Ο τραγικός θάνατος του 11χρονου μαθητή στις Αχαρνές και τα όσα ακολούθησαν έφεραν στο προσκήνιο μια πραγματικότητα, που χρόνια τώρα η κοινωνία την αγνοεί και η πολιτεία ,όταν δεν αδιαφορεί, τη συσκοτίζει.

Μια περιοχή αποθήκη ψυχών κυριολεκτικά, ένα γκέτο αφημένο στην τύχη του, όπου το κράτος, οι δημόσιες αρχές το θυμούνται μόνο όταν συμβεί μια τραγωδία ή ξεσπάσει ξαφνικά η οργή και η αγανάκτηση μιας περιθωριοποιημένης κοινωνίας.

Δεν είναι φυσικά η μόνη περιοχή που κυριαρχεί η ανομία και η βία. Αλλά είναι ίσως η μοναδική που επί πάρα πολλά χρόνια, επειδή προφανώς δεν βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, βασανίζεται και υποφέρει από την αδιαφορία της πολιτείας.

Πριν δύο χρόνια ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Πανούσης είχε επισκεφθεί την περιοχή, είχε αναγνωρίσει την τραγική κατάσταση που βίωναν οι πολίτες και είχε υποσχεθεί μια σειρά μέτρα. Ως συνήθως δεν έγινε τίποτε, δεν άλλαξε τίποτε.

Ήξεραν οι πάντες και για τη διακίνηση ναρκωτικών και για την αυξημένη παραβατικότητα και για το γκέτο των Ρομά και των προσφύγων από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Ήξεραν επίσης ότι οι άθλιοι καταυλισμοί, η ανυπαρξία οποιασδήποτε κοινωνικής προστασίας, φροντίδας και εκπαίδευσης σπρώχνει ένα μεγάλο μέρος των περιθωριοποιημένων σε παραβατικές συμπεριφορές.

Μια περιοχή σε εγκατάλειψη,απωθητική ακόμα και για αυτούς που ζουν εκεί, με την αυθαιρεσία να κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα, από τη δόμηση μέχρι τις καθημερινές συμπεριφορές, πολύ εύκολα γίνεται φυτώριο εγκληματικότητας, βίας και ασυδοσίας.

Προφανώς δεν αρκεί η αποτελεσματική αστυνόμευση για να λυθούν όλα τα προβλήματα. Αλλά χωρίς αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει.

Όσο οι Ρομά αφήνονται στο περιθώριο της κοινωνίας, όσο οι κάτοικοι νοιώθουν να απειλούνται, όσο κυριαρχεί η ανεργία και η υποαπασχόληση, όσο παραμένουν τα γκέτο τόσο θα κυριαρχεί ο φόβος και η βία.

Δεν αρκούν κάποιες συσκέψεις εκ των υστέρων ,ούτε η εμφάνιση της αστυνομίας για μερικές μέρες μέχρι να ξεχαστεί το πρόβλημα και να ηρεμήσουν προσωρινά τα πνεύματα.

Η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε βάθος και σε διάρκεια.Να κάνει αισθητή την παρουσία της και με την αστυνομία αλλά και με συγκεκριμένα μέτρα που θα βοηθήσουν την περιοχή να ανασάνει, να αποκτήσει την αίσθηση ότι υπάρχουν κάποιοι που ενδιαφέρονται.
Διαφορετικά σε λίγους μήνες θα συζητάμε ξανά ποιος και γιατί φταίει που θρηνούμε ένα ακόμα αθώο θύμα.

ΤΟ ΒΗΜΑ