Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές των ακινήτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε μεταξύ 55 κρατών και των 5 ηπείρων η Knight Frank, ο ρυθμός αύξησης των τιμών των ακινήτων τον Μάρτιο του 2017 ήταν ο ταχύτερος που καταγράφεται εδώ και τριάμισι έτη.
Κατά μέσον όρο ο ρυθμός ετήσιας αύξησης των τιμών έφθασε στο 6,5% στις 55 αγορές ακινήτων που καλύπτει η έρευνα –είναι το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2014. Ο αριθμός των χωρών όπου η αγορά ακινήτων έχει θετικό πρόσημο αυξήθηκε στις 48 από 43 που ήταν στην προηγούμενη έρευνα της Knight Frank. Και ο αριθμός των χωρών όπου η αύξηση των τιμών είναι διψήφια αυξήθηκε σε 11 από μόλις 4 που ήταν στην προηγούμενη έρευνα.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των ελάχιστων (μόλις 7) χωρών στις οποίες οι τιμές υποχωρούν. Διότι, όπως σημειώνει η Knight Frank, αιτία της επιτάχυνσης του ρυθμού αύξησης των τιμών του τετραγωνικού είναι η επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και η συνεπαγόμενη αύξηση της ζήτησης για ακίνητα. Ισχύει ο νόμος της ζήτησης και της προσφοράς, δηλαδή, στην παγκόσμια αγορά ακινήτων, διαπιστώνει η εταιρεία ερευνών παραβιάζοντας, βέβαια, ανοικτές θύρες.
Σύμφωνα με την έρευνα, κορυφαία στην κατάταξη των κρατών όπου οι τιμές των ακινήτων καλπάζουν είναι η Ισλανδία, με ποσοστό αύξησης 17,8% σε ετήσια βάση. Βάσει των στατιστικών υπηρεσιών της χώρας των γκέιζερ, θα πρέπει να κατασκευαστούν 9.000 νέες κατοικίες την επόμενη τριετία προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.
Το Χονγκ Κονγκ, όπου οι τιμές βρίσκονται στη… στρατόσφαιρα, είναι δεύτερο στην κατάταξη με ποσοστό αύξησης 14,4% και ακολουθούν η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς με αυξήσεις 13,8% και 13,5% αντιστοίχως. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η γειτονική Τουρκία με 13,3% και την πρώτη δεκάδα κλείνουν οι Μάλτα, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία και Κίνα.
Οι τιμές των ακινήτων στη Μάλτα, στην Τσεχία, στην Εσθονία και στην Ουγγαρία ωθούνται κυρίως από την ισχυρή ζήτηση που παρατηρείται από αγοραστές από το εξωτερικό.
Στους αντίποδες, τη μεγαλύτερη πτώση των τιμών (-9,4%) βιώνει η Ουκρανία εξαιτίας, βεβαίως, του εμφυλίου πολέμου. Δεύτερη σε ποσοστό μείωσης των τιμών (-2%) είναι η Σιγκαπούρη και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με πτώση 1,8%, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα.
Την επτάδα των χωρών με αγορές ακινήτων σε ύφεση συμπληρώνουν η Ταϊβάν με πτώση 1,7%, η Κύπρος (-1,3%), το Μαρόκο (-1,2%) και η Ιαπωνία (-0,2%). Οριακή αύξηση 0,1% σημείωσαν οι τιμές των ακινήτων στην Ιταλία, ενώ λίγο υψηλότερες (0,5% και 0,6% αντιστοίχως) είναι οι αυξήσεις στα ακίνητα της Βραζιλίας και της Φινλανδίας.
HeliosPlus