Η ελληνική επιχειρηματική «έκθεση» στο εμιράτο

O κατασκευαστικός τομέας και ειδικότερα δύο μεγάλες ελληνικές τεχνικές εταιρείες έχουν αξιοσημείωτη έκθεση δραστηριοτήτων στο Κατάρ σε αντίθεση με τις εμπορικές συναλλαγές σε επίπεδο κρατών που ανέρχονται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

O κατασκευαστικός τομέας και ειδικότερα δύο μεγάλες ελληνικές τεχνικές εταιρείες έχουν αξιοσημείωτη έκθεση δραστηριοτήτων στο Κατάρ σε αντίθεση με τις εμπορικές συναλλαγές σε επίπεδο κρατών που ανέρχονται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Η ΑΚΤΩΡ, ο κατασκευαστικός βραχίονας της εισηγμένης ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ηγείται της κοινοπραξίας (ποσοστό 32%) που έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής του μετρό της Ντόχα,ύψους 3,2 δισ. ευρώ.Πρόκειται για τη «Χρυσή Γραμμή» (GoldLine) η οποία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του ανεκτέλεστου του ελληνικού ομίλουπου ανέρχεται σήμερα στα 2,6 δισ. ευρώ. Στα εργοτάξια του μετρό απασχολούνται περίπου 200 έλληνες μηχανικοί σε σύνολο 4.500 εργαζομένων.
Η άλλη ελληνική εταιρεία που έχει αναλάβει έργα μεγάλου προϋπολογισμού στο Κατάρ είναι ηJ&PΑΒΑΞ. Η εταιρεία βρίσκεται πολλά χρόνια στο Κατάρ. Στην αρχή είχε αναλάβει έργα υποδομής ύψους300 εκατ. ευρώστοτεχνητό νησίPearl (Μαργαριτάρι). Η δεύτερη σύμβαση αξίας700εκατ. ευρώαφορά στηνκατασκευή οδοποιίας σε κοινοπραξία με τη μητρικήJ&P. Στο Κατάρ δραστηριοποιούνται και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις, υπεργολάβοι σε έργα υποδομών και ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και ικανός αριθμός ναυτιλιακών συμβολαίων με ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Παράλληλα, εργάζονται αυτόνομα εκεί αρκετοί γιατροί, μηχανικοί και σύμβουλοι επιχειρήσεων.
Στην Ελλάδα, ο πρώην εμίρης του ΚατάρΧαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι φέρεται μέσω του κρατικού επενδυτικούfundAlRayanνα έχει αγοράσει το νησί Οξυά στο Ιόνιο, ξενοδοχεία στην Κέρκυρα ενώ εκκρεμεί στα δικαστήρια η διεκδίκηση έκτασης 14.500 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο.
Η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς το Κατάρ το 2016 ανέρχεται στα 41,7 εκατ. ευρώ ενώ οι εισαγωγές προϊόντων στην Ελλάδα φθάνουν τα 45 εκατ. ευρώ.
ΤοΚατάρέχει ηγετικό ρόλο στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) καθώς αποτελεί τον κορυφαίο προμηθευτή LNG με εννέα δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ημερησίως. Ωστόσο, η Ελλάδα ως προς το LNG έχει κύριο προμηθευτή την Αλγερία.Το Κατάρ δίνει ποσότητες σε περιόδους αιχμής, όπως τον χειμώνα που πέρασε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.