Το έναυσμα για πανηγυρισμούς από τα αποτελέσματα του Eurogroup το έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) που έσπευσε πρωί-πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο (καλώντας παράλληλα και τις τηλεοπτικές κάμερες) για να πει πόση σημασία έχει η συμφωνία του Eurogroup για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Εν συνεχεία η εντολή για… πανηγυρισμούς πέρασε μέσω non papers (από το Μαξίμου) σε υπουργούς και σε βουλευτές για να βγουν Παρασκευή πρωί στις τηλεοράσεις και να λένε ακριβώς τα ίδια πράγματα επιτιθέμενοι παράλληλα στη ΝΔ που τολμά ακόμη να ζητεί εκλογές. Και το επικοινωνιακό κρεσέντο συνεχίστηκε με την ΕΡΤ που βάλθηκε αρκετές φορές να μας εξηγήσει πόσο επωφελής είναι η συμφωνία…


«Το του Τσακαλώτου τρόπαιον»

Τώρα θα πείτε γιατί βιάστηκε τόσο πολύ ο Πρωθυπουργός να τους προλάβει όλους και να αρχίσει πρώτος τους πανηγυρισμούς; Δεν ήθελε, μου λένε, να του πάρει τη δόξα ο Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος δούλεψε σκληρά, κέρδισε τα εύσημα του κ. Σόιμπλε (και των άλλων συναδέλφων του στο Eurogroup) και, όπως μου είπαν οι πράκτορές μου στο Λουξεμβούργο, ήταν ο μόνος που κατάλαβε τι ακριβώς είχε συμβεί και γι’ αυτό δεν πανηγύρισε αλλά έθεσε το εξής εύλογο ερώτημα: «Είναι αυτή η συμφωνία επαρκής με βάση τις θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός; Ισως όχι», είπε με ειλικρίνεια ο υπουργός Οικονομικών. Ισως ο κ. Τσίπρας να υπολόγιζε ότι ο κ. Τσακαλώτος θα πανηγύριζε πρώτος και έσπευσε να τον προλάβει…
nnn
Ο δε Πάνος Σκουρλέτης μάλλον δεν διάβασε καλά το non paper με τους πανηγυρισμούς δηλώνοντας ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αντίφαση που είναι «καταδικασμένος» να πορεύεται, να επιβάλλει λιτότητα αλλά παράλληλα να υπόσχεται ότι θα προσφέρει έξοδο από αυτήν. Κι αυτό γιατί έχει μια αβέβαιη έκφανση όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα…».


Καμμένος εκτός ελέγχου

Αυτός όμως που ξεπέρασε κάθε όριο πανηγυρισμού φαίνεται να είναι ο Πάνος Καμμένος που στον λογαριασμό του στο Twitter, λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το Eurogroup, βρέθηκε μια ανάρτηση επιπέδου χαμαιτυπείου. Προκλήθηκε, όπως ήταν φυσικό, σάλος (το Διαδίκτυο το γλέντησε καταλλήλως), με αποτέλεσμα ο κ. Καμμένος, όπως το συνηθίζει σε τέτοιες περιπτώσεις, να την κατεβάσει. Και όπως επίσης το συνηθίζει, δεν πήρε ο ίδιος την ευθύνη, αλλά ένα… παιδί. Ετσι το ΠαΣοΚ, διά του εκπροσώπου Τύπου Παύλου Χρηστίδη, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να τον αποπέμψει, τονίζοντας παράλληλα πως «το γεγονός ότι επιχειρεί να αποδώσει την ανάρτηση στο παιδί του κάνει τη συμπεριφορά του ακόμα χειρότερη». Αλλά τέτοια πράγματα δεν μένουν μόνο στην Ελλάδα και οι ξένες εφημερίδες το γλέντησαν, σημειώνοντας ότι πίσω από την ανάρτηση του… παιδιού είναι ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας.
nnn
Λέτε ο κ. Τσίπρας να αντιδράσει σε αυτή τη νέα ανάρτηση του κ. Καμμένου; Ή περιμένετε ότι θα τον αποπέμψει επειδή το ζήτησε ο «πιτσιρικάς» εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ; Ούτε να το σκέφτεστε, τη στιγμή που, όπως έμαθα, δεν ήταν λίγοι στο Μέγαρο Μαξίμου που διασκέδασαν με την ανάρτηση Καμμένου. Αλλωστε ο κ. Τσίπρας, τώρα που τα πράγματα έχουν δυσκολέψει γι’ αυτόν, έχει τόση ανάγκη τον κ. Καμμένο (για να κρατηθεί στην εξουσία) όση η καρυδιά τα καρύδια.
Γιατί χαμογελούν οι δανειστές

Πανηγυρισμοί όμως υπήρξαν και έξω. Και εδώ είναι το παράδοξο. Γιατί συνήθως όταν εμείς εδώ πανηγυρίζουμε οι έξω προβληματίζονται. Ενα από τα πουλάκια που πηγαινοέρχονται τελευταίως στο Λουξεμβούργο και στο Βερολίνο με πληροφόρησε εμπιστευτικώς για τους λόγους που οι ξένοι (διάβαζε δανειστές) πανηγυρίζουν: Πρώτον, γιατί περίμεναν ότι θα δώσουν περί τα 10 δισ. ευρώ και τελικά έδωσαν μόνο 8,5 δισ. ευρώ (και ας έλεγε ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών ότι ο κ. Τσακαλώτος θα επιστρέψει με μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά). Δεύτερον, απ’ αυτά που θα μας δώσουν τα περισσότερα θα τα εισπράξουν αυτοί. Δηλαδή από τη μία τσέπη θα τα βάλουν στην άλλη για να πληρωθούν τόκοι, ομόλογα κ.τ.λ. Επιπλέον εμφανίζονται ικανοποιημένοι και για τη ρήτρα ανάπτυξης. Και ξέρετε γιατί; Οχι βεβαίως επειδή την ονόμασαν «σύμμαχος της ανάπτυξης της χώρας», αλλά επειδή όσο μεγαλύτερη είναι η ανάπτυξη τόσο μικρότερη θα είναι η παρέμβασή τους για το χρέος. Με δυο λόγια, θα αγωνιζόμαστε για να ανεβάσουμε την ανάπτυξη και αυτή, αντί να κατευθύνεται στους έλληνες πολίτες, θα πηγαίνει για πληρωμή του χρέους. Αυτός είναι ο λόγος που όπως μου λέει το γνωστό πουλάκι οι ξένοι μέσα από τα δόντια τους πανηγυρίζουν κι αυτοί.


Πού είναι η γραβάτα;

Αλλά οι ξένοι λένε και κάτι άλλο. Αφού ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για τη συμφωνία και τη χαρακτηρίζει ορόσημο για έξοδο στις αγορές γιατί δεν φόρεσε γραβάτα; Είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τη φορέσει πηγαίνοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκεί όπου οι κάμερες ήταν στραμμένες πάνω του.

HeliosPlus