Ένα ειδικά σχεδιασμένο drone εξοπλισμένο με απινιδωτή μπορεί να σώσει άτομα που έχουν υποστεί ανακοπή καρδιάς! Αυτό δείχνει μια νέα μελέτη ειδικών του Κέντρου Επιστήμης της Ανάνηψης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη και του Νότιου Γενικού Νοσοκομείου της Σουηδίας η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA.
Ιδανικό για απομακρυσμένες περιοχές
«Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα γνωστά πλέον drones, είναι πολλά υποσχόμενα στη μεταφορά απινιδωτών στα σημεία που χρειάζεται, πολύ πριν φθάσει το ασθενοφόρο, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές» αναφέρει ο Αντρέας Κλέσον, τραυματιοφορέας και επικεφαλής της μελέτης από το Κέντρο Επιστήμης της Ανάνηψης στο Καρολίνσκα.
Το ειδικά σχεδιασμένο…. ιπτάμενο (μίνι) ασθενοφόρο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με μηχανικούς της εταιρείας FlyPulse AB στο Τρολχέταν. Στο πλαίσιο της μελέτης το drone αποδεσμευόταν από τη βάση του και πετούσε αυτόματα χωρίς να έχει ο πιλότος οπτική επαφή μαζί του σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων. Χρησιμοποιήθηκε σε 18 περιστατικά καρδιακής ανακοπής που έλαβαν χώρα μεταξύ του 2006 και του 2013 στον δήμο Νορτέλγε της Σουηδίας. Ταυτοχρόνως ασθενοφόρα έσπευσαν στους ίδιους ακριβώς προορισμούς και εν συνεχεία συγκρίθηκαν οι ώρες άφιξης στον προορισμό του drone και του ασθενοφόρου.
Είναι θέμα… χρόνου
Όπως αποδείχθηκε το drone είχε χρόνο απόκρισης από την ώρα που σήμαινε συναγερμός ως και την απογείωση της τάξεως των μόλις τριών δευτερολέπτων ενώ ο μέσος χρόνος άφιξης στο σημείο του περιστατικού ήταν περίπου πέντε λεπτά. Το… επίγειο ασθενοφόρο χρειαζόταν 16 λεπτά παραπάνω κατά μέσο όρο για να φθάσει στον ασθενή.
Ακρως σημαντικό σε αυτή τη μελέτη ήταν το γεγονός ότι η ερευνητική ομάδα έλαβε άδεια από τη Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών καθώς και από την αρμόδια Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ώστε να πετάξει το drone χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή με τον πιλότο. Ετσι αποδείχθηκε η τεράστια δυναμική αυτής της αυτόματης πτήσης σε ό,τι αφορά τη σωτηρία ανθρώπων.
«Συνταγή» σωτηρίας ασθενών
«Σε περιοχές όπου τα ασθενοφόρα μπορεί να χρειαστούν 30 λεπτά ή και περισσότερα ώστε να φθάσουν στο σημείο που βρίσκεται ένα άτομο το οποίο έχει υποστεί ανακοπή καρδιάς, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι μηδαμινές» εξηγεί ο κύριος Κλέσον. «Τα drones όμως που μεταφέρουν απινιδωτές μπορούν να φθάσουν στον ασθενή μέσα στα πρώτα λεπτά από το συμβάν και να βοηθήσουν σημαντικά σε επείγοντα περιστατικά. Αν γίνει απινίδωση μέσα στα πρώτα 3-5 λεπτά από την ανακοπή καρδιάς, ως και το 70% των ασθενών μπορεί να επιβιώσει» καταλήγει ο επικεφαλής της μελέτης.