Μετά την αύξηση των προσλήψεων κατά 85.000 τον Μάιο ένα νέο αισιόδοξο μήνυμα έρχεται από την έρευνα προοπτικών απασχόλησης της ManpowerGroup που συμπεραίνει ότι «ένας στους τέσσερις έλληνες εργοδότες προβλέπει αύξηση προσλήψεων τους καλοκαιρινούς μήνες».

Σύμφωνα λοιπόν με τη ManpowerGroup οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης για το γ’ τρίμηνο του 2017, δηλαδή από τον Ιούλιο ως και τον Σεπτέμβριο, διαμορφώνονται στο +11% και εμφανίζονται βελτιωμένες κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2016.
Σύμφωνα με την έρευνα οι ισχυρότερες προοπτικές απασχόλησης αναμένονται σε τρεις τομείς:
–Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις.
–Γεωργία.
–Εμπόριο.
Οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν τις υψηλότερες συνολικές προοπτικές απασχόλησης, ενώ οι εργοδότες στην Αττική εξακολουθούν να καταγράφουν επιφυλακτικά αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων με συνολικές προοπτικές απασχόλησης μόλις στο 9%.
Αναλυτικά οι εργοδότες και στους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας προβλέπουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το γ’ τρίμηνο του 2017.
Η ισχυρότερη αγορά εργασίας προβλέπεται στον τομέα Χρηματοοικονομικά, Ασφάλειες, Ακίνητη Περιουσία και Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όπου οι εργοδότες καταγράφουν σταθερές συνολικές προοπτικές απασχόλησης ύψους +23%.
Οι εργοδότες του κλάδου της Γεωργίας επίσης προβλέπουν σταθερή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, καταγράφοντας προοπτικές της τάξης του +21%, ενώ προοπτικές ύψους +11% καταγράφονται τόσο στον τομέα Βιομηχανίας / Παραγωγής όσο και στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική και Λιανική). Παράλληλα, αναμένεται μέτρια αύξηση των θέσεων εργασίας στον τομέα Δημόσιο και Κοινωνικές Υπηρεσίες, όπου οι προοπτικές ανέρχονται σε +7%, καθώς και στον τομέα Κατασκευών και τον τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, με προοπτικές της τάξης του +5%. Οι πιο επιφυλακτικές προοπτικές, της τάξης του +3%, καταγράφονται από τους εργοδότες του τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο και Υδρευση.
Οι προοπτικές προσλήψεων περιορίζονται σε πέντε από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι πιο αξιοσημείωτες μειώσεις καταγράφονται στον τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών και στον τομέα του Τουρισμού.


Οι μεγάλες επιχειρήσεις

Προβλέπεται αύξηση των θέσεων εργασίας και στις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά τους προσεχείς τρεις μήνες. Την ισχυρότερη αγορά εργασίας αναμένουν οι εργοδότες των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίοι αναφέρουν συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +25%. Οι εργοδότες στις μεσαίες επιχειρήσεις προβλέπουν σταθερή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων τους, με προοπτικές της τάξης του +16%, ενώ οι προοπτικές των εργοδοτών στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι της τάξης του +8% και +3%, αντίστοιχα.
Σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2017, οι εργοδότες στις πολύ μικρές επιχειρήσεις αναφέρουν βελτίωση 6 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές για τους εργοδότες στις μεγάλες επιχειρήσεις εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, οι εργοδότες στις μεσαίες επιχειρήσεις καταγράφουν μείωση της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων. Τέλος, οι εργοδότες στις μικρές επιχειρήσεις δεν αναφέρουν κάποια αλλαγή.
Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές βελτιώνονται και για τις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού. Οι εργοδότες στις πολύ μικρές επιχειρήσεις αναφέρουν αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές για τους εργοδότες στις μικρές επιχειρήσεις εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Στο μεταξύ, καταγράφονται αυξήσεις της τάξης των 4 και 3 ποσοστιαίων μονάδων από τους εργοδότες στις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, αντίστοιχα.


Τι συμβαίνει στον κόσμο

Περίπου 59.000 εργοδότες σε 43 χώρες και επικράτειες συμμετείχαν στην έρευνα της ManpowerGroup για τη σφυγμομέτρηση της αναμενόμενης δραστηριότητας στην αγορά εργασίας κατά το γ’ τρίμηνο του 2017.
Ολοι οι συμμετέχοντες απάντησαν στην εξής ερώτηση: «Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η μεταβολή στον συνολικό αριθμό των ατόμων που απασχολούνται στον οργανισμό σας, στην περιοχή ευθύνης σας, κατά τους τρεις επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου 2017, σε σχέση με το τρέχον τρίμηνο;».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός των απασχολουμένων θα αυξηθεί με διαφορετικούς βαθμούς σε 41 από τις 43 χώρες και επικράτειες κατά το προσεχές τρίμηνο. Μια επισκόπηση των παγκόσμιων αποτελεσμάτων καταδεικνύει ότι η αυτοπεποίθηση των εργοδοτών είναι αντίστοιχη με αυτήν που καταγράφηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο, με την πλειονότητα των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα είτε να αρκούνται στη διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού τους είτε να προχωρούν σε μια οριακή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων εν αναμονή πιο οριστικών εξελίξεων από την αγορά.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων γ’ τριμήνου καταγράφονται στην Ιαπωνία, στην Ταϊβάν, στην Ουγγαρία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πιο αποδυναμωμένες προβλέψεις καταγράφονται στην Ιταλία, στη Δημοκρατία της Τσεχίας και στη Φινλανδία.
Στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική (περιφέρεια ΕΜΕΑ) αναμένεται αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σε 23 από τις 25 χώρες. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προβλέψεις ενισχύονται σε εννέα χώρες, αποδυναμώνονται σε 10 και διατηρούνται αμετάβλητες σε έξι. Τα άτομα που αναζητούν εργασία στην Ουγγαρία μπορούν να προσδοκούν στα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων γ’ τριμήνου της περιφέρειας.

Επιπροσθέτως, οι προοπτικές στην Τουρκία ανακάμπτουν, με περισσότερους από έναν στους τέσσερις εργοδότες να προγραμματίζουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων τους κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι εργοδότες στην Ιταλία καταγράφουν τις πιο αποδυναμωμένες προοπτικές της περιφέρειας, καθώς και τις μόνες αρνητικές προοπτικές στις 43 χώρες και επικράτειες που συμμετείχαν στην έρευνα.

HeliosPlus