«Διαβάτη, δρόμος δεν υπάρχει…»

Οσο και να προσπάθησε ο Αλέξης Τσίπρας να εξηγήσει στον τούρκο ομόλογό του

Οσο και να προσπάθησε ο Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) να εξηγήσει στον τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας, ο πρωθυπουργός της γείτονος παρέμενε ανέκφραστος, προκλητικός και επιθετικός, τολμώ να πω. Και τι δεν του είπε ο κ. Τσίπρας. Αρχισε να του λέει ότι είναι και οι δύο μηχανικοί, συνεπώς ξέρουν να χτίζουν γέφυρες, ότι πρέπει να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων για να προλαμβάνονται εντάσεις, αλλά ο Τούρκος έδειχνε να μην τα συμμερίζεται όλα αυτά. Μέχρι και ποίημα του απήγγειλε ο Πρωθυπουργός: «Διαβάτη, δρόμος δεν υπάρχει, τον δρόμο τον βρίσκεις προχωρώντας». Πρόκειται για έναν στίχο από το ποίημα του ισπανού ποιητή Αντόνιο Ματσάδο, ο οποίος εντάσσεται στο κίνημα του μοντερνισμού και αποτελεί μία από τις δεσπόζουσες μορφές του ισπανικού λογοτεχνικού κινήματος, γνωστού ως η «Γενιά του ’98», που γνωρίζει καλά ο κ. Τσίπρας.
nnn
Και πώς νομίζετε ότι αντέδρασε ο τούρκος πρωθυπουργός στο ποίημα του κ. Τσίπρα; Με μια τουρκική παροιμία (η οποία εμπεριέχει τη λέξη… «δρόμος»): «Τελειώνει η ζωή, δεν τελειώνει ο δρόμος…». Τώρα όποιος κατάλαβε-κατάλαβε. Τι σημασία όμως έχει. Απλώς υπήρξε ποιητική πρόκληση και ποιητική απάντηση. Κατά τα άλλα, ο κ. Γιλντιρίμ έδειξε πώς αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι την έννοια της καλής γειτονίας. Εως και θέμα ΑΟΖ έθεσε, αφού έκανε λόγο για κοινή χρήση των κοιτασμάτων στον Αιγαίο, μιλώντας για… win-win εκμετάλλευση. Για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο πέταξε ένα καλόν θα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση και με θράσος απύθμενο ανέφερε ότι παραβιάσεις κάνουν και τα ελληνικά μαχητικά. Επέμεινε στην έκδοση των τούρκων αξιωματικών και για το Κυπριακό μάλλον όσοι τον άκουσαν κατάλαβαν πως δεν υπάρχει στο άμεσο μέλλον ελπίδα επίλυσής του.
nnn
Και μιας ο λόγος για παραβιάσεις, παρατηρώ ότι τη Δευτέρα, ημέρα επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, δεν σημειώθηκε ούτε μία παραβίαση. Μόνο μία παράβαση του FIR Αθηνών έγινε και αυτή μάλλον από λάθος του πιλότου. Ηταν ένα αεροσκάφος CN-235 ναυτικής συνεργασίας (από αυτά που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι και για τον ηλεκτρονικό πόλεμο), το οποίο εισήλθε στις 10.25 το πρωί στην περιοχή της Λήμνου και εξήλθε στις 10.28. Τρία λεπτά δηλαδή παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, την ώρα που ο τούρκος πρωθυπουργός προσγειωνόταν στην Αθήνα με πτήση των τουρκικών αερογραμμών. Τώρα θα πείτε τόσα ιδιωτικά αεροσκάφη διαθέτει η τουρκική κυβέρνηση, κοτζάμ πρωθυπουργός ήρθε με το αεροπλάνο της γραμμής; Αυτό έχει την εξήγησή του: Τα VIP αεροπλάνα ανήκουν στην τουρκική πολεμική αεροπορία και εάν ερχόταν με ένα από αυτά θα έπρεπε να καταθέσει σχέδια πτήσης.


Μια γραβάτα για τον Ευκλείδη

Πρωί-πρωί τηλεφώνησε ο Γιάννης Στουρνάρας στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να του ευχηθεί για τα γενέθλιά του μαζί με την… αγάπη του. Του είπε πως του πήρε δώρο μια… γραβάτα.


Το πορτρέτο της Λαγκάρντ

Για να μην ξεχνιόμαστε, σας πληροφορώ ότι τη Δευτέρα συνεδρίασε στην Ουάσιγκτον, στο επιβλητικό κτίριο του ΔΝΤ που βρίσκεται στη 19η Λεωφόρο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου. Εκεί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τις επαφές που είχε στην Ευρώπη την παρελθούσα εβδομάδα και κυρίως για τη συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup. Γνωστοποίησε δε την πρόθεσή της για τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την «κατ’ αρχήν έγκριση» μιας νέας δανειακής συμφωνίας 14 μηνών του ΔΝΤ για την Ελλάδα, συνολικού ύψους έως 2 δισ. ευρώ.
nnn
Η συγκεκριμένη αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΝΤ περιστοιχίζεται από ολόσωμα πορτρέτα των διατελεσάντων γενικών διευθυντών του Ταμείου. Ξεκινά με τον πίνακα που απεικονίζει τον Βέλγο Καμίλ Γκατ, που διετέλεσε πρώτος διευθυντής από το 1946 έως το 1951, και καταλήγει στο σήμερα. Μου λένε πως ακόμη και οι διατελέσαντες επικεφαλής του Ταμείου που είχαν πάρε-δώσε με τη Δικαιοσύνη κοσμούν την αίθουσα. Αυτό διότι οι μεταγενέστερες πράξεις των ανδρών δεν τους αφαιρούν τη θέση που κατείχαν στο πάνθεον του ΔΝΤ. Για να μην ξεχνιόμαστε… Οχι σαν τη δική μας Αίθουσα «Παπαληγούρα», που βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών και εκεί βρίσκονται τα πορτρέτα όλων όσοι έχουν διατελέσει υπουργοί Οικονομικών, πλην τριών: του Γιάννη Στουρνάρα, του Γιάνη Βαρουφάκη και του Ευ. Τσακαλώτου.
nnn
Υπάρχει ένας υπουργός που δεν δέχεται καθόλου την κριτική. Τώρα εδώ που τα λέμε δεν είναι ο μόνος, αλλά αυτός ο συγκεκριμένος όταν του γίνεται κριτική αντιδρά κάπως παράξενα. Απειλεί ότι θα ζητήσει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για να μάθει από πού προήλθε η είδηση που τον αφορά, εκτοξεύει κάτι ακατονόμαστες φράσεις εναντίον των συντακτών, ότι «σας ψάξαμε και δυστυχώς δεν βρήκαμε τίποτα», μπλοκάρει δημοσιογράφους, κάνει ή απειλεί ότι θα κάνει μηνύσεις, αγωγές, φέρνει το θέμα στη Βουλή και γενικά συμπεριφέρεται όχι με ψύχραιμο και κυρίως πολιτισμένο τρόπο. Καλό θα είναι να μάθει ότι όταν κάποιος είναι πολιτικός και μάλιστα του δικού του αναστήματος θα πρέπει να δέχεται την κριτική (η οποία τις περισσότερες φορές είναι καλόπιστη) και να απαντά εκεί όπου υπάρχει ανάγκη ή όπου αισθάνεται πως αδικείται με επιχειρήματα, όχι με απειλές και μηνύσεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.