ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Χίο και Μυτιλήνη

Χίο και Μυτιλήνη
Στενές σχέσεις απέκτησαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης (σκίτσο) με την ευρωπαία επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου στη διάρκεια του ταξιδιού τους σε Χίο και Μυτιλήνη. Η κυρία Κρέτσου έδειξε ευαισθησία, δεσμεύθηκε για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων περιοχών της Λέσβου από τα ευρωπαϊκά ταμεία και υποσχέθηκε αυξημένη ροή κονδυλίων προς τη Χίο, νησί που τη γοήτευσε. Κάτι είναι κι αυτό…

Και πώς να μην είναι καλό το κλίμα αφού η επίτροπος είχε πλέξει το εγκώμιο του αρμόδιου για το ΕΣΠΑ κ. Χαρίτση στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί «θετικό παράδειγμα» στην απορρόφηση πόρων, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και στην απόφαση τουΕurogroupόπου γίνεται ρητή αναφορά στην «εξαιρετική ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων» από τη χώρα μας.


Η µετοχή της ΔΕΗ
Αρχίζει αύριο η διαπραγμάτευση στο ΧΑ των 232.000.000 μετοχών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, στην οποία έχει εισφερθεί το 51% του ΑΔΜΗΕ, με τιμή εκκίνησης 2,12 ευρώ. Μέτοχοι της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών είναι οι σημερινοί μέτοχοι της ΔΕΗ σε αναλογία μία προς μία μετοχή, εξού και η εταιρεία έχει ίδιο αριθμό μετοχών με τη ΔΕΗ. Αύριο όμως επαναδιαπραγματεύεται και η μετοχή της ΔΕΗ, η διαπραγμάτευση της οποίας είχε διακοπεί λόγω της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ. Η τιμή εκκίνησης της ΔΕΗ είναι 3,83 ευρώ, εκεί που έκλεισε ο τίτλος την περασμένη Τετάρτη, αλλά εκτιμάται ότι «θα πέσει πολύ ξύλο», αφού η μετοχή θα προσαρμοστεί σε τιμές που ενσωματώνουν την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Η μετοχή την πρώτη ημέρα θα έχει ελεύθερο όριο διακύμανσης.

Φύλαγε τα ρούχα σου…
Μια και ο λόγος για τη ΔΕΗ, μάθαμε πως στα ΕΛΤΑ αλλά και στην κυβέρνηση ενοχλήθηκαν από την παρέμβαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη ο οποίος με επιστολή του που είδε το φως της δημοσιότητας «σήκωσε» το θέμα με τις οφειλές των ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ. Μαθαίνουμε ότι ρόλο στη σύνταξη της επιστολής έπαιξε ο πρώην CEO των ΕΛΤΑ Κωνσταντίνος Μελαχροινός, ο οποίος σήμερα είναι σύμβουλος διοίκησης στη ΔΕΗ. Προφανώς ο κ. Μελαχροινός γνωρίζει τι συμβαίνει στα ΕΛΤΑ και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και θα έπεισε τη διοίκηση της ΔΕΗ να προβεί σε αυτή την κίνηση, στη λογική «φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά».

Και αιχµές από Κοµισιόν
Σε ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης έθεσε το ζήτημα της εξαίρεσης των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων (όπως της λίμνης Κρεμαστών) από την απόδοση ανταποδοτικού τέλους ΑΠΕ θεωρώντας ότι η εξαίρεση είναι άδικη για τις τοπικές κοινωνίες και αποτελεί έμμεση επιδότηση στη ΔΕΗ.ÜΗ επίτροπος Ανταγωνισμού κυρία Margrethe Vestager στην απάντησή της τόνισε ότι «η επιβάρυνση αποτελεί ειδική εισφορά που αποδίδεται από παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανεξάρτητα από το μέγεθός τους». Δηλαδή σε όλους.
Ενδο-οικογενειακές κόντρες
Μίνι ενδοοικογενειακή κρίση ενδέχεται να προκαλέσει στην εισηγμένη εταιρεία Επίλεκτος η πρωτοβουλία της μετόχου κυρίας Φωτεινής Δοντά του Μιχαήλ να ζητήσει διεύρυνση των μελών του ΔΣ από 7 σε 8 ώστε να εξασφαλίσει και εκείνη μια θέση, όπως κατείχε στο παρελθόν. H κυρία Δοντά, κάτοχος του 7,22% των μετοχών, άσκησε το δικαίωμα που της δίνει ο νόμος και στην έκτακτη συνέλευση της 30ής Ιουνίου απαίτησε και πέτυχε να προστεθεί θέμα εκλογής νέου διοικητικού συμβουλίου. ÜΣύμφωνα με πληροφορίες η κίνησή της θεωρείται από τη διοίκηση και μέλη της οικογένειας Δοντά που ελέγχουν πάνω από το 67% του μετοχικού κεφαλαίου επιθετική αλλά κυρίως αχρείαστη, αφού τέτοια θέματα λύνονται με διευθέτηση. Οπως και να έχει, η πλειοψηφία έχει το λόγο…

Επιστροφή
Ιδιαίτερα κανοποιημένη είναι η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, καθώς στο πλαίσιο της 106ης Συνόδου της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) η Ελλάδα πέτυχε να εκλεγεί ύστερα από 12 χρόνια αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης για την περίοδο 2017-2020. Μάλιστα στο συμβούλιο θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΣΕΒ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.