«Στις αρχές Ιουλίου θα υπογράψουμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη συμφωνία με την οποία οι σιδηρόδρομοι μας αποκτούν ένα σημαντικό μέρος των ελληνικών σιδηροδρομικών μεταφορών», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Γερουσία της Ρώμης.
Παράλληλα, αναφερόμενος στο ταξίδι που πραγματοποίησε στην Κίνα, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Στην Κίνα ήμουν πολύ προσεκτικός, ώστε να μην προκύψει αντίθεση ανάμεσα στη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν κινεζικές επενδύσεις σε κάποια ιταλικά λιμάνια, με την πραγματικότητα της αγοράς του λιμένα του Πειραιά, από μέρους Κινέζων επενδυτών».
«Το λιμάνι της Αθήνας πρέπει να συνδεθεί με το κέντρο της Ευρώπης και εμείς θα συμβάλλουμε σε αυτό», κατέληξε ο Πάολο Τζεντιλόνι.
Πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Ανοιχτός ο δρόμος για την υπογραφή στις αρχές Ιουλίου της μεταβίβασης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διαγραφή των κρατικών ενισχύσεων, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το ιστορικό σκέλος της απόφασης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, είναι η χωρίς αστερίσκους διαγραφή χρέους 14,6 δισ. ευρώ του ΟΣΕ ως κρατικές ενισχύσεις. Ποσό τεράστιο, όχι μόνο για τον Οργανισμό, αλλά και για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας εάν αναλογιστούμε ότι το ποσό της δόσης για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης ανήλθε σε 8,5 δισ. ευρώ.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα της Ελλάδας για τη στήριξη της αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, του εθνικού διαχειριστή σιδηροδρομικής υποδομής, και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της εταιρείας παροχής επιβατικών και εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών, είναι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.
Επίσης, επισημαίνεται ότι «η έγκριση από την Επιτροπή των μέτρων στήριξης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ συνδέεται άμεσα με το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Ειδικότερα, η απόφαση για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί προϋπόθεση για να εφαρμόσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει του μνημονίου συνεννόησης. Η ιδιωτικοποίηση αυτή αναμένεται να στηρίξει το άνοιγμα της ελληνικής σιδηροδρομικής αγοράς στον ανταγωνισμό και να έχει θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα των υπηρεσιών μεταφορών».
Μάλιστα, η σύνδεση των δυο υποθέσεων είχε δημιουργήσει πονοκέφαλο στην ελληνική πλευρά, διότι από αυτή την απόφαση εξαρτάτο και η έκβαση της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και θα μπορούσε το τεράστιο χρέος του ΟΣΕ να συμπαρασύρει και τις εξελίξεις για την εταιρεία λειτουργίας.
Η σημερινή απόφαση όμως ουσιαστικά παύει το ειδικό καθεστώς στο οποίο είχε περιέλθει ο διαχειριστής της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής, δηλαδή ο ΟΣΕ, το οποίο και τον είχε αποκλείσει από σημαντικά κοινοτικά κονδύλια. Η εξέλιξη αυτή δίνει πια την ευκαιρία στον Οργανισμό να προχωρήσει σε έναν αξιόπιστο σχεδιασμό, σύμφωνο με το κοινοτικό πλαίσιο, για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας.
Όσον αφορά τον ΟΣΕ, από την έρευνα της Επιτροπής διαπιστώθηκε ειδικότερα ότι τα μέτρα στήριξης της αναδιάρθρωσης μέσω της διαγραφής χρέους ύψους 14,3 δισ. ευρώ, της μεταφοράς 757 υπαλλήλων διαχείρισης υποδομής και των ετήσιων επιχορηγήσεων, που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τις 22 Οκτωβρίου 2014, δεν συνιστούν κρατικές ενισχύσεις. «Δεδομένου ότι αφορούν δραστηριότητες που εκτελεί ο ΟΣΕ ως εθνικός διαχειριστής σιδηροδρομικής υποδομής και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό ούτε να επηρεάσουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Στο ίδιο πνεύμα, η μεταφορά 217 υπαλλήλων συντήρησης και οι ετήσιες επιχορηγήσεις ύψους έως 340 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν πριν από τις 22 Οκτωβρίου 2014 συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Όσον αφορά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που ελήφθησαν υπέρ της εταιρείας (συγκεκριμένα η διαγραφή του χρέους και η κατ’ έτος αύξηση των ετήσιων επιχορηγήσεων), συνολικής αξίας 1,079 δισ. ευρώ, είναι επίσης σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
«Η Επιτροπή έκρινε τα μέτρα ενίσχυσης υπέρ του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμβατά με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, αφού έλαβε κυρίως υπόψη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός σιδηροδρομικός τομέας και τη σημασία της εύρυθμης λειτουργίας των σιδηροδρομικών υπηρεσιών για τον πληθυσμό. Τα εν λόγω μέτρα έχουν ως θεμιτό στόχο την αποτροπή του κινδύνου σοβαρής διαταραχής της ελληνικής οικονομίας, χωρίς όμως να προκαλούν αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά» σύμφωνα με την Κομισιόν.
Υπουργείο Μεταφορών: Νέο κεφάλαιο για τον σιδηρόδρομο μετά την απόφαση της ΕΕ
Νέο κεφάλαιο για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και το μέλλον του, αφαιρώντας από τη σιδηροδρομική οικογένεια, αλλά κυρίως από τον έλληνα φορολογούμενο το επικρεμάμενο για πάρα πολλά χρόνια βάρος χρέους και προστίμων άνω των 16 δισ. ευρώ, ανοίγει η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις σε ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών. Μιλά δε για πλήρη δικαίωση των ελληνικών θέσεων, μη χάνοντας την ευκαιρία να επιτεθεί στην Αντιπολίτευση.
Οπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, «με τη συνεχή, επίμονη και συστηματική προσπάθεια» της κυβέρνησης, του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αλλά και των διοικήσεων των αρμόδιων φορέων, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσχώρησε στην από την αρχή διατυπωμένη, με σαφήνεια και στοιχεία, θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για κοινή αξιολόγηση του συνόλου των φακέλων κρατικών ενισχύσεων των δημόσιων σιδηροδρομικών εταιρειών, ούτως ή άλλως συνδεδεμένων υποθέσεων, αποδεχόμενη τελικά τις ελληνικές θέσεις στην ουσία τους».
Προσθέτει ότι «οι προσπάθειες συγκεκριμένων κύκλων αλλά και η στάση της προηγούμενης Κυβέρνησης, να αποσυνδέει τις 2 υποθέσεις ώστε να παρατείνεται το καθεστώς ομηρίας που επέβαλαν στον ελληνικό σιδηρόδρομο σταμάτησαν οριστικά και επ’ωφελεία του Έλληνα φορολογούμενου και του σιδηροδρομικού έργου, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες της καταστροφολογίας που μιλούσαν για λάθος τακτική. Είναι όλοι εκείνοι που τα τελευταία 15 χρόνια κατακερμάτισαν τη Σιδηροδρομική Οικογένεια, απαξίωσαν το σιδηρόδρομο και επιχειρούσαν να τον χρεοκοπήσουν και να τον ξεπουλήσουν κομμάτι κομμάτι. Είναι όλοι εκείνοι που πίεζαν για την άμεση ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, χωρίς την ολοκλήρωση των υποθέσεων κρατικών ενισχύσεων όχι μόνο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΤΥ, αξίας 1.079 εκατ. και 0.34 εκατ. ευρώ αντίστοιχα αλλά και του ΟΣΕ που ανέρχοταν σε ύψος 14,3 δισ. ευρώ».
Τέλος, το υπουργείο δηλώνει πως συνεργάστηκε άριστα με το Υπουργείο Οικονομικών, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον ΟΣΕ για την κατάρτιση ενός άρτιου φακέλου που έδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα τα στοιχεία που χρειαζόταν για μία ξεκάθαρη κοινή αξιολόγηση των 2 θεμάτων, με πλήρη τεκμηρίωση και σαφή διατύπωση των Ελληνικών θέσεων και στόχων, κάτι που κατά ομολογία των κοινοτικών χειριστών των θεμάτων συνέβη για πρώτη φορά από το 2010.
Τι αναφέρεται στην απόφαση
Όπως εξηγείται στην ανακοίνωση, στην απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μεταξύ άλλων αναφέρονται:
Όσον αφορά στον ΟΣΕ
Τα μέτρα στήριξης της αναδιάρθρωσης μέσω (i) της διαγραφής χρέους ύψους 14,3 δισ. ευρώ, (ii) της μεταφοράς 757 υπαλλήλων διαχείρισης υποδομής, και (iii) των ετήσιων επιχορηγήσεων, που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τις 22 Οκτωβρίου 2014, δεν συνιστούν κρατικές ενισχύσεις, δεδομένου ότι αφορούν δραστηριότητες που εκτελεί ο ΟΣΕ ως εθνικός διαχειριστής σιδηροδρομικής υποδομής και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό ούτε να επηρεάσουν τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών.
Η μεταφορά 217 υπαλλήλων συντήρησης και οι ετήσιες επιχορηγήσεις ύψους έως 340 εκ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν πριν από τις 22 Οκτωβρίου 2014 συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Όσον αφορά στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που ελήφθησαν υπέρ της εταιρείας (συγκεκριμένα, διαγραφή του χρέους και ετήσια αύξηση των ετήσιων επιχορηγήσεων), συνολικής αξίας 1.079 εκατ. ευρώ, είναι επίσης σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Με την οριστική κοινοποίηση του τελικού κειμένου της Επιτροπής το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα επεξεργαστεί και θα παρουσιάσει αναλυτικά τις νέες πρωτοβουλίες και δράσεις που θα αναληφθούν για τον Ελληνικό σιδηρόδρομο με γνώμονα πάντα την οικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, ώστε να συμβάλλει ουσιαστικά και αποφασιστικά στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Χατζηδάκης: Καμιά δικαιολογία για καθυστέρηση
«Η απόφαση της Κομισιόν για κλείσιμο του φακέλου του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις αφαιρεί κάθε δικαιολογία από την κυβέρνηση για καθυστέρηση στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ», τονίζει σε δήλωσή του ο Κωστής Χατζηδάκης.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφέρει ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2008, όταν ήταν υπουργός Μεταφορών και πως την περίοδο 2012-14 έγιναν όλες οι αναγκαίες κινήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διευθέτηση του ζητήματος των κρατικών ενισχύσεων, ενώ παράλληλα προχώρησε η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.
«Θυμίζω ότι οι κρατικές ενισχύσεις -για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ 1,08 δισ. ευρώ- σε περίπτωση που δεν λυνόταν το πρόβλημα έπρεπε να επιστραφούν από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο Δημόσιο, με προφανές το αδιέξοδο για την εταιρία», συνέχισε ο κ.Χατζηδάκης εκφράζοντας την ελπίδα η κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως στην υπογραφή της σύμβασης με την Trenitalia.
«Εξέλιξη που θα συντελέσει στο να ανέβει κατηγορία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, ελπίζω να μην επιμείνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην ιδέα για δημιουργία δεύτερης κρατικής εταιρίας σιδηροδρομικών μεταφορών.
»Πού θα βρει, άλλωστε, τα λεφτά; Εύχομαι, επίσης, η κυβερνητική απροθυμία να μην υπονομεύσει την ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΤΥ (Ελληνική Εταιρία Συντήρησης Τροχαίου Υλικού), που είναι κρίσιμη για το σχέδιο εξυγίανσης.
»Έχοντας προσωπικά για χρόνια ενεργό συμμετοχή σε όλες αυτές τις διαδικασίες, είμαι ικανοποιημένος για τη θετική εξέλιξη που φαίνεται να έχει αυτό το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα. Και πιστεύω ότι ένα καινούριο κεφάλαιο μπορεί να ανοίξει για τον ελληνικό σιδηρόδρομο», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.