Η Ρένα ψάχνει ρόλο

Η μέθη της εξουσίας που έχει καταλάβει το συριζαίικο στρατόπεδο αναπτερώνει τις φιλοδοξίες οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις καθίστανται άκρατες.

Η μέθη της εξουσίας που έχει καταλάβει το συριζαίικο στρατόπεδο αναπτερώνει τις φιλοδοξίες οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις καθίστανται άκρατες. Τώρα μάλιστα που τα πράγματα δυσκολεύουν, μεγεθύνονται, καθώς εμφανίζονται, έστω υποτυπωδώς, τάσεις αμφισβήτησης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ…
nnn
Μαθαίνω ότι τέτοιες φιλοδοξίες αναπτύσσει εσχάτως η καλά προστατευόμενη στην Περιφέρεια Αττικής, σχεδόν άφαντη, Ρένα Δούρου. Θεωρεί φέρ’ ειπείν, λένε όσοι γνωρίζουν πράγματα και γεγονότα, ότι θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αν και όποτε απαιτηθεί, ότι δεν έχει κανέναν άλλον αξιόλογο πολιτικό αντίπαλο, πλην ίσως του Δ. Παπαδημούλη, και ότι γενικά η ως τώρα στάση της, της αποστασιοποίησης δηλαδή από την κεντρική πολιτική σκηνή, την έχει ωφελήσει. Πέρασε, όπως πιστεύει, ένα μεγάλο μέρος της θητείας της αναίμακτα, χωρίς να φθαρεί πολιτικά από ψήφιση μνημονίων.
nnn
Ωστόσο θα ήθελε να παίξει τώρα έναν ρόλο, ώστε να φαίνεται ενεργή στα μάτια των συντρόφων της και να μην παραμένει απομονωμένη στην Περιφέρεια Αττικής, όπου σπανίως συνομιλεί με δημοσιογράφους και δεν αναμειγνύεται σε εσωκομματικές ίντριγκες. Κατά μία εκδοχή τής πρότειναν, τότε στον ανασχηματισμό, τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, μια θέση που η ίδια χρόνια επιζητούσε. Αλλά δίστασε να εγκαταλείψει την Περιφέρεια στο μέσο της θητείας της, φοβούμενη ότι θα την κατηγορήσουν πως απέτυχε…
nnn
Δεν ξέρω εάν ενθυμείσθε μια επίσκεψη που έκανε πριν από μερικούς μήνες στο Μέγαρο Μαξίμου (όπου επίσης σπανίως εμφανίζεται) και πολλοί ήταν αυτοί που διερωτήθηκαν τον σκοπό αυτής της επίσκεψης. Τίποτε το συγκεκριμένο τότε δεν είχε ειπωθεί, αλλά λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο ότι η κυρία Δούρου μετέχει στην Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, μαζί με πανεπιστημιακούς, άλλα κομματικά στελέχη, τον Γ. Κιμούλη (που παραιτήθηκε ύστερα από λίγες ημέρες) και τον περιφερειάρχη που είχε στηριχθεί από τη ΝΔ Κ. Αγοραστό.
nnn
Για τους πλέον μυημένους στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, από την ημέρα που ανακοινώθηκε η σύνθεση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος (μια επιτροπή που αμφισβητήθηκε για τη νομιμότητά της από το σύνολο της αντιπολίτευσης, αφού εκ του Συντάγματος τέτοια αρμοδιότητα έχει μόνο η Βουλή) η κυρία Δούρου αδρανοποιήθηκε κομματικά. Και επιπλέον με κάθε τρόπο στηρίζει τις επιλογές του κ. Τσίπρα, αλλά και ο κ. Τσίπρας στηρίζει τις πράξεις της στην Περιφέρεια. Πρόκειται μου λένε για ένα άτυπο μορατόριουμ ανάμεσα στους δύο μέχρι νεωτέρας. Οσο για τον θεωρούμενο από την ίδια «αντίπαλό» της Δ. Παπαδημούλη, η κυρία Δούρου φρόντισε και για αυτόν. Δημιούργησε κοτζάμ γραφείο στην έδρα του ευρωβουλευτή. Είναι ένα ευρωπαϊκό γραφείο της Περιφέρειας Αττικής, με έδρα στις Βρυξέλλες, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το γραφείο του κ. Παπαδημούλη.

Χάθηκε και η Ολγα
Τη θυμάστε; Είχε γίνει για ένα μεγάλο διάστημα η σκιά του Αλέξη Τσίπρα. Την έπαιρνε μαζί του στις συσκέψεις, στις συνόδους κορυφής, στα υπερατλαντικά ταξίδια του με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Κρατούσε την επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος και της κυβέρνησης στα χέρια της, χόρευε με κάθε ευκαιρία από… χαρά. Η τελευταία φορά όμως που χόρεψε χαρούμενη η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγα Γεροβασίλη ήταν στο υπουργείο της, παραμονές Χριστουγέννων, όταν της είπε τα κάλαντα η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Εκτοτε χάθηκαν τα ίχνη της. Σπάνιες εμφανίσεις στην τηλεόραση, ακόμα πιο σπάνιες εμφανίσεις στη Βουλή και σχεδόν καθόλου επισκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Πού χάθηκε η Ολγα;
nnn
Μου λένε (θα σας το μεταφέρω ακριβώς όπως μου το είπαν) «δεν χάθηκε, απλώς προσγειώθηκε στα… κυβικά της». Δηλαδή τοποθετήθηκε σε ένα υπουργείο που φαινομενικά δεν έχει πολιτικό κόστος και χάθηκε εκεί μέσα στους νόμους, στην καθημερινότητα, στη γραφειοκρατία και στα διατάγματα. Η αλήθεια είναι ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να βοηθήσουν, να αναδείξουν όποια εργασία κι αν έκανε, πλην όμως η Ολγα δεν ανταποκρίθηκε. Εμεινε με την αίγλη των αναμνήσεων, τότε που χόρευε «Καγκελάρι» με τον Πρωθυπουργό στην ιδιαίτερη πατρίδα της στην Αρτα, τότε που χόρεψε σε νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι το βαρύ ζεϊμπέκικο που της τραγουδούσε ο Γιώργος Μαργαρίτης.

Το «πέσιμο» στον Χουλιαράκη
Θυμάστε που πέρυσι τον Μάιο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε στείλει μια επιστολή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο με την οποία ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την ασυλία ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ που κατηγορήθηκαν για την επιζήμια πώληση και επαναμίσθωση δεκάδων ακινήτων του Δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ;
nnn
Εάν εσείς δεν το θυμάστε, το θυμούνται η Ισπανίδα Emma Navarro Aguilera, ο Ιταλός Vincenzo La Via και ο Σλοβάκος Peter Palus. Ποιοι είναι αυτοί; Είναι οι συνάδελφοι του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στο EuroWorking Group. Οι εν λόγω τρεις την «έπεσαν» στον έλληνα υπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Σλοβενία την Πέμπτη που μας πέρασε και του ζήτησαν να σταματήσει η δίωξη κατά των ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίοι ως τεχνικοί σύμβουλοι έδωσαν το καλώς έχειν για τη ζημιογόνο πώληση των ακινήτων και πλέον είναι αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.
nnn
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε ανταποκριθεί πέρυσι στην «παράκληση» του Γερούν Ντάισελμπλουμ και είχε νομοθετήσει πως οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες σε αποκρατικοποιήσεις και τράπεζες –έλληνες και ξένοι –θα απολαμβάνουν ασυλία απέναντι σε οποιαδήποτε δίωξη τους ασκηθεί στο μέλλον για απιστία κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, αυτή η νομοθετική παρέμβαση –που κάποιοι τη χαρακτήρισαν ρύθμιση της ντροπής –ακολούθησε της δίωξης των ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και δεν ακύρωσε τη διαδικασία που είχε κινήσει η Εισαγγελία Διαφθοράς.
nnn
Μου λένε πως ο κ. Χουλιαράκης ασπάστηκε μεν τις ανησυχίες των συναδέλφων του, όμως σήκωσε τα χέρια ψηλά λέγοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στο έργο της. Τώρα θα μου πείτε, κοτζάμ ασυλία ψήφισαν πέρυσι για όλους τους «περαστικούς» εμπειρογνώμονες που λαμβάνουν αποφάσεις σε ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ και Υπερταμείο για τον εθνικό πλούτο, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης τούς μάρανε…
nnn
Μια ασυνήθιστη κίνηση έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα νέα μέτρα. Ενώ μιλούσε στα υπουργικά έδρανα με τον Ευ. Τσακαλώτο ξαφνικά τα εγκατέλειψε και πήγε να καθίσει κάτω, στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίπλα στην Ντόρα Μπακογιάννη. Συζητούσαν για αρκετή ώρα και το ερώτημα είναι τι έλεγαν. Μαθαίνω ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέλησε να συλλυπηθεί την κυρία Μπακογιάννη για τον πατέρα της, αλλά και να της περιγράψει ορισμένες στιγμές που έζησε ως υφυπουργός το 1989 στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Οι δόσεις που καίνε

Πάρτε χαρτί και μολύβι και υπολογίστε (απλά μαθηματικά είναι άλλωστε). Τον περασμένο Μάιο με την υπογραφή του συμπληρωματικού Μνημονίου προβλεπόταν ότι θα εισπράτταμε σταδιακά, εάν τηρούσαμε τα συμφωνηθέντα και κλείναμε την αξιολόγηση, περίπου 23 δισ. ευρώ έως εφέτος το καλοκαίρι.

nnn

Τώρα που ψηφίστηκαν και τα τελευταία προαπαιτούμενα θεωρείται βέβαιο ότι θα εισπράξουμε τη δόση που είναι 7,5 δισ. ευρώ. Ακόμα και αν μας δώσουν κάτι παραπάνω (πολλοί λένε ότι θα είναι αυξημένη η δόση), δηλαδή περίπου 10 δισ. ευρώ, τότε χάσαμε αυτομάτως 13 δισ. ευρώ. Είδατε τι μπορούν να κάνουν οι καθυστερήσεις;

nnn

Και κάτι ακόμα. Με το που θα πάρουμε τη δόση, όποια κι αν είναι αυτή, τα 6 δισ. ευρώ ούτε καν θα τα δούμε, δεν θα κατατεθούν δηλαδή στο ταμείο του κράτους. Θα πάνε κατευθείαν στους ξένους, να ξεπληρωθούν τα ομόλογα.

nnn

Κέρδη σε όλους τους τομείς όπου δραστηριοποιείται εμφανίζει το Olympia Group του Πάνου Γερμανού, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Κώστα Καραφωτάκη . Από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα, o όμιλος ελέγχει τη Sunlight, τα καταστήματα Public, τη Westnet και μετέχει με 33% στη SoftOne. Το στοίχημα της παρούσας περιόδου είναι το ομολογιακό των 50 εκατ. ευρώ της Sunlight, που διατίθεται με ευνοϊκούς όρους στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό.

nnn

Ολόκληρος ο «κύκλος ιδεών» του Ευ. Βενιζέλου θα παρελάσει από το Κάραβελ τη Δευτέρα και την Τρίτη – από τον Νίκο Αλιβιζάτο ως τον Σταμάτη Φασουλή. Πρόκειται για το νέο κόμμα που δεν τολμά να πει το όνομά του, όπως λένε οι καχύποπτοι στο ΠαΣοΚ; Το σίγουρο είναι ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνεπικουρούμενος από τον Στέλιο Ράμφο θα επιχειρήσει την Τρίτη το απόγευμα να σκιαγραφήσει το νέο εθνικό όραμα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Θυμίζω απλώς ότι την Τρίτη ο μήνας έχει 13.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.