Δυστυχώς, δεν βγαίνει άκρη με τους Τούρκους. Θα ήταν καλό από πάσης πλευράς να βγει, αλλά δεν βγαίνει. Όχι τώρα, δεν έχει βγει ποτέ και με καμία κυβέρνηση στην Αγκυρα: είτε δημοκρατική, είτε δικτατορική, είτε… ενδιάμεση, όπως η νυν. Και η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ χθες στην Αθήνα απλώς επιβεβαίωσε αυτή την ιστορική και πολιτική πραγματικότητα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός εμφανίστηκε όπως πάντοτε κάνουν οι αξιωματούχοι της χώρας του: μιλώντας δύο γλώσσες ταυτόχρονα. Από τη μία καλά λόγια και φιλίες και από την άλλη σταθερή επιθετικότητα και ουσιαστικά πλήρης αμφισβήτηση θεμελιωδών δεδομένων που διέπουν τις σχέσεις όμορων κρατών.
Η Τουρκία αμφισβητεί πλήρως, συστηματικά και ανοικτά, dejureκαι defacto, το καθεστώς στο Αιγαίο, όπως και τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις. Αμφισβητεί επίσης, λιγότερο ανοιχτά, πιο… ανατολίτικα, τη Θράκη. Και, φυσικά, αμφισβητεί συθέμελα την Κυπριακή Δημοκρατία, υπεραμύνεται της παράνομης κατοχής της βόρειας Κύπρου και πετάει στα σκουπίδια το Δίκαιο της Θάλασσας.
Αποτελεί λοιπόν απλώς αυταπάτη το να φαντάζεται κανείς ότι όλα αυτά υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν. Αντιθέτως, τώρα έχουν προστεθεί και πιο πολλές και επιθετικότερες διαθέσεις από ότι πάγια υπήρχαν από το παρελθόν: έχουμε τα ζητήματα που σχετίζονται με τους μετανάστες, αλλά και με τους αιτηθέντες άσυλο στην Ελλάδα.
Το μόνο καλό σε όλα αυτά είναι ότι, πλέον, τους έχουν καταλάβει οι πάντες και στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη. Και πριν τους καταλάβαιναν, αλλά τώρα, με την οξύτητα που έχει λάβει η πολιτική της Αγκυρας έναντι πάντων, ολόκληρη η Δύση αισθάνεται την αναξιοπιστία και την επιθετικότητα της Τουρκίας.
Αποτέλεσμα αυτού είναι, μεταξύ άλλων, ότι η βάση του Ιντσιρλίκ σταδιακά αποδυναμώνεται, ενώ, αντίστοιχα, βάσεις στην Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για τους συμμάχους μας από ότι μέχρι σήμερα είχαν, με την εδώ μεταστάθμευση σημαντικών αεροπορικών μονάδων, κάτι το οποίο η Ελλάδα πρέπει με όλες της τις δυνάμεις να ενθαρρύνει και να υποβοηθήσει.
Ευτυχώς, ο κακός γείτονας το παράκανε προς πολλές κατευθύνσεις.
Το παραλήρημα όμως στο οποίο βρίσκεται ειδικά το τελευταίο διάστημα, δεν είναι ούτε αστείο ούτε ακίνδυνο για την Ελλάδα: ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί με στρατιωτικά επιθετικό τρόπο τόσο εδώ όσο και στην Κύπρο.
Γι αυτό, δεν χωρά ο παραμικρός εφησυχασμός.