Οι Βρετανοί διαγκωνίζονται για να αποκτήσουν τη γερμανική ιθαγένεια! Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών της Γερμανίας, εξαιτίας του Brexit ο αριθμός των Βρετανών πολιτών που ζήτησαν να λάβουν τη γερμανική ιθαγένεια σχεδόν πενταπλασιάστηκε το 2016 συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.
Έτσι, ενώ το 2015 μόνο περίπου 600 Βρετανοί είχαν υποβάλει αίτηση για να γίνουν (και) Γερμανοί, το 2016 οι αιτήσεις έφθασαν στις 2.865! Σημειωτέον ότι για να υποβάλει κανείς αίτηση απόκτησης της γερμανικής ιθαγένειας πρέπει να έχει ζήσει τουλάχιστον 10 χρόνια ως μόνιμος κάτοικος στη Γερμανία.
Από τους Βρετανούς που είχαν τη δυνατότητα, μόνο το 3,9% έχει προσώρας ζητήσει να λάβει και τη γερμανική ιθαγένεια. Η προοπτική αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ (βάσει του χρονοδιαγράμματος οι διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2019) ωθεί όσους Βρετανούς δικαιούνται να ασκήσουν το δικαίωμα αυτό.
Όπως μεταδίδει το Reuters, μεταξύ των άλλων Ευρωπαίων μόνο οι Ιταλοί ξεπέρασαν πέρυσι τους Βρετανούς σε αιτήσεις απόκτησης της γερμανικής ιθαγένειας –υπέβαλαν 3.597 αιτήσεις. Συνολικά πέρυσι 110.400 ξένοι υπήκοοι ή ανιθαγενείς πολιτογραφήθηκαν Γερμανοί. Μακράν οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν Τούρκοι. Ακολούθησαν οι Πολωνοί, οι Ουκρανοί, οι Κοσοβάροι και οι Ρουμάνοι –οι Βρετανοί ήταν μόλις 10οι στη λίστα.
Θα στοιχημάτιζε, πάντως, κανείς με ασφάλεια ότι εφέτος θα ανεβούν στην κατάταξη. Θα στοιχημάτιζε, επίσης, ότι περισσότερες αιτήσεις Βρετανών για την απόκτηση ιθαγένειας δέχονται οι αρμόδιες αρχές και άλλων χωρών-μελών της ΕΕ.