Με έντονη ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις και οδηγό μια πολιτική εισήγηση με εμφανή τη διάθεση συμβιβασμού των διαφορετικών απόψεων στα ακανθώδη θέματα των πολιτικών συνεργασιών και της συγκρότησης του νέου φορέα του χώρου, η Δημοκρατική Συμπαράταξη εισέρχεται στην τελική ευθεία για το προγραμματικό συνέδριο. Στο μικροσκόπιο των επιτελών της Χαρ. Τρικούπη μπαίνει το «συνέδριο Βενιζέλου» αλλά και οι εντεινόμενες επαφές διαφωνούντων του ΠαΣοΚ με το Ποτάμι αλλά και με φορείς και προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς.
Η Φώφη Γεννηματά κατά τη σημερινή της ομιλία στην Πάτρα αλλά και κατά την περιοδεία της, το επόμενο διάστημα, αναμένεται να επιτεθεί με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή και τα νέα μέτρα, κάνει λόγο για «ψευτοπαλικαρισμούς» που οδήγησαν σε έναν «αυτοεξευτελισμό χωρίς όρια» και επαναλαμβάνει ότι όσο πιο γρήγορα φύγει η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο για τη χώρα. «Ετσι όπως διαμορφώθηκε, και κυρίως όπως κυβέρνησε, δεν έχει καμία σχέση με τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς. Για αυτό και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά» αναφέρεται. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί, ο στρατηγικός αντίπαλος της ΔΗΣΥ εξακολουθεί να είναι η ΝΔ, με την οποία, όπως και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείεται κάθε μορφής μονομερούς συνεργασίας. «Οι προσκλήσεις για μέτωπα με τη ΝΔ δεν μας αφορούν» τονίζεται, με την επισήμανση ότι ένα τέτοιο σενάριο «αποτελεί την καλύτερη πολιτική χορηγία προς τον ΣΥΡΙΖΑ».
Παρότι η συνεργασία μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ ή μόνο με τη ΝΔ αποκλείεται, μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο της «εθνικής συνεννόησης που απαιτείται για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια». Αυτή η εθνική συνεννόηση μπορεί να επιτευχθεί στη βάση μιας «Εθνικής Γραμμής» που θα καθοριστεί από μια πρόταση «Προγραμματικής Συμφωνίας».
Οι δύο πόλοι
Μια βασική προϋπόθεση που τίθεται για την ανάγκη ύπαρξης αυτής της εθνικής συνεννόησης είναι η δυνατότητα της ΔΗΣΥ να την επιβάλει. Ωστόσο, παρά τα ανοίγματα στις άλλες δυνάμεις του χώρου, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι εφικτό. Το Ποτάμι επιμένει σε μια κινηματικού τύπου, και εκτός της ομπρέλας της ΔΗΣΥ, διαδικασία ίδρυσης νέου φορέα που θα στεγάσει τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ωρα Αποφάσεων. Από τις συζητήσεις που γίνονται προκύπτει ότι το πιθανότερο είναι οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς να εμφανιστούν με δύο πόλους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο ένας πόλος είναι η ΔΗΣΥ και ο άλλος το σχήμα που θα δημιουργηθεί από τη συνεργασία του Σταύρου Θεοδωράκη με τους Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργο Φλωρίδη.
Η προοπτική αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη που φέρεται να εκτιμά ότι το εγχείρημα ενοποίησης του χώρου δεν θα έχει επαρκή δυναμική αν δεν συμμετέχει το Ποτάμι με το οποίο υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρεμιέρα του «Π2» του Επιστημονικού Ινστιτούτου της Σεβαστουπόλεως έδωσε το «παρών» ο Στέφανος Ξεκαλάκης. Την επομένη, στις Βρυξέλλες, σε εκδήλωση του Μίλτου Κύρκου δεν πέρασε απαρατήρητη η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και η θερμή υποδοχή του. «Μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες, αν και δεν έχουμε σε όλα κοινές απαντήσεις» σχολίασε ο κ. Κύρκος.
Στο παρασκήνιο και αναλόγως των εξελίξεων στο συνέδριο της ΔΗΣΥ κυκλοφορεί ένα σενάριο που θα ήθελε τους διαφωνούντες του ΠαΣοΚ να συμπράττουν με το Ποτάμι, τους «3» και ανεξάρτητες προσωπικότητες του χώρου για τη δημιουργία «κάτι καινούργιου». Το σενάριο αυτό, πάντως, δεν φαίνεται να ενθουσιάζει τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ.
«Συνέδριο» Βενιζέλου
Μπορούν οι Ελληνίδες και οι Ελληνες να ονειρευθούν ξανά; Μπορεί 200 χρόνια μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους να υπάρξει ένα νέο εθνικό αφήγημα; Στα ερωτήματα αυτά θα επιχειρήσει να δώσει απάντηση το διήμερο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου που θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα και Τρίτη .
Τους προηγούμενους 18 μήνες ο Κύκλος Ιδεών πραγματοποίησε 20 ανοικτές συζητήσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις στις οποίες τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ανοικτά θέματα που απασχολούν την κοινωνία και την οικονομία. Τώρα, όπως αναφέρεται, είναι η ώρα «να επιχειρηθεί η σύνθεση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επάνοδο της χώρας στην κανονικότητα ενός ισότιμου κράτους-μέλους της ευρωζώνης». «Για την Ελλάδα μετά» όπως είναι ο τίτλος του συνεδρίου και μετά «τη δύσκολη εμπειρία της κρίσης, των μνημονίων, της δημαγωγικής ψευδαίσθησης». Κατά το διήμερο, θα αναπτυχθούν από περίπου 50 διακεκριμένους ομιλητές σε έξι κύκλους συζητήσεων θέματα που αφορούν: τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές προϋποθέσεις του μεταρρυθμιστικού προτάγματος, τις θεσμικές προϋποθέσεις για ένα άλλο κράτος, καθώς και ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη, την αξιοποίηση του διανοητικού κεφαλαίου της χώρας. Το περιεχόμενο του νέου εθνικού αφηγήματος, του «καθαρού πρόταγματος που θα ενώνει το έθνος και θα δίνει τον τόνο του μέλλοντος σε μια κουρασμένη, δύσπιστη και απαισιόδοξη κοινωνία, μέσα σε μια Ευρώπη που αναζητά ξανά τις προτεραιότητές της» θα συζητήσουν στο κλείσιμο οι Στέλιος Ράμφος και Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ