Διχασμός στο Βερολίνο για το ΔΝΤ

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως ορθοπαιδικός:

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως ορθοπαιδικός: «Ο στόχος μας είναι να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της» επαναλάμβανε στις πολυάριθμες συνεντεύξεις του μετά τη λήξη του Eurogroup. Ο ορθός κατά τον ίδιο οικονομικός βηματισμός θα της επιτρέψει να βγει στις αγορές και να απαλλαγεί από τα προγράμματα βοήθειας και τις «θυσίες» που συνεπάγονται αυτά για τον πληθυσμό της.

Επικρίσεις από παντού
Ομως η σκληρή θεραπεία στην οποία υπέβαλε τις τελευταίες εβδομάδες τον «έλληνα ανάπηρο» δεν βρήκε θετική απήχηση στη Γερμανία. Το αντίθετο μάλιστα. «Είναι η πρώτη φορά που δέχθηκε τόσο πολλές επικρίσεις από τα μέσα ενημέρωσης» παραδέχεται ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Μίχαελ Στίμπγκεν. Και σε αυτό συμμετέχουν τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως το ARD και το ZDF, καθώς και εφημερίδες, όπως η «Handelsblatt», που μέχρι πρότινος σχολίαζαν με περισσή συμπάθεια την άτεγκτη στάση του έναντι της Αθήνας.
Η δυσφορία, αν και για άλλον λόγο, επεκτείνεται και στη γερμανική Βουλή. Πολλοί βουλευτές αισθάνονται εξαπατημένοι από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών στο θέμα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο λόγος για αυτό είναι η υπόσχεση του κ. Σόιμπλε ότι το ΔΝΤ θα συμμετείχε από την πρώτη στιγμή και οικονομικά στο τρέχον πρόγραμμα (προς το παρόν συμμετέχει μόνο συμβουλευτικά), κάτι που έχει καταγραφεί και σε σχετικό νόμο. Η τήρησή της όμως συνεχώς αναβάλλεται, και θα πραγματοποιηθεί πιθανόν μόλις το καλοκαίρι του 2018, όταν θα δεήσει να πει το «ναι» στην οικονομική συμμετοχή –αν τότε κρίνει ότι το χρέος είναι όντως βιώσιμο. «Αυτό δεν συνάδει με την παρούσα εντολή του γερμανικού κοινοβουλίου» λέει ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κρίστιαν φον Στέτεν. Το αίτημά του: Η συζήτηση για το ΔΝΤ να έλθει στην ολομέλεια της Βουλής, με στόχο την αλλαγή του ισχύοντος νόμου. Και με αυτό συμφωνούν δεκάδες άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, καθώς και του κυβερνητικού τους εταίρου, των Σοσιαλδημοκρατών.
Μια πρόγευση για τις «άγριες» διαθέσεις ορισμένων βουλευτών έδωσε μια τηλεφωνική διάσκεψη την Παρασκευή, κατά την οποία ο υφυπουργός Οικονομικών και «δεξί χέρι» του κ. Σόιμπλε στο Eurogroup Τόμας Στέφεν πληροφόρησε τα προεδρεία των Επιτροπών Προϋπολογισμού, Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο. Η ατμόσφαιρα στη διάσκεψη ήταν, σύμφωνα με παριστάμενο, ηλεκτρισμένη. Και αυτό όχι μόνο λόγω της επιθετικής στάσης των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και του επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στην Επιτροπή Προϋπολογισμού Γιοχάνες Κάαρς, που στηλίτευσε ως «ανέντιμη» τη στάση του κ. Σόιμπλε στο θέμα του ΔΝΤ, και ζήτησε επίσης να μεταφερθεί η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Υπό κανονικές συνθήκες, εξηγεί πηγή της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, δεν θα έθετε κανείς υπό αίρεση την αρμοδιότητα αυτής της Επιτροπής, που συνίσταται κυρίως στην έγκριση της εκταμίευσης χρημάτων που αποφασίζεται στο Eurogroup. Στην περίπτωση του ΔΝΤ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά: Το ερώτημα είναι εδώ αν ο νέος τρόπος συμμετοχής του στο πρόγραμμα αποτελεί απλή, επουσιώδη «απόκλιση» από τον αρχικό, όπως υποστηρίζει ο κ. Σόιμπλε, ή για δραστική αλλαγή. Αν ισχύει το πρώτο, το θέμα μπορεί να μείνει στη δικαιοδοσία της Επιτροπής, αν το δεύτερο, πρέπει να απασχολήσει το σύνολο του κοινοβουλίου.
Τελικά το θέμα θα κριθεί από την Επιτροπή. Ταυτόχρονα υπολογίζει ότι τουλάχιστον ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών θα ταχθεί υπέρ της συζήτησης στην ολομέλεια. Σε περίπτωση όμως που το θέμα τεθεί σε αυτήν σε ψηφοφορία, όλα σχεδόν τα μέλη της, λόγω κομματικής πειθαρχίας, θα υπερψηφίσουν την πρόταση για τα αποτελέσματα του Λουξεμβούργου που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει εναλλακτική
Η «αρχή του πραγματισμού» κυριαρχεί στο χριστιανοδημοκρατικό στρατόπεδο. «Κακά τα ψέματα, η λύση του Σόιμπλε δεν είναι η ιδανική» λέει η πηγή. Ομως χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε «φως» –η έλλειψή της θα σκοτείνιαζε εκ νέου το κλίμα στις αγορές. Η ίδια αναγνωρίζει ωστόσο ότι η λύση αυτή είναι προσωρινή και ευάλωτη. Και αυτό θα μπορούσε, λόγω της προεκλογικής ατμόσφαιρας, να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη δυναμική στη γερμανική Βουλή –και δη τώρα, τις δυο τελευταίες εβδομάδες της τετραετούς θητείας της. «Ο,τι και να συμβεί όμως το αποτέλεσμα του Λουξεμβούργου δεν θα τεθεί υπό αίρεση» καθησυχάζει. «Η πλειοψηφία των υποστηρικτών του είναι αδιαμφισβήτητη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.