Με πρωτοβουλίες και ανοίγματα προς την πλευρά των διαφωνούντων, η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα προκειμένου η Δημοκρατική Συμπαράταξη να εμφανίσει στο συνέδριό της εικόνα «συσπείρωσης και ενότητας». Στο ΠαΣοΚ έχουν αντιληφθεί ότι βασικό αίτιο της δημοσκοπικής καθήλωσης είναι η εικόνα διχασμού που εκπέμπεται από τον Μάρτιο όταν μετά την «ανταρσία» της πλευράς Ανδρουλάκη, η πρόεδρος του ΠαΣοΚ αποφάσισε να καρατομήσει όλα τα κομματικά όργανα. Στελέχη της Χαρ. Τρικούπη αναγνωρίζουν ότι αν αντί της επίδειξης πυγμής η κυρία Γεννηματά επέλεγε τη στροφή προς την κάλπη, απαντώντας στο βασικό αίτημα των διαφωνούντων όπως έκανε αργότερα, αυτή η εικόνα δεν θα είχε δημιουργηθεί. Προς την κατεύθυνση του να μην εκπέμψει το συνέδριο «παρεξηγήσιμα μηνύματα» γίνονται προσπάθειες να αποφευχθούν αποδοκιμασίες κατά των διαφωνούντων αλλά και οι εικόνες «αποθεωτικής υποδοχής» που φέρεται ότι ετοιμάζονται για τον Γ. Παπανδρέου.
Η επιχείρηση «συσπείρωση και ενότητα» ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας με τη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Κώστα Σημίτη, που έκανε αποδεκτή την πρόταση να παρευρεθεί και να μιλήσει στο συνέδριο. Αμέσως μετά, η πρόεδρος του ΠαΣοΚ έστειλε επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο, καλώντας τον να πάει και να τοποθετηθεί στο συνέδριο «με όποιον τρόπο θεωρεί καταλληλότερο». Απάντηση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, ωστόσο συνομιλητές του κ. Βενιζέλου εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να δώσει το «παρών» στο συνέδριο. Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ θεωρεί σημαντικό «ο χώρος να είναι οργανωτικά ενιαίος και όσο γίνεται μεγαλύτερος». Εκτιμά όμως ότι το μείζον ζήτημα είναι «τα πολύ σοβαρά προβλήματα ευκρίνειας» και τα «αντιφατικά μηνύματα» τα οποία εκπέμπουν οι θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόσο για την περίοδο μέχρι το 2015 όσο και για τη φάση που θα ακολουθήσει την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι η δική του παρουσία στο συνέδριο.
Οι ασκήσεις επί χάρτου στις οποίες επιδίδονται τα επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη συμπεριλαμβάνουν δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει την παρουσία του κ. Βενιζέλου στο συνέδριο και συνδέεται με τις εισηγήσεις που δέχεται εκ νέου η κυρία Γεννηματά για την τοποθέτησή του στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και τις οποίες δεν φαίνεται, όπως στο παρελθόν, να απορρίπτει. Ξεκαθαρίζεται πάντως ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αφορά «πολιτική συναλλαγή», ο κ. Βενιζέλος έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τη φημολογία του προηγούμενου διαστήματος, τονίζοντας ότι αυτές οι συζητήσεις δεν τον αφορούν.
Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που ο κ. Βενιζέλος δεν θα παραστεί στο συνέδριο, ακολουθώντας την τακτική της απόστασης από όλα τα κομματικά δρώμενα; Επιτελείς του ΠαΣοΚ αναφέρουν ότι «θα δημιουργηθεί σοβαρό θέμα», απορρίπτουν όμως με κατηγορηματικό τρόπο τη φημολογία –κατ’ άλλους εισηγήσεις που δέχεται η κυρία Γεννηματά –για απομάκρυνσή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Συμπαράταξης. «Η Φώφη δεν θα κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να θίξει τον Βενιζέλο» αναφέρει στο «Βήμα» στενός της συνεργάτης. Στο πλαίσιο αυτό, επιτελείς της και κορυφαία στελέχη δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου και τον υπεύθυνο κινητοποιήσεων Σωτήρη Μάνεση που προέβησαν ή επιδοκίμασαν σχόλια τα οποία κινούνταν στη λογική ότι με το συνέδριο του Κύκλου Ιδεών ο κ. Βενιζέλος «ταλαιπωρείται και ταλαιπωρεί» και «διοργανώνει φιέστες». Αυτά, πρόσθεταν στενοί συνομιλητές της προέδρου του ΠαΣοΚ, δίνουν «λάθος εικόνα για το κλίμα που επικρατεί στο περιβάλλον της». Πάντως στα κεντρικά γραφεία του ΠαΣοΚ ακούγεται όλο και εντονότερα ότι ο κ. Βενιζέλος «θα πρέπει να αποφασίσει τι σχέση θέλει να έχει με το κόμμα του».
Γέφυρες σε Ανδρουλάκη
Στο πλαίσιο του ανοίγματος προς τους διαφωνούντες εξετάζεται και το ενδεχόμενο, ως δείγμα καλής πρόθεσης, να εκπροσωπηθεί στο κεντρικό συμβούλιο της ΔΗΣΥ ένα 50μελές όργανο στο οποίο θα συμμετέχουν 20 μέλη από το ΠαΣοΚ και η πλευρά Ανδρουλάκη. Πηγές της Χαρ. Τρικούπη δεν αποκλείουν πριν από το συνέδριο να υπάρξει μια συνάντηση Γεννηματά – Ανδρουλάκη «εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει εκατέρωθεν καλή πρόθεση να υπάρξει αποτέλεσμα». Ο κ. Ανδρουλάκης από την πλευρά του εκτιμά ότι το πρόβλημα του χώρου δεν είναι οργανωτικό αλλά πολιτικό. Επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει στον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «ένας ενιαίος φορέας που θα προκύψει από ένα ιδρυτικό συνέδριο με ανοικτές διαδικασίες» και ο οποίος στη συνέχεια θα εκλέξει από τη βάση τον επικεφαλής του.
Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ πάντως αποκρούει τις πιέσεις που του ασκούνται για ρήξη με μια διαδικασία που οδηγεί «σε έναν πολυκομματικό και δυσλειτουργικό φορέα» και σύμφωνα με πληροφορίες δέχεται εισηγήσεις, τις οποίες δεν απορρίπτει, να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου σχήματος, ανεξαρτήτως του αν συμμετέχουν σε αυτόν Ποτάμι και Ωρα Αποφάσεων. Τη θέση για ενιαίο και όχι πολυκομματικό φορέα εκφράζει με επιμονή ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αλλά και οι Κινήσεις Πολιτών που ζητούν, όπως και ο Στέφανος Ξεκαλάκης, να συγκληθεί πριν από το συνέδριο το κεντρικό συντονιστικό συμβούλιο της ΔΗΣΥ «που έχει να συνεδριάσει από τον Μάρτιο».
Στο πολιτικό μέτωπο, σε υψηλούς τόνους εξακολουθεί να κινείται η κριτική προς την κυβέρνηση. «Ο,τι κι αν λένε, η καταδίκη του λαού έρχεται αμείλικτη» τόνισε με αφορμή τη συμφωνία στο Eurogroup η κυρία Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης αποδείχθηκε «πολύ κακό για το τίποτα» αφού «μετά τους ψευτοπαλικαρισμούς ακολούθησε η συνήθης, άνευ όρων, παράδοση». Κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι σενάρια συνεργασίας φαίνεται να εκπορεύονται και από «εστίες της Χαρ. Τρικούπη».

Ποτάμι: «Δεν θα αυτοκτονήσουμε»

Στον αστερισμό της περιπέτειας της υγείας του Σταύρου Θεοδωράκη κινούνται στο Ποτάμι χωρίς να περιορίζουν την πολιτική τους δραστηριότητα. Η εκτίμηση της Σεβαστουπόλεως για τη συμφωνία στο Eurogroup είναι ότι η «δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε με τεράστιο κόστος για την οικονομία που μεταφράστηκε σε επιπλέον μέτρα», ενώ στο μέτωπο του χρέους «έγινε δεκτό το σχέδιο Σόιμπλε με κάποιες μικρές βελτιώσεις, περισσότερο για να τηρηθούν τα προσχήματα και λιγότερο για λόγους ουσίας»

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, η θέση του Ποταμιού είναι «δεν θα αυτοκτονήσουμε». Στη φράση, κορυφαίου στελέχους, αποτυπώνεται η απροθυμία για συμμετοχή σε διαδικασίες που εκτιμάται ότι δεν οδηγούν στη δημιουργία του νέου που θα στεγάσει τις εκσυγχρονιστικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του χώρου του Κέντρου αλλά θα οδηγήσουν στη μετεξέλιξη του παλιού που δεν συγκινεί τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και στην Ωρα Αποφάσεων. Παρά τα θετικά στοιχεία που εκτιμάται ότι υπάρχουν στη «στροφή Γεννηματά», το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι «χρειάζεται να δημιουργηθεί κάτι νέο με νέα ηγεσία». Η Ωρα Αποφάσεων δεν θα κληθεί ως πολιτική κίνηση στο συνέδριο της ΔΗΣΥ. Αυτό φαίνεται από την επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη να στείλει προσωπική πρόσκληση στην Αννα Διαμαντοπούλου στο πλαίσιο της συμμετοχής στο συνέδριο «προσωπικοτήτων της Κεντροαριστεράς».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ