Βρισκόταν την ώρα του μεγάλου σεισμού στη Μυτιλήνη σε ένα βουνό στην Ικαρία η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, επιθεωρώντας κάποια έργα, χωρίς ισχυρό σήμα στο κινητό και μακριά από το επίκεντρο. Τα «μαντάτα» τα έμαθε όταν ξαφνικά το κινητό της άρχισε να λαμβάνει δεκάδες κλήσεις από Μυτιλήνη, Χίο και Λήμνο, ακόμη και από Αθήνα. Γνώριζε ότι ο σεισμός ήταν ισχυρός, αλλά δεν ήξερε το ακριβές μέγεθός του. Ωστόσο, οι κλήσεις για βοήθεια πλήθαιναν, έκαναν λόγο για ισοπέδωση σπιτιών, για ζημιές σε Βρίσα, Σταυρό και Πλωμάρι, για κατοίκους που βγήκαν στον δρόμο. Αμέσως επικοινώνησε με τον υποστράτηγο της Αστυνομίας στη Μυτιλήνη και του ζήτησε μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών. Το πρόβλημα ωστόσο για την περιφερειάρχη ήταν με ποιον τρόπο θα βρεθεί από την Ικαρία σε ένα από τα νησιά (κυρίως στη Μυτιλήνη) που επλήγησαν. Υπήρχε ελικόπτερο, αλλά το μικρό αεροδρόμιο της Ικαρίας ήταν κλειστό. Επιχείρησε να το ανοίξει για να φύγει, αλλά στάθηκε τις πρώτες τουλάχιστον ώρες αδύνατο. Επικοινώνησε με την Αθήνα. Εμαθε ότι ένα ελικόπτερο Σινούκ με κυβερνητικό κλιμάκιο (με επικεφαλής τον Νίκο Τόσκα) και με εκπροσώπους του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας επρόκειτο να πάει στη Μυτιλήνη. Ζήτησε καθ’ οδόν να περάσουν και να την πάρουν μαζί τους…
nnn
Ωσπου να έρθει το ελικόπτερο, τα τηλεφωνήματα για ζημιές ήταν συνεχή. Πρώτα απ’ όλα, η κυρία Καλογήρου βεβαιώθηκε ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν και ότι οι περισσότερες ζημιές καταγράφονται στο νότιο τμήμα του νησιού, από την περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης έως την περιοχή του Πλωμαρίου, σε μια ακτογραμμή περίπου 40 χιλιομέτρων. Το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης παρέμεινε ανοιχτό, η περιφερειάρχης αγωνιούσε για τυχόν θύματα. Ελεγε τηλεφωνικώς στους συνεργάτες της να είναι πολύ προσεκτικοί, να ελέγχουν και να ξαναελέγχουν εάν όντως υπάρχουν ή όχι αγνοούμενοι. Ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας, την ειδοποίησε ότι κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Ζημιές υπάρχουν και στον οικισμό της Πλαγιάς. Επίσης την πληροφόρησαν ότι έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς τη Μελίντα.


Η κυβέρνηση μετά τις εκλογές

Ποια κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί αμέσως μετά τις επερχόμενες εκλογές; Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές θα πρέπει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχει και ο «ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και σε όσους κάνει εντύπωση γιατί θα πρέπει να συμμετάσχει και ο «ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ» στη μετεκλογική κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος έδωσε την απάντησή του: «Προφανώς, το πρώτο βήμα είναι οι βουλευτικές εκλογές, η μεταβολή των εκλογικών και κοινοβουλευτικών συσχετισμών, μια άλλη κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού στην οποία θα κληθεί να μετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπορεί να παρεμποδίσει ή να καθοδηγήσει τις εξελίξεις». Πάντως οι εργασίες του Κύκλου Ιδεών του κ. Βενιζέλου με τίτλο «η Ελλάδα Μετά» ξεκίνησαν με παρουσία βουλευτών από το ΠαΣοΚ, τη ΝΔ και το Ποτάμι και (αυτό που αναμενόταν) με ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου.


Αυτό το όνομα ποιος θα το πάρει;

Με ενδιαφέρον αναμένω τη διαχείριση που θα επιλέξει η κυβέρνηση σε περίπτωση που όντως ανοίξει προσεχώς το Σκοπιανό. Ηδη, στο παρασκήνιο διεξάγονται σοβαρότατες συζητήσεις για νέα πρόσκληση και ένταξη της πΓΔΜ αρχικά στο ΝΑΤΟ, ώστε η μικρή χώρα της Βαλκανικής να διασφαλιστεί εισερχόμενη στους κόλπους της Συμμαχίας.
nnn
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, παλαιός μας γνώριμος, αφού έχει υπάρξει διαπραγματευτής για το ονοματολογικό κατά τη δύσκολη διαπραγματευτικά περίοδο πριν από τη νατοϊκή Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008 (όταν η πΓΔΜ δεν έλαβε πρόσκληση ένταξης), αφικνείται την Τετάρτη στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Νίκο Κοτζιά. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει πειστικά να απαντήσει αν θα δεχόταν την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή της ονομασία ή θα προσπαθήσει να πείσει το «ελληνικό σύμπαν» πως όποια λύση κι αν βρεθεί εντάσσεται στην προσφορά του στην πατρίδα (για την οποία πρόσφατα βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν πόση είναι αυτή η προσφορά μέσα σε μόλις δυόμισι χρόνια…..). Με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένω όμως τη στάση του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει χτίσει καριέρα χάρη στη σκληρή στάση στα εθνικά θέματα. Θα ήταν διατεθειμένος να κάνει άλλη μία από τις πάμπολλες μέχρι σήμερα κυβιστήσεις του; Και πώς θα διαχειριστεί τις ευαίσθητες ισορροπίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας;


Πόρτες ερμητικά κλειστές

Μου λένε ότι ο ταλαντούχος εκδότης των βοσκοτόπων, απογοητευμένος από την απόρριψή του από το Μαξίμου (σ.σ.: τώρα τι να τον κάνουν;), άρχισε να χτυπά πόρτες στελεχών της ΝΔ και να ζητεί στην αρχή κατανόηση και εν συνεχεία… βοήθεια, γιατί φοβάται ότι θα έχουν συνέπειες οι έως τώρα πράξεις του. Πλην όμως, βρίσκει τις πόρτες ερμητικά κλειστές.

HeliosPlus