Αποτελούμενη από εικαστικά έργα διαφορετικών μέσων, όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, οι Video Art Performance εγκαταστάσεις αλλά και οι κατασκευές, η έκθεση «Juvenoia», που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, είναι μια σύμπραξη έξι νεαρών εικαστικών με έντονες καλλιτεχνικές – φιλοσοφικές ανησυχίες: η Δήμητρα Ζερβού, η Μαριλία Κολυμπίρη, ο Κυριάκος Μητρόπουλος, η Αναστασία Παύλου, ο Γιώργος Σταματάκης και η Ελένη Τσαμαδιά καλούνται να «απαντήσουν» σε μια σειρά ερωτήματα που ανακύπτουν από τη «σύγκρουση» της νεότητας με την παράνοια.
Από πού πηγάζουν ο φόβος και η εχθρότητα μεταξύ των γενεών; Μήπως οφείλονται στην κοινωνικοποίηση; Οι μεγαλύτερες ηλικίες υποτιμούν τις νεότερες; Mήπως τις κοιτάζουν με επιφύλαξη; Και αν ναι, για ποιον λόγο; Γιατί ο µεγαλύτερος έχει µόνιµα το θάρρος και το θράσος να σε διορθώσει και να σου µιλήσει για τα πάντα; Μήπως έχουµε την ψευδαίσθηση της αθανασίας όταν είµαστε νέοι; Μήπως νομίζουμε ότι θα μείνουμε για πάντα νέοι; Τι έχουµε παραλάβει σαν κληρονοµιά;
Κάπως έτσι προκύπτει ο όρος «Juvenoia»: είναι ο φόβος ή και η εχθρότητα ακόμα της παλαιότερης γενιάς απέναντι στη νεότερη. Το ιστορικό της σύνθεσης της λέξης έχει ενδιαφέρον: τον όρο συνέλαβε το 2010 ο δρ Ντέιβιντ Φίνκελχορ, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χάμσιρ. Ο Φίνκελχορ, ο οποίος θεωρείται κορυφαίος σε ζητήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (βιβλία του όπως τα «Sexually victimized children», «Sourcebook on child sexual abuse» και «Childhood victimization» θεωρούνται αναφοράς), ένωσε τις λέξεις juvenile (νεότητα) και paranoia (παράνοια). Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στον όρο «Juvenoia» διατύπωσε επίσης ο Τζορτζ Οργουελ, βρετανός συγγραφέας εμβληματικών μυθιστορημάτων όπως το «1984» και η «Φάρμα των ζώων»: «Η κάθε γενιά φαντάζεται πως είναι πιο ευφυής από την προηγουμένη και σοφότερη από την επόμενη» είχε πει ο συγγραφέας.
Στην έκθεση με τίτλο «Juvenoia» στο Ιδρυμα Κακογιάννης παρακολουθούμε τους έξι νέους καλλιτέχνες, που όλοι είναι τελειόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, να επιχειρούν να ανοίξουν έναν διάλογο διαφορετικών εκφραστικών μέσων με σκοπό να προσεγγίσουν και να ερμηνεύσουν το ζήτημα Juvenoia δίνοντας τις δικές τους «απαντήσεις». Και φυσικά τα ερωτήματα δεν σταματούν στα παραπάνω. Η γενιά µας χαρακτηρίζεται από εξαναγκαστική ωµότητα; Δεν θεωρείται ότι οι γενιές είναι κάτι πλασµατικό; Μπορεί και ο καλύτερός σου φίλος να είναι γέρος; Εσύ πώς τη ζεις τη δική σου juvenoia; Πώς χωρίζεις τις γενιές; Πόσο νέος είσαι;
Χρήσιμες πληροφορίες
Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος. Τηλ. 210 3418.550, 210 3418.579. Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017. Ημερομηνίες έκθεσης: 29 Ιουνίου – 3 Σεπτεμβρίου 2017, στους εκθεσιακούς χώρους του 1ου και του 2ου ορόφου του ΙΜΚ. Ωρες έκθεσης: Καθημερινά 18.00-22.00.
Είσοδος ελεύθερη.

HeliosPlus