Αν ρωτήσεις τους ευρωπαίους θα πούν «ναί» θα έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup που φιλοξενείται στο Λουξεμβούργο, την πατρίδα του Ζάν Κλώντ Γιούνκερ.
Αν ρωτήσεις το ΔΝΤ θα σου πούν «ναι μεν, αλλά] δηλαδή θα έχουμε «μισή συμφωνία με την κατ΄αρχήν συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα». Κι αυτό θα ανακοινώσει η Κριστίν Λαγκάρντ που θα συμμετέχει στη συνεδρίαση.
Αν ρωτήσεις το Βερολίνο θα σού πεί «ναι, έχουμε συμφωνία με τον Ευκλείδη Τσκαλώτο, αλλά διαφωνούμε με τον Αλέξη Τσίπρα. Θα δούμε».
Αν ρωτήσεις το Μέγαρο Μαξίμου θα σου απαντήσει «όχι δεν θα έχουμε συμφωνία, αν είναι ίδια η πρόταση για το χρέος είναι αυτή του Eurogroup της 22ας Μαίου» κι ότι αν συμβεί αυτό τότε θα φέρουμε το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής.
Βγάλε άκρη…
Ομως ούτε η οικονομία, ούτε οι αγορές δουλεύουν έτσι. Ολοι σκέφτονται πολύ πιό σοβαρά τι μπορεί να συμβεί σήμερα στο Λουξεμβούργο και όλοι περιμένουν ότι το ελληνικό ζήτημα θα πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα μπροστά, κι όχι να κάνει ένα βήμα πίσω αφού οι δύσκολες αποφάσεις – που δεν ήταν τίποτε άλλο – από τα σκληρά μέτρα της περικοπής των συντάξεων και της μείωσης του αφορολόγητου έχουν ήδη νομοθετηθεί.
Ρωτώντας λοιπόν ξανά πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το που βρισκόμαστε, το «στίγμα» της ελληνικής υπόθεσης, μετά τις πολιτικές διεργασίες των τελευταίων εβδομάδων και το διαμεσολαβητικό ρόλο του γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ σημείωναν τα εξής:
1. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει συμβιβασμός που θα επιτρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση αυξημένης δόσης των δανείων από το τρίτο μνημόνιο, ύψους μεταξύ 9 και 10 δισ. ευρώ.
2. Τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης έχουν νομοθετηθεί, οι 95 δράσεις σε σύνολο 120 μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης έχουν υλοποιηθεί και τα υπόλοιπα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως ως τον Οκτώβριο που θα αρχίσει η τρίτη αξιολόγηση.
Στο EuroWorking Group που συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να υπάρξει ομόφωνη θετική εισήγηση από τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ.
3. Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι περιορισμένη, δηλαδή θα προβλέπει την «έγκριση επί της αρχής» ενός προγράμματος με την Ελλάδα, που σημαίνει ότι το Ταμείο θα περιμένει την οριστική λύση για το χρέος για να βάλει χρήματα, αν χρειαστούν.
Μετά από αυτά το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συζήτησης, η οποία προβλέπεται μακρά, αναμένεται να επικεντρωθεί στις αναφορές που θα έχει τελικά η κοινή δήλωση των «19» σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν την δοκιμαστική έστω επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές αν όχι στο τέλος του 2017, στις αρχές του επόμενου έτους.
«Μέτρα υπάρχουν»
Βάση για ενδεχόμενη συμφωνία μπορεί να αποτελέσει η γαλλική πρόταση για σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με την ανάπτυξη, αν και υπάρχουν πολλά σενάρια στο τραπέζι.
Η γαλλική πλευρά πιστεύει πως υπάρχει η δυνατότητα να συγκλίνουν περαιτέρω όλες οι πλευρές κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης και να καταλήξουν σε ένα οδικό χάρτη για το ελληνικό χρέος, εξειδικεύοντας την απόφαση του Μαΐου του 2016.
Στόχος είναι να σταλεί το σήμα στους επενδυτές ότι η χώρα έχει ξεπεράσει την εποχή της αβεβαιότητας κι ότι «μέτρα υπάρχουν» που θα εφαρμοστούν μετά από τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 αν αυτό απαιτηθεί, τότε.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για τη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας, η επίτευξη συμβιβασμού για την Ελλάδα, δε θα συμβάλει μόνο στο να αποκτήσει προοπτική η ελληνική οικονομία, αλλά παράλληλα θα πιστοποιήσει ότι η Ευρώπη μπαίνει σε νέα τροχιά.
Σημειώνουν, δε, ότι ο κ. Σόιμπλε και ο κ. Λεμέρ συμφώνησαν πριν από λίγες εβδομάδες στη δημιουργία γαλλογερμανικής ομάδας εργασίας με αντικείμενο της ενδυνάμωση της ευρωζώνης.