Ένας πρωτότυπος φοιτητικός διαγωνισμός αρχιτεκτονικής κατέδειξε ότι οι Έλληνες φοιτητές έχουν φαντασία και φρέσκες ιδέες για τη δημιουργία ή την ανάπλαση των υποβαθμισμένων δημόσιων πράσινων χώρων.
«Ο διαγωνισμός ήταν μία προσπάθεια έναρξης ενός αρχιτεκτονικού-περιβαλλοντικού διαλόγου με φρέσκες ιδέες από νέα μυαλά. Βλέπουμε πως η επί πολλά χρόνια εμπέδωση της ανάγκης για πράσινο, έκανε το θέμα του περιβάλλοντος των πόλεων να αντέξει παρά την κρίση, να συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.
»Χωρίς να ξεχνάμε τη σημασία των μητροπολιτικών χώρων πρασίνου, ο διαγωνισμός επέλεξε να εστιάσει σε μικρούς αλλά όχι ασήμαντους πράσινους χώρους των πόλεων. Και είχε απρόσμενη επιτυχία», ανέφερε σήμερα Τρίτη ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκος Μπελαβίλας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
Τον διαγωνισμό είχε διοργανώσει το WWF Ελλάς, με τη συνεργασία και την επιστημονική στήριξη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος. Συμμετείχαν φοιτητές από αρχιτεκτονικές σχολές του ΕΜΠ, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, των Πανεπιστημίων Πάτρας, Θεσσαλίας, Θράκης και του Πολυτεχνείου Κρήτης. Συνολικά κατατέθηκαν 27 προτάσεις και βραβεύτηκαν (με χρηματικά έπαθλα) οι τρεις καλύτερες. Άλλες επτά απέσπασαν τιμητικό έπαινο.
Το πρώτο βραβείο δόθηκε στην πρόταση για τον επανασχεδιασμό δύο υπαίθριων χώρων στάθμευσης και του μεταξύ τους πεζόδρομου κοντά στην πλατεία Βάθη των Κωνσταντίνου Ξανθόπουλου, Ζωής Αγγελακοπούλου, Ιωάννας Βουτσινά, Γεωργίας Δράμπαλου και Ιωάννη Μηλιωρίτσα.
Το δεύτερο, με ονομασία «Green Carpet Park», έχει ως θέμα τον σχεδιασμό του ελεύθερου χώρου δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας. Η πρόταση της Χριστίνας Μαρία Διαμαντοπούλου εντάσσει το φυσικό στοιχείο στον χώρο και εισάγει εναλλακτικές λειτουργίες και δραστηριότητες για τη γειτονιά.
Το τρίτο βραβείο κέρδισε πρόταση ανάπλασης των σκαλιών της Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Πάτρας των Ευφροσύνης Μαστρογιαννοπούλου, Ισμήνης Λίντχορστ και Χρυσάνθης Χατζηκωτούλα.
Πρόκειται, επίσης, για μια ευρηματική λύση, που πραγματεύεται την κίνηση και τη στάση στις σκάλες από τους πεζούς, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια «πράσινη όαση» στην πόλη.
Απώτερος στόχος του διαγωνισμού είναι οι προτάσεις των φοιτητών να μη μείνουν «στα χαρτιά», γι΄ αυτό θα αποσταλούν σε όλες τις δημοτικές αρχές με την ελπίδα, ορισμένες από αυτές να υλοποιηθούν. «Οι προτάσεις που λάβαμε μας εξέπληξαν πολύ θετικά. Τόσο ο συγκεκριμένος διαγωνισμός όσο και η συμμετοχή των πολιτών στην καταγραφή και αξιολόγηση χώρων πρασίνου μέσα από τη δωρεάν εφαρμογή μας WWF GreenSpaces, αποδεικνύουν ότι μπορούμε να αλλάξουμε τις πόλεις μας προς το καλύτερο με απτές λύσεις και συμμετοχικό τρόπο», ανέφερε ο υπεύθυνος προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του WWF Ελλάς κ. Αχιλλέας Πληθάρας.
Το WWF GreenSpaces είναι μια καινοτόμος εφαρμογή για το πράσινο των ελληνικών πόλεων, μέσα από την οποία κάθε πολίτης μπορεί να εντοπίσει, να καταγράψει και να αξιολογήσει πράσινους χώρους σε κάθε ελληνική πόλη. Ήδη έχουν καταγραφεί 1.700 χώροι σε 126 ελληνικές πόλεις. Οι πολίτες μπορούν να την κατεβάσουν δωρεάν για συσκευές iOS και Android.
Οι δράσεις για το πράσινο στις πόλεις (και ο διαγωνισμός) υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «WWF Καλύτερη Ζωή» μεγάλος δωρητής του οποίου είναι Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής του το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.
Στην κριτική επιτροπή απαρτίζονταν από τους: Νίκο Φιντικάκη (πρόεδρο), Αρχιτέκτονα, Ευαγγελία Αθανασίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεοδοσία Ανθοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Γιώργο Βλάχο, Επίκουρο Καθηγητή Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ζήση Κοτιώνη, Καθηγητή Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Νίκο Μπελαβίλα και Αχιλλέα Πληθάρα.