Οι ηλεκτρονικές συσκευές βλάπτουν τον ύπνο των εφήβων

Προβλήματα «κουτσουρεμένου» ύπνου, καταθλιπτικές και επιθετικές συμπεριφορές εμφανίζουν οι έφηβοι που χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της νύχτας εκτιμά νέα αυστραλιανή μελέτη από τα πανεπιστήμια Μέρντοχ και Γκρίφιθ.

Προβλήματα «κουτσουρεμένου» ύπνου, καταθλιπτικές και επιθετικές συμπεριφορές εμφανίζουν οι έφηβοι που χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της νύχτας εκτιμά νέα αυστραλιανή μελέτη από τα πανεπιστήμια Μέρντοχ και Γκρίφιθ.
Mε τα social media να έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα όλων μας, τα smartphones έχουν γίνει κυριολεκτικά προέκτασή μας. Τη στιγμή όμως που οι έφηβοι χαρακτηρίζουν τις συσκευές τους απαραίτητα εργαλεία για την κοινωνική τους ζωή και εμφανίζονται γαντζωμένοι από αυτές ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας ότι οι γονείς οφείλουν να αναλάβουν δράση και να απομακρύνουν τα κινητά από τα παιδιά, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Συνιστούν μάλιστα στους γονείς, πάρα τις όποιες αντιδράσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν, να θέτουν «ψηφιακούς περιορισμούς» στα παιδιά τους ως προς τη βραδινή χρήση smartphone ή ηλεκτρονικού υπολογιστή, που θα μπορούσε να τους στοιχίσει πολύτιμο ύπνο, τόσο για τη σωματική και την ψυχική όσο και για τη νοητική τους υγεία.
Ονειρα… ηλεκτρονικά

Από τη μελέτη των ειδικών στην οποία συμμετείχαν 1.101 έφηβοι, ηλικίας 13-16 ετών, φάνηκε ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους κατά τη διάρκεια της νύχτας εμφάνιζαν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση, μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης και μεγαλύτερη δυσκολία να αντιμετωπίσουν προβλήματα και καταστάσεις. Επιπλέον, οι βραδινοί νεαροί χρήστες της τεχνολογίας εμφάνιζαν συχνά επιθετική συμπεριφορά.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μέτρησαν τη χρήση smartphone σε βάθος τριετίας για να δουν κατά πόσο η ενασχόληση με την ηλεκτρονική συσκευή προκαλούσε προβλήματα στον ύπνο των εφήβων. Στην ηλικία αυτή οι ειδικοί συνιστούν 8-10 ώρες ύπνου.
Στη συνέχεια, οι νεαροί εθελοντές και λάτρεις της τεχνολογίας κλήθηκαν να δηλώσουν τη συχνότητα με την οποία έστελναν γραπτά μηνύματα ή έπαιρναν τηλέφωνο μεταξύ 10-11 μ.μ., 11-12 μ.μ., 12-1 π.μ., 1-2 π.μ. και 2-6 π.μ.
«Βάσει των ευρημάτων μας ο αυξημένος χρόνος ενασχόλησης με το κινητό κατά τη διάρκεια της νύχτας και ο συχνά κουτσουρεμένος ύπνος ενίσχυαν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, φέρνοντας στην επιφάνεια επιθετικές συμπεριφορές που σχετίζονταν με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και τη δυσκολία αντιμετώπισης προβλημάτων, και πολλές φορές οδηγούσαν σε καβγάδες» εξηγούν οι ερευνητές.
«Ολες οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στο συγκεκριμένο αντικείμενο υποδεικνύουν ότι τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να διδάξουν τους εφήβους γύρω από τις επιπτώσεις της νυχτερινής χρήσης του κινητού τηλεφώνου και φυσικά οφείλουν να τους παρακολουθούν για τυχόν ενδείξεις ανεξήγητης κούρασης κατά τη διάρκεια της ημέρας» υπογραμμίζουν. «Στις περιπτώσεις που κριθεί απαραίτητο, οι γονείς οφείλουν να αφαιρέσουν τη συσκευή από το δωμάτιο των παιδιών τους με στόχο τον περιορισμό της ψηφιακής ενόχλησης κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Ο ψηφιακός περιορισμός θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης των εφήβων με τις ηλεκτρονικές συσκευές».
Τα ανησυχητικά ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Child Development».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.