Και ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ είχε ανακοινώσει τη συμφωνία των Συντηρητικών με το βορειοϊρλανδικό DUP για την κυβέρνηση, το κόμμα με τις 10 πολύτιμες έδρες έβγαλε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται…
Υπενθυμίζεται ότι οι Συντηρητικοί έχουν 318 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων με την απόλυτη πλειοψηφία στις 326 έδρες.
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν προχώρησε στη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με το κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας (στο πρότυπο της συμμαχικής κυβέρνησης Συντηρητικών-Φιλελεύθερων το 2010 υπό τον Κάμερον), αλλά δήλωσε ότι θα συμφωνήσει σε σειρά θεμάτων με το κόμμα, ώστε οι Συντηρητικοί να κυβερνήσουν με το δικό τους σχήμα.
Όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, το κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας, σκληρό και υπερσυντηρητικό σε πολλά κοινωνικά ζητήματα, φαίνεται να ζητά διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προχωρήσουν -τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη περιοχή- ζητήματα που ήδη έχουν ψηφιστεί από Βουλή όπως η επέκταση των αμβλώσεων ή οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών.
Φαίνεται επίσης να ζητά διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνει δημοψήφισμα για την ένωση της Ιρλανδίας και ότι δεν θα επιβληθούν σκληροί συνοριακοί έλεγχοι. Υπενθυμίζεται ότι τα σύνορα μεταξύ της Βορείου Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας είναι τα μόνα χερσαία σύνορα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πάντως, στις τάξεις των Συντηρητικών ακούγονται ήδη γκρίνιες για τη συνεργασία με το DUP, δεδομένου ότι το κόμμα από τα χρόνια του Ντέιβιντ Κάμερον και μετά έκανε τεράστιες προσπάθειες να αποκτήσει ένα «κοινωνικότερο» προφίλ, ιδίως σε ζητήματα ισότητας.
Είναι γνωστό ότι οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών αποτέλεσε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Κάμερον που πέρασε με δυσκολία από το κόμμα το 2013. Έγινε νόμος στην Αγγλία και την Ουαλία με συντριπτική πλειοψηφία, λόγω και της στήριξης Εργατικών και Φιλελευθέρων.
Αντίστοιχη νομοθεσία πέρασε το 2014 και στη Σκωτία, όμως στη Βόρεια Ιρλανδία οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών είναι παράνομοι.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στο θέμα των αμβλώσεων. Ο νόμος του 1967 που τις νομιμοποιεί, δεν ισχύει στη Βόρειο Ιρλανδία.
Πάντως από το DUP σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι αυτά που ζητούν δεν διαφέρουν από όσα είχαν ζητήσει και το 2015, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές: περισσότερα κονδύλια για τη Βόρειο Ιρλανδία, για την Παιδεία και την Υγεία.
Υπάρχουν επίσης και οικονομικά ζητήματα στα οποία το κόμμα διαφωνεί με τους Συντηρητικούς: τάσσεται υπέρ της διατήρησης του παρόντος συστήματος ετήσιας αύξησης της κατώτατης σύνταξης -γνωστό ως triple lock που δίνει αύξηση 2,5% το χρόνο- ενώ ζητά τη μείωση του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τουρισμό.
Oι επαφές του DUP με το Λονδίνο έχουν προκαλέσει την οργή του άλλου μεγάλου νικητή των εκλογών στη Βόρειο Ιρλανδία, του Sinn Fein. Ο αρχηγός του Τζέρι Άνταμς, κατηγόρησε τους Ενωτικούς ότι πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών της περιοχής, προβλέποντας ότι η συμφωνία τους «θα τελειώσει με δάκρυα».