Πόλεμος στον διαδικτυακό εξτρεμισμό
Κοινή στρατηγική ενάντια στην τρομοκρατική απειλή ανακοίνωσαν η βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με έμφαση στην αντιμετώπιση του διαδικτυακού εξτρεμισμού. Ανακοινώνοντας την πρωτοβουλία από το Παρίσι – όπου βρέθηκε η Μέι την περασμένη εβδομάδα στην πρώτη της επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την εκλογή της – οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι εξετάζονται τρόποι προκειμένου να επιβάλλονται πρόστιμα σε εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες δεν απομακρύνουν το υλικό που σχετίζεται με τρομοκρατικές δραστηριότητες.
Η βρετανή πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το Διαδίκτυο δεν θα πρέπει να αποτελεί «καταφύγιο» για τους τρομοκράτες, με τη βρετανική κυβέρνηση να επιθυμεί την ψήφιση νομοθετικού πλαισίου που θα υποχρεώνει εταιρείες όπως η Facebook, η Google και η Twitter να βελτιώσουν την παρακολούθηση και τον έλεγχο του εξτρεμιστικού υλικού και περιεχομένου που υποκινεί τη βία και το μίσος. Η αντιμετώπιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας αποτελεί προτεραιότητα για τις δύο κυβερνήσεις. Η Βρετανία επλήγη από δύο τρομοκρατικές επιθέσεις σε Μάντσεστερ και Λονδίνο, σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα και ενώ βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο.
Η Γαλλία έχει δεχθεί πολύνεκρες επιθέσεις με κυριότερες εκείνες στο Παρίσι το 2015 και στη Νίκαια το 2016, στις οποίες περισσότερα από 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Τα δύο κράτη δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν με τις εταιρείες τεχνολογίας προκειμένου να τις βοηθήσουν να αναπτύξουν εργαλεία αναγνώρισης και αυτόματης αφαίρεσης του επικίνδυνου υλικού, υποχρεώνοντάς τες να παραχωρούν στοιχεία από τις υπηρεσίες τους εφόσον τους ζητηθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Το Διαδίκτυο αποτελεί ένα εύκολα προσβάσιμο εργαλείο στρατολόγησης για τους τζιχαντιστές και η Δύση εδώ και χρόνια έχει καταλάβει ότι παρά τα μέσα που διαθέτει χάνει τον πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος σε αυτό το πεδίο. Πολλές φορές το μόνο που χρειάζεται η τρομοκρατική οργάνωση για να στρατολογήσει έναν παραπλανημένο νεαρό μουσουλμάνο είναι ένα βίντεο ή φωτογραφίες με τζιχαντιστικό υλικό.
Την ίδια στιγμή, για να εξαπολύσει ένας «μοναχικός λύκος» μια φονική επίθεση, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση ή ταξίδια στη Συρία αλλά μερικές οδηγίες από το Διαδίκτυο. Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί εξελιγμένες τεχνικές για την επικοινωνία με τους υποστηρικτές του ανά τον κόσμο για τη διάδοση της προπαγάνδας του και τη στρατολόγηση των μελών του.
Η καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής στο Διαδίκτυο μετρά ελάχιστες επιτυχίες. Μία από αυτές, σύμφωνα με το περιοδικό «Foreign Affairs», είναι η συνεργασία της αμερικανικής κυβέρνησης με ΜΚΟ για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής παρουσίας του Ισλαμικού Κράτους.
Η οργάνωση Counter Extremism Project, για παράδειγμα, υιοθέτησε ένα softaware για hashtags, το οποίο αναγνωρίζει τις ψηφιακές υπογραφές σε εικόνες και αρχεία ήχου ή βίντεο που αναρτώνται στο Διαδίκτυο και στη συνέχεια συγκρίνονται με τις υπογραφές σε μία βάση δεδομένων με υλικό από γνωστούς τρομοκράτες. Αν ταιριάξουν τότε το υλικό αφαιρείται αυτόματα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ