Ενας όμιλος επιφανών τραπεζιτών, δικηγόρων και χρηματιστών με διασυνδέσεις με το Σίτι του Λονδίνου φέρεται να έχει εμπλακεί σε πρακτικές εις βάρος του φορολογικού συστήματος της Γερμανίας, οι οποίες είναι στην καλύτερη περίπτωση ανήθικες και στη χειρότερη παράνομες. Αν, όπως αποκαλύπτουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η γερμανική κυβέρνηση έχει απολέσει φορολογικά έσοδα που φθάνουν τα 32 δισ. ευρώ εξαιτίας των πρακτικών αυτών, τότε πρόκειται για το μεγαλύτερο φορολογικό σκάνδαλο στη μεταπολεμική Γερμανία.
«Αρκετές γέφυρες και αμέτρητα σχολεία θα πρέπει να ανεγείρουν οι φοροφυγάδες για να αποκαταστήσουν τη βλάβη που προξένησαν στα δημόσια οικονομικά» σημείωνε το Σαββατοκύριακο σχολιαστής του γερμανικού ειδησεογραφικού ραδιοφωνικού σταθμού ARD. Ενώ η εφημερίδα «Die Zeit» υπολόγισε ότι το ύψος της φοροδιαφυγής καλύπτει το κόστος της υποδοχής προσφύγων για ένα έτος από τη γερμανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει προσώρας το φως της δημοσιότητας, γερμανοί εισαγγελείς ερευνούν εδώ και αρκετό καιρό την υπόθεση. Και σταδιακά αποκάλυψαν μια μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή που λαμβάνει χώρα κάτω από τη μύτη των αρμόδιων αρχών. Οι οποίες αρχές όμως σε ορισμένες περιπτώσεις έκαναν τα στραβά μάτια «όχι για να ευνοήσουν οικονομικά κάποιους ιδιώτες, αλλά ορισμένες από τις μεγαλύτερες και τις πλέον ευυπόληπτες τράπεζες και επιχειρήσεις της χώρας».
Δημιουργική λογιστική
Τα γερμανικά ΜΜΕ φοβούνται ότι ίσως να μην αποκαλυφθεί ποτέ το πραγματικό οικονομικό κόστος των έκνομων πρακτικών, διότι αυτές συνίστανται σε ένα εντυπωσιακά σύνθετο πλέγμα μεταβιβάσεων αξιών. Χονδρικά το πλέγμα αυτό λειτουργούσε με δύο τρόπους. Πρώτον, γερμανικές τράπεζες και χρηματιστές αγόραζαν και πουλούσαν μετοχές για λογαριασμό ξένων επενδυτών κατά τρόπο που αυτοί δικαιούνταν να ζητούν εκπτώσεις φόρων για αυτές που δεν κατάφερναν να υλοποιήσουν. Η νομιμότητα της πρακτικής αυτής είναι ελέγξιμη, αναφέρουν τα δημοσιεύματα.
Δεύτερον, επενδυτές και τράπεζες αγόραζαν και πωλούσαν μετοχές εταιρειών λίγο πριν και λίγο μετά τη διανομή μερισμάτων από αυτές. Εκμεταλλευόμενοι τη γραφειοκρατία και τη δυνατότητα κατοχής μιας μετοχής από περισσότερα από ένα πρόσωπα ή θεσμούς, είχαν τη δυνατότητα να διεκδικούν επίσης επιστροφές φόρων. Η πρακτική αυτή είναι παράνομη με νομοθέτημα του 2012.
Ευσυνείδητη υπάλληλος
Παράλληλα με την έρευνα των εισαγγελικών αρχών της Γερμανίας, το σκάνδαλο ερευνούν και γερμανοί δημοσιογράφοι σε συνεργασία με έναν ειδικό στα θέματα φοροδιαφυγής από το Πανεπιστήμιο του Μανχάιμ. Οι έρευνες αυτές των ιδιωτών αποκάλυψαν ότι, παρά τις προειδοποιήσεις του κρατικού επιτρόπου Αουγκουστ Σέφερ το 1992 και τις καταγγελίες πέντε αυτοπτών μαρτύρων, οι πρακτικές αυτές συνέχισαν την τελευταία 25ετία να ακολουθούνται και να εντείνονται.
Σύμφωνα με τις έρευνες των γερμανών ρεπόρτερ, στο σκάνδαλο εμπλέκονται 40 γερμανικές τράπεζες και άλλοι χρηματοπιστωτικοί και χρηματοοικονομικοί θεσμοί σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο τέλος το σκάνδαλο δεν αποκαλύφθηκε από μια κρατική γερμανική αρχή, από έναν υπουργό ή από το δικαστικό σύστημα της χώρας.
Αποκαλύφθηκε από μια νεαρή διοικητική υπάλληλο της κεντρικής φορολογικής υπηρεσίας της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία διαπίστωσε ότι ελάμβανε αιτήσεις για τεράστιες επιστροφές φόρων από ένα συγκεκριμένο αμερικανικό συνταξιοδοτικό ταμείο.
Η ευσυνείδητη υπάλληλος κοινοποίησε στους ανωτέρους της το περίεργο γεγονός, ενώ παράλληλα άρχισε να αποκαλύπτει και άλλες ανάλογες απαιτήσεις υπέρογκων αποζημιώσεων. Η υπάλληλος, της οποίας το όνομα δεν έχει αποκαλυφθεί, άρχισε να δέχεται απειλές για τη ζωή της. Ηδη όμως είχε προλάβει να δώσει μεγάλη έκταση στην αποκάλυψή της και σήμερα μια ομάδα από περίπου 30 συναδέλφους της έχει επιφορτιστεί να συνεργαστεί με τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες. «Δεν θέλω να με εμφανίζετε σαν ηρωίδα. Εγώ έκανα απλώς τη δουλειά μου» δήλωσε με σεμνότητα στην ανταποκρίτρια του BBC στο Βερολίνο Τζένη Χιλ.
HeliosPlus