Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θεωρείται ανίκητο σε προσομοιώσεις αερομαχιών αποδεικνύεται εντυπωσιακά αποτελεσματικό σε μια εντελώς διαφορετική αποστολή, ιδιαίτερα δύσκολη για τους ανθρώπους: προβλέπει πόσο αποτελεσματική θα είναι η φαρμακευτική αγωγή σε ασθενείς με διπολική διαταραχή.
Η τεχνητή νοημοσύνη ALPHA αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, οι οποίοι ίδρυσαν στη συνέχεια την εταιρεία Psibernetix για την αξιοποίηση του λογισμικού στην πολεμική βιομηχανία και γενικά στην αεροπορία.
«Θολή λογική»
Το σύστημα βασίζεται στη λεγόμενη «θολή λογική», στην οποία μια αριθμητική παράμετρος μπορεί να παίρνει οποιαδήποτε τιμή ανάμεσα στο 0 και το 1. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να μην εξαρτάται από σαφελίς ορισμούς αλλά να βασίζεται σε γενικεύσεις για να αντισταθμήσει το πρόβλημα της αβεβαιότητας ή του στατιστικού θορύβου. Ουσιαστικά, ο υπολογιστής πρέπει να εξετάζει ένα μεγάλο εύρος επιλογών, υπό τη μορφή ενός περίπλοκου δέντρου διαφορετικών ενδεχομένων, πριν λάβει την τελική απόφασή του. Επιπλέον, το σύστημα χρησιμοποιεί γενετικούς αλγόριθμους για να βελτιώνει συνεχώς τις απαντήσεις τους, περίπου όπως οι οργανισμοί προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους μέσω της δαρβίνειας εξέλιξης. «Δεν απαιτείται μια μεγάλη στατιστική βάση δεδομένων για να μάθει» λέει η ερευνήτρια. Πέρυσι, η εταιρεία Psibernetix ανακοίνωσε ότι το ALPHA κατέρριψε σε όλες τις περιπτώσεις το εικονικό μαχητικό αεροσκάφος που χειριζόταν ένας πιλότος με δεκαετίες πτήσης στο ενεργητικό του -ακόμα κι όταν οι δυνατότητες του εικονικού αεροσκάφος του ALPHA είχαν περιοριστεί εσκεμμένα. Εντυπωσιακές επιδόσεις Νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Bipolar Disorders, δείχνει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι 100% ακριβής στο να προβλέπει ποιοι διπολικοί ασθενείς θα ανταποκριθούν στη θεραπεία με λίθιο. Σύμφωνα με τους συντάκτες της δημοσίευσης στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και της Psibernetix, τα οκτώ μοντέλα που χρησιμοποιούν συνήθως οι ψυχίατροι για να προβλέψουν την ανταπόκριση στη θεραπεία δεν υπερβαίνουν σε ακρίβεια το 75%, ποσοστό πολύ κάτω από τις επιδόσεις του ALPHA. Ακόμα πιο εντυπωσιακό, λένε οι ερευνητές, είναι ότι το σύστημα μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια 92% τη βελτίωση που θα εμφάνιζαν όσοι ασθενείς επρόκειτο να ανταποκριθούν στη θεραπεία. Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, βασίστηκε σε δεδομένα 20 ασθενών, όπως τομογραφίες και άλλες εξετάσεις,
Όπως το θέτει η Κέλι Κόεν, καθηγήτρια του πανεπιστημίου, το σύστημα λειτουργεί όπως ένα παιδί που μαθαίνει να αναγνωρίζει τι είναι μια καρέκλα: αφού πρώτα δει μερικά παραδείγματα, μπορεί να αναγνωρίσει το έπιπλο ανεξάρτητα από το μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα του.
Οι ασθενείς με διπολική διαταραχή, παλαιότερα γνωστή ως μανιοκατάθλιψη, ταλαντώνονται ανάμεσα σε περιόδους κατάθλιψης και μανίας, ή αφύσικα ανεβασμένης διάθεσης. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση εξατομικεύεται και αλλάζει ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται ο ασθενής, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Η Δρ Κόεν δεν συγκρατεί τον ενθουσιασμό της. Η τεχνητή νοημοσύνη, λέει, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις εξατομικευμένες ιατρικές θεραπείες.
Το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και η Psibernetix ετοιμάζουν τώρα νέα μελέτη για τη διάγνωση και αντιμετώπιση της διάσεισης, μιας άλλης πάθησης που προκαλεί σύγχυση στους γιατρούς.