Με ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε πως υποβλήθηκε σήμερα από την Hellinikon Global I SA και την Lamda Development AE το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού –Αγίου Κοσμά.
Η είδηση είχε γίνει γνωστή από το πρωί, καθώς τα στελέχη της Lamda Development κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης είχαν αναφερθεί στο θέμα.
Όπως επισημαίνει το Ταμείο, το ΣΟΑ κατατέθηκε στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου αυτό να υποβληθεί περαιτέρω από την Ελληνικόν ΑΕ στο Γραφείο Ελληνικού βάσει των όσων ορίζονται στον Ν. 4062/12.
Χρειάστηκε προηγουμένως να κλείσουν δύο ανοιχτά ζητήματα, το αρχαιολογικό και το δασικό.
Το ΣΟΑ και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα το συνοδεύει θα ενταχθούν σε προεδρικό διάταγμα, το οποίο πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τότε και μόνο η συμφωνία θα θεωρείται ολοκληρωμένη και θα καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος από το επενδυτικό σχήμα Fosun, Al Maabar και Lamda. Εκτός από το τίμημα των περίπου 900 εκατ. ευρώ το επενδυτικό σχήμα θα προχωρήσει σε επενδύσεις 7 δισ. ευρώ.
Με την επίσημη κατάθεση του ΣΟΑ θα γίνουν γνωστές και οι λεπτομέρειες για τα κτίρια που πρόκειται να κατασκευαστούν.
Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός σχεδιασμός περιλαμβάνει εκτός από το πάρκο και τους κοινόχρηστους χώρους ουρανοξύστες, καζίνο, ενυδρείο, κατοικίες, ξενοδοχειακά συγκροτήματα και εμπορικά κέντρα.