Με 19 ψήφους έλαβε την πρώτη θέση ο δημοσιογράφος – κριτικός κινηματογράφου κ. Ανδρέας Τύρος στην ψηφοφορία για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 11 Ιουνίου στην Σχολή Σταυράκου. Είκοσι συνολικά μέλη της ΠΕΚΚ ήταν παρόντα στην Συνέλευση, ανάμεσά τους και ιστορικά, όπως οι κ.κ. Τάσος Γουδέλης και Αχιλλέας Κυριακίδης. Μάλιστα, ο κ. Τύρος, νυν πρόεδρος της ΠΕΚΚ, έδειξε ιδιαίτερα συγκινημένος και αισιόδοξος που στην αίθουσα βρισκόταν όλη η σύνθεση του Δ.Σ. του 1987, δηλαδή οι κ.κ. Κυριακίδης, Γουδέλης , Νίνος Φένεκ Μικελίδης, Δημήτρης Χαρίτος και ο ίδιος.

Σε ότι αφορά την ψηφοφορία της Κυριακής οι υπόλοιπες ψήφοι για το νέο Δ.Σ. της ΠΕΚΚ μοιράστηκαν ως εξής: Νέστωρ Πουλάκος (18), Γιάγκος Αντίοχος (17), Ν. Φ. Μικελίδης (14), Ιωσήφ Πρωϊμάκης (12), Κωνσταντίνος Μπλάθρας (9). Αυτό σημαίνει ότι οι κ.κ. Τύρος, Πουλάκος, Αντίοχος, Μικελίδης και Πρωϊμάκης συνθέτουν το νέο Δ.Σ. με τον κ. Μπλάθρα αναπληρωματικό μέλος. Σε ότι αφορά την ψηφοφορία για την τριμελή εξελεγκτική επιτροπή ψηφίστηκαν οι τρεις που έθεσαν υποψηφιότητα: Ιφιγένεια Καλαντζή, Δημοσθένης Ξιφιλίνος και Δημήτρης Καλαντίδης με 19, 18 και 17 ψήφους αντιστοίχως.

Πριν από την ψηφοφορία ανακοινώθηκε ο απολογισμός του Δ.Σ. για το έτος 2016 αλλά και ο προγραμματισμός νέων δράσεων και πρωτοβουλιών της ένωσης. Το 2016 ήταν επετειακό έτος για την Ιστορία της ΠΕΚΚ η οποία πέρσι έκλεισε 40 χρόνια ζωής. Η περσινή δράση της ήταν σημαντική, με την έκδοση μιας μονογραφίας για τον Αντρέι Ταρκόφσκι που επιμελήθηκαν μέλη της αλλά και την ενεργό συμμετοχή της σε τιμητικές εκδηλώσεις διαφόρων κινηματογραφικών φεστιβάλ όπως αυτό της Θεσσαλονίκης και του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Φυσικά, όπως κάθε χρόνο εδώ και παραπάνω από 25 χρόνια, εκδόθηκε και το ετήσιο αλμανάκ της ΠΕΚΚ, ένας χρήσιμος οδηγός ταινιών, ταμειακών εισπράξεων, ανασκόπησης φεστιβάλ και άλλων κειμένων σχετικών με τον κινηματογράφο της χρονιάς που πέρασε.

Αν και όπως ο κ. Τύρος επεσήμανε οι δραστηριότητες της ΠΕΚΚ για το 2017 θα είναι κάπως περιορισμένες λόγω οικονομικών δυσχερειών, παρ’ όλ’ αυτά υπάρχει σχεδιασμός για μια μονογραφία στον Ιταλό σκηνοθέτη Λουκίνο Βισκόντι αλλά και ένα βιβλίο για την σημασία του ασπρόμαυρου φιλμ σε μια εποχή που το σινεμά κατακλύζεται από τα έντονα χρώματα. Αναφέρθηκε επίσης η πιθανότητα συμμετοχής της ένωσης στην δημιουργία ενός προγράμματος αντίστοιχου με την Εβδομάδα Κριτικής του φεστιβάλ των Καννών, το οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί σε ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου όπως της Θεσσαλονίκης. Τέλος, η ΠΕΚΚ θα συμμετέχει δίνοντας το δικό της βραβείο και σε άλλα φεστιβάλ όπως της Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Το σημαντικότερο ωστόσο που εκτός προγράμματος ακούστηκε από τον κ. Τύρο, μια πρότασή του για το νέο Δ.Σ. , είναι η «επιστροφή της ΠΕΚΚ στην καταγωγή της», με μια μελέτη – έρευνα – έκδοση για την ιστορία του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου όπως διαμορφώθηκε από το 1974 μέχρι σήμερα. «Δεν νομίζω να υπάρχει πιο σημαντική αποστολή μιας ένωσης σαν την δική μας από την μελέτη και καταγραφή της σχέσης της με τον εγχώριο κινηματογράφο» ανέφερε κλείνοντας ο πρόεδρος της ΠΕΚΚ.

Τόσο οι εκδόσεις, όσο και οι άλλες δραστηριότητες της ΠΕΚΚ που κάθε άλλο παρά αδιάφορο αφήνουν ένα μεγάλο μέρος του σκεπτόμενου κοινού, αποδεικνύουν σήμερα και περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά την αναγκαιότητα ύπαρξης ενώσεων όπως η ΠΕΚΚ, σε μια εποχή που ο κριτικός λόγος τείνει να εξαφανιστεί μέσα στην γενικότερη τάση ισοπέδωσης του πνεύματος.