Βερολίνο, Ανταπόκριση
Η μεγαλοθυμία του νικητή: «Είναι ένα καλό αποτέλεσμα πριν από όλα για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης» έλεγε χθες στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με αφορμή την απόφαση που είχε πάρει ώρες νωρίτερα το Eurogroup για την Ελλάδα. Ο ίδιος δεν χρειαζόταν αυτοέπαινο: Το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup μιλούσε από μόνο του.
Κι αυτό έλεγε: Επιβολή, καταρχάς τουλάχιστον, του γερμανού υπουργού οικονομικών σε όλα τα μέτωπα, που αποτυπώνεται στην (έστω και μερική) συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα, στα πανύψηλα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% μέχρι το 2023, 2% για τα 37 επόμενα χρόνια!), στη συνέχιση της «σφιχτής» δημοσιονομικής πολιτικής, ήτοι της λιτότητας, και πάει λέγοντας.
Μάταια του υπενθύμιζε η παρουσιάστρια της εκπομπής Κάρεν Μιόσγκα ότι το εδάφιο για το ελληνικό χρέος αποτελεί «άδειο πουκάμισο», επειδή αναβάλει τη ρύθμισή του για τον επόμενο χρόνο. Ο κ.Σόιμπλε αντίτεινε μαχητικά «όχι», ότι όλα τα έχει κάνει σωστά και ότι μετά το τέλος του προγράμματος, θα έχει επιτευχθεί το ζητούμενο: Η Ελλάδα θα μπορεί να βγει πάλι στις αγορές και να εξυπηρετεί από μόνη της το χρέος της – όσο πελώριο και να φαντάζει αυτό.
Εξίσου μαχητικός εμφανίστηκε και στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, όπου ένιψε τας χείρας του ως Πόντιος Πιλάτος σχετικά με τα δυσβάστακτα φορολογικά μέτρα της Αθήνας.
«Ότι κάνουμε υπηρετεί έναν σκοπό, να βοηθήσουμε την Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική» είπε. «Το πώς μοιράζει η Ελλάδα τα βάρη για τα αναγκαία μέτρα λιτότητας, είναι υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού κοινοβουλίου».
Παράλληλα δεν παρέλειψε να ρίξει κάποιες «μπηχτές» στον Αλέξη Τσίπρα, βγαίνοντας του μάλιστα «από τα αριστερά».
«Είχα προτείνει κάποτε την φορολόγηση των εφοπλιστών, αυτό δεν βρήκε όμως ανταπόκριση στους εφοπλιστές» είπε. «Ο κύριος Τσίπρας το είχε υποσχεθεί στον προεκλογικό αγώνα, αλλά δεν το πραγματοποίησε. Εμείς δεν μπορούμε να επηρεάσουμε κάτι τέτοιο».
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ, που μέχρι το καλοκαίρι του 2018 θα είναι καθαρά συμβουλευτική, ο κ.Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι αυτό «αποτελεί μια απόκλιση» από προηγούμενη απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου, που προέβλεπε και την οικονομική συμβολή του στο πρόγραμμα. Αυτή η απόκλιση θα απασχολήσει σήμερα την αρμόδια για την Ελλάδα Υπηρεσία Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής, καθώς και την Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στο πλαίσιο μιας τηλεφωνικής διάσκεψης (γύρω στις 12 ώρα Ελλάδας).
Η γενική εντύπωση είναι, ότι η απόκλιση θα γίνει αποδεκτή, παρά την θεμελιακή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Αριστεράς και Πράσινων), καθώς και την «γκρίνια» των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και πολλών μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών. Διαφορετικά, το θέμα θα πάρει την άγουσα προς την Ολομέλεια της Βουλής, που θα συνεδριάσει για τελευταία φορά κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο την ερχόμενη εβδομάδα – για να κλείσει μετά ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.
Ο κ.Σόιμπλε φρόντισε βέβαια ήδη να δικαιολογήσει την απόκλιση αλλάζοντας, μεταξύ άλλων, ριζικά την εικόνα που έδινε ο ίδιος για την Ελλάδα – από αρνητική μέχρι πρότινος, σε θετική τώρα. «Οι αριθμοί δείχνουν, ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλά, και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εξελίσσεται καλύτερα από ότι περιμέναμε πριν μερικούς μήνες» είπε στο ZDF. Ταυτόχρονα εκθείασε την απόφαση του Eurogroup, «να βάλει στο δρόμο» ένα πρόσθετο πρόγραμμα επενδύσεων. «Κάνουμε τα πάντα για να ενδυναμώσουμε την ανάπτυξη στην Ελλάδα» τόνισε. Όλα αυτά, συνόψισε, αντισταθμίζουν και με το παραπάνω το γεγονός, ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει (ακόμα) πλήρως στο πρόγραμμα.
Τα σχόλια των γερμανικών μέσων ενημέρωσης διαφέρουν. «Μικρή νίκη της Ελλάδας» τιτλοφορούσε η ιντερνετική σελίδα του περιοδικού «Der Spiegel», για «πύρρειο νίκη» του Σόιμπλε έκανε λόγο ραδιοσχολιαστής, ενώ η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» μιλάει για «βρώμικο συμβιβασμό» μεταξύ των δανειστών στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Οι δανειστές συμφώνησαν απλώς «ότι θα συμφωνήσουν αργότερα», γράφει χαρακτηριστικά.
Αν η νίκη του κ.Σόιμπλε είναι όντως «πύρρειος», είναι ανοικτό θέμα. Προς το παρόν είναι όμως η μοναδική πραγματική. Κι αυτό είναι που του επιτρέπει να προσπερνά χωρίς εμφανή στενοχώρια τα επικριτικά σχόλια των γερμανικών ΜΕ για την «στενοκεφαλιά» του έναντι της Ελλάδας – που του δίνει όλο και περισσότερο τη μορφή του «άσχημου Γερμανού».