόμη και επέκταση προς Ελλάδα του Turkish Stream), η Άγκυρα για λύσεις αμοιβαίου οφέλους και επικέντρωση στα ζητήματα που υπάρχουν κοινές αντιλήψεις. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η Αθήνα εξακολουθεί να υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο δε κ. Γιλντιρίμ ότι η Άγκυρα αναμένει θετικές εξελίξεις στην απελευθέρωση των θεωρήσεων.
Παράλληλα όμως, η έμφαση που έδωσαν οι κκ. Τσίπρας και Γιλντιρίμ στην «ειλικρινή» συζήτηση που είχαν υποδηλώνει ότι στα θέματα υψίστης στρατηγικής σημασίας οι διαφορές παραμένουν και η ώρα για τη γεφύρωσή τους αργεί.
Ο έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε εμφατικά ότι οι συνεχείς παραβιάσεις των χωρικών υδάτων, οι παραβιάσεις και παραβάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και του FIR και φυσικά οι υπερπτήσεις δεν βοηθούν, αλλά αντίθετα αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχήματος. Σημείωσε δε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο πλευρών ώστε να προλαμβάνονται οι εντάσεις. Ο κ. Γιλντιρίμ από την πλευρά του είπε όμως ότι οι παραβιάσεις και οι παραβάσεις συμβαίνουν εκατέρωθεν στο Αιγαίο και αυτό που έχει σημασία είναι να μην ξεφεύγουν σε ένταση.
Στο Κυπριακό, ουδείς από τους δύο άνδρες θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του. Πλην της «κρυπτικής» δήλωσης Γιλντιρίμ περί κάποιων ασαφών εγγυήσεων της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεδομένης της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, μία λύση του Κυπριακού θα ήταν ίσως επιτακτική. Ωστόσο, επανέλαβε ότι το ζήτημα της ασφάλειας πρέπει να ειδωθεί με σύγχρονους όρους και χωρίς παρεμβάσεις τρίτων. Για τον κ. Γιλντιρίμ, η ασφάλεια και των δύο κοινοτήτων πρέπει να ληφθεί υπόψη με όρους απόλυτης δικαιο σύνης. Και οι δύο άνδρες πάντως απέρριψαν όσα δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε ότι η Διάσκεψη για το Κυπριακό θα είναι το τέλος του δρόμου.
Στο θέμα των 8 αξιωματικών, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και ότι προς το παρόν εκκρεμούν οι προσφυγές των ατόμων αυτών για την απόρριψη του αιτήματος ασύλου. Έσπευσε δε να επισημάνει ότι η Αθήνα στήριξε τη δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία ήδη από την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος. Ο κ. Γιλντιρίμ από την πλευρά του προσπάθησε να εμφανιστεί διπλωματικός στα όσα είπε. Όπως τόνισε, η Δικαιοσύνη λαμβάνει τις αποφάσεις της αλλά και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν.
Σημειώνεται ότι παρόντες στις συνομιλίες ήταν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας. Από τουρκικής πλευράς, παρόντες ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, Μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν.