€25 δισ. στοιχίζει η έλλειψη… Παιδείας

Παρά τα τόσα φλέγοντα θέματα που τρέχουν, όπως ο μεγάλος σεισμός στη Μυτιλήνη, η υπόθεση «Μενίδι», το

Παρά τα τόσα φλέγοντα θέματα που τρέχουν, όπως ο μεγάλος σεισμός στη Μυτιλήνη, η υπόθεση «Μενίδι», το επερχόμενο Eurogroup, επέλεξα σήμερα πρώτα να ασχοληθώ με ένα ιδιαίτερο θέμα, αυτό της έλλειψης Παιδείας των Ελλήνων. Πόσο δηλαδή στοιχίζει στην ελληνική οικονομία η ελλιπής αγωγή και κατάρτιση των συμπατριωτών μας; Ισως για πρώτη φορά κοστολογήθηκε η έλλειψη Παιδείας και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι όντως εντυπωσιακά, αφού στοιχίζει στους Ελληνες 25 δισ. τον χρόνο! Να σκεφτείτε ότι μόνον τα περιστατικά απάτης που βεβαιώθηκαν επισήμως την περασμένη χρονιά στα ασφαλιστικά ταμεία κοστολογήθηκαν με 10 δισ. ευρώ (μόνον στο ΙΚΑ διαπιστώθηκαν εφάπαξ απάτες 213.000 ευρώ) και η ετήσια εθνική ζημιά που προέρχεται από τη νικοτίνη και την παιδική παχυσαρκία ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ κατά έτος!
nnn
Η έρευνα του καθηγητή Θεοδόση Τάσιου παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του ΡΕΥΜΑτος (Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση) και αποτελεί, όπως ειπώθηκε, μια εσωτερική διαπραγμάτευση του πολιτικού συστήματος με την ελληνική κοινωνία, προκειμένου να μειωθεί όσο γίνεται αυτή η απώλεια, παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε για την επάρκεια του πολιτικού προσωπικού. Στην ομιλία του ο πρώην υφυπουργός και πρόεδρος του ΡΕΥΜΑτος Θανάσης Σκορδάς είπε ότι «θεωρούμε την Παιδεία κεντρικό διακύβευμα για την ανασυγκρότηση της χώρας, διότι η λύση στο πρόβλημα δεν βρίσκεται στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων ή στη ρύθμιση του χρέους, αλλά στο να τρέξουμε αναπτυξιακά, να βρούμε την ταυτότητά μας…».

nnn
Η έρευνα πάντως έχει τη σημασία της, αφού για πρώτη φορά μετρήθηκαν και διαπιστωμένες τάσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς των Ελλήνων και μάλιστα κοστολογήθηκαν. Για παράδειγμα, η ετήσια ζημιά που προκαλείται από τους τροχαίους θανάτους κατ’ έτος στην Ελλάδα κοστολογήθηκε σε 0,5 δισ. ευρώ. Εχουν υπολογιστεί κατά μέσο όρο 100 θάνατοι από τροχαία στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 50. Επιπλέον, η χώρα μας κατέχει την πρωτιά στο κάπνισμα και στην παιδική παχυσαρκία…Οι δότες σωματικών οργάνων (ανά εκατ. και ανά έτος) ανέρχονται στην Ελλάδα μόνον σε 3, ενώ στη Νότια Ευρώπη σε 33, με συνέπεια να παρατηρούνται υπερδαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης. Στην ερώτηση «πόση σημασία δίνετε στην εκπαίδευση των παιδιών σας να σέβονται τον άλλον» (μια έρευνα που διεξήχθη σε όλον τον κόσμο μέσα στο 2016) η Ελλάδα καταλαμβάνει την 69η θέση (World Values Survey). Οσον αφορά την περί διαφθοράς αντίληψη είμαστε πιο πάνω από την Γκάνα, τη Ρουμανία και το Ομάν). Αντιλαϊκή στρέβλωση υπηρεσιών και αγοράς στοιχίζει περί τα 10 δισ. ευρώ. Αντιλαϊκή κλοπή εισπραχθέντος και μη αποδοθέντος ΦΠΑ στοιχίζει 1 δισ. ευρώ ανά έτος. Η κλοπή εργασιακού χρόνου αμειβόμενης εργασίας από βραδεία προσέλευση (ή χαβαλέ) στοιχίζει 1 δισ. ευρώ και, τέλος, οι αφορολόγητες επαγγελματικές δραστηριότητες στοιχίζουν 10 δισ. ευρώ.
Σχέδιο Μάρσαλ ξανά…

Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε στον μπροστινό κήπο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα η 70ή επέτειος του Σχεδίου Μάρσαλ. Ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ (φωτογραφία) δικαιολόγησε την επιλογή του μπροστινού κήπου, όπου η ζέστη ήταν έντονη, σημειώνοντας ότι ήθελε η τελετή να γίνει δίπλα στο άγαλμα του Τζορτζ Μάρσαλ, του υπουργού Εξωτερικών που έδωσε το όνομά του στο σχέδιο με την ιστορική ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ στις 5 Ιουνίου 1947. Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης (που μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά έχει γράψει διδακτορική διατριβή για το Σχέδιο Μάρσαλ στην Ελλάδα), ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και αρκετά στελέχη της ΝΔ, όπως οι Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, οι κυρίες Ολγα Κεφαλογιάννη και Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος κ.ά.
nnn
Πέραν του κ. Πάιατ, από ελληνικής πλευράς μίλησαν ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος και ο ναύαρχος Αποστολάκης, προφανώς εκπροσωπώντας τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας που δεν παρευρίσκονταν. Συγκρατώ το σχόλιο του κ. Πάιατ, ο οποίος συνέκρινε, διακριτικά, τον έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ με τον αμερικανό υπουργό Αμυνας και πρώην στρατηγό Τζέιμς Μάτις. Οπως είπε, το προσωνύμιο του κ. Μάτις είναι «Warrior Monk», δηλαδή πολεμιστής-καλόγερος, περιγράφοντας τις πολεμικές αλλά και ακαδημαϊκές αρετές τού επικεφαλής του Πενταγώνου. «Δεν ξέρω αν ο ναύαρχος Αποστολάκης είναι καλόγερος, αλλά είναι σίγουρα πολεμιστής» είπε ο κ. Πάιατ.


Οι… Αδωνίτσες

Ολα αυτά βεβαίως έγιναν επισήμως από τα μικρόφωνα. Τι γινόταν όμως κάτω στους δροσερούς κήπους της Αμερικανικής Πρεσβείας; Σχηματίστηκε ένα… πολυκομματικό πηγαδάκι (με βουλευτές και πρώην υπουργούς της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και μερικών ανενεργών πολιτικά) οι οποίοι απολάμβαναν τα muffins και τη δροσερή (homemade) λεμονάδα που τους πρόσφεραν, όταν ξαφνικά έκανε την εμφάνισή του ο Αδωνις Γεωργιάδης. Μια κυρία που βρισκόταν δίπλα στη Μισέλ της ζήτησε σχεδόν φορτικά: «Α, ο Αδωνις, γνώρισέ μου τον, γνώρισέ μου τον». Τι να κάνει η κυρία Ασημακοπούλου, της τον γνώρισε λέγοντας στον Αδωνη ότι είναι… θαυμάστριά του! Και τι νομίζετε ότι απάντησε ο Αδωνις: «Α, είσαι και εσύ… Αδωνίτσα;» (από το… Ρουβίτσα)…

Ο Ρουβάς, ο Ψινάκης και ο αρχιεπίσκοπος

Και αφού έγινε λόγος για «ρουβίτσες», σας πληροφορώ ότι πριν από κανένα μήνα, προτού ο Σάκης Ρουβάς αναχωρήσει για το… Survivor τηλεφώνησε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ζήτησε την ευχή του και να τελέσει τον γάμο του μετά της Κάτιας Ζυγούλη. Ο Αρχιεπίσκοπος καλός άνθρωπος δεν αρνήθηκε και κάλεσε το ζεύγος στην Αρχιεπισκοπή για να του δώσει την ευλογία του διά ζώσης. Ετσι την Τρίτη το μεσημέρι το ζεύγος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο (του έφεραν και ένα δώρο αγνώστου περιεχομένου), πήραν την ευχή του και του ανακοίνωσαν ότι στις 3 Ιουλίου θα τελεστεί ο γάμος τους και ανακοίνωσαν και ποιοι θα τους παντρέψουν και πού θα τελεστεί το μυστήριο. Εφυγε ο Σάκης και ποιος νομίζετε ότι εμφανίστηκε στην Αρχιεπισκοπή; Ο Ηλίας Ψινάκης, δήμαρχος Μαραθώνος ο οποίος και αυτός ζήτησε ευλογία για τα έργα που προωθεί στον Μαραθώνα σε συνεργασία με την Εκκλησία.

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.