Ένα βήμα μπροστά, έστω χωρίς γραβάτα…

Αποτελεί θετική εξέλιξη αναμφισβήτητα η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup...

Αποτελεί θετική εξέλιξη αναμφισβήτητα η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup. Μπορεί να χάθηκε πολύτιμος χρόνος,κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, που κόστισε στη χώρα,αλλά το κλείσιμο της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης ανοίγουν το δρόμο για να κλείσει επιτέλους ο κύκλος της αβεβαιότητας. Η Ελλάδα, η οικονομία έχουν τώρα την ευκαιρία να γυρίσουν σελίδα με την προϋπόθεση βέβαια ότι η κυβέρνηση θα εγκαταλείψει οριστικά τις εσωστρεφείς διαμάχες και αναζητήσεις και θα υπηρετήσει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας.
Μπορεί επίσης οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει ο πρωθυπουργός για το χρέος να μην επιβεβαιώθηκαν ,καθώς οι παραμετρικές αλλαγές περιγράφηκαν μεν,αλλά δεν πρόκειται να εφαρμοστούν άμεσα.Όπως είχε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ «κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση, είναι όμως η δεύτερη καλύτερη λύση» που επιτρέπει προφανώς στο ΔΝΤ να μετέχει κατ αρχήν στο πρόγραμμα ,αλλά αποτρέπει τον κ.Τσίπρα να φορέσει την πολυσυζητημένη γραβάτα…
Η αναγνώριση των βαρύτατων θυσιών που έχουν επωμιστεί οι έλληνες πολίτες από τους εκπροσώπους των θεσμών,δεν απαλύνει βέβαια τα νέα βάρη που βρίσκονται μπροστά μας.Η έξοδος από την κρίση δεν θα είναι σίγουρα περίπατος,αλλά τουλάχιστον υπάρχουν τώρα οι προϋποθέσεις για να αρχίσει να κινείται και πάλι η οικονομία.Η ανασφάλεια περιορίζεται ,έλληνες και ξένοι επενδυτές μπορούν να προσδοκούν με σιγουριά πλέον ότι είναι αξιοποιήσιμες οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα.
Αρκεί φυσικά η κυβέρνηση να αφήσει οριστικά στην άκρη τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες του παρελθόντος. Αρκεί οι υπουργοί να αρχίσουν να τρέχουν και να ξεχάσουν τα ναι μεν αλλά.Ο πολιτικός και οικονομικός ορίζοντας είναι καθαρός πλέον ,οι δυνατότητες υπάρχουν αρκεί να τις αξιοποιήσουν.Οι μικροκομματικοί υπολογισμοι,οι λαϊκίστικες μεθοδεύσεις πρέπει να δώσουν την θέση τους σε μια συντονισμένη και κυρίως αποτελεσματική προσπάθεια εθνικής ανασυγκρότησης.
Ο κ.Τσίπρας φαίνεται να έκανε ένα ακόμα βήμα για μια ρεαλιστική προσγείωση στην πραγματικότητα.Το ερώτημα και το στοίχημα, για τον ίδιο αλλά κυρίως για την χώρα, αν μπορούν τα στελέχη του να την υπηρετήσουν και να την υλοποιήσουν.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.