ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΠΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑ

Η Μεγάλη Βρετανία προσδιορίστηκε στους αιώνες των αιώνων από την αρχή του free trade, δηλαδή απ' αυτή του ελεύθερου εμπορίου.

Η Μεγάλη Βρετανία προσδιορίστηκε στους αιώνες των αιώνων από την αρχή του free trade, δηλαδή απ’ αυτή του ελεύθερου εμπορίου.
Χάρις στο ελεύθερο εμπόριο αναπτύχθηκε οικονομικά, και από τα αποτελέσματά του η Γηραιά Αλβιών ανεδείχθη σε επικυρίαρχη των θαλασσών αυτοκρατορία και μετέπειτα, στις μέρες μας, σε υπερδύναμη και μια από τους πλουσιότερες χώρες του πλανήτη.
Στη βάση ακριβώς της αρχής του ελεύθερου εμπορίου διαμορφώθηκε στον χρόνο η βρετανική οικονομική, πολιτισμική και πολιτική ταυτότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιοι οι Βρετανοί την αναδεικνύουν ως βασική διαφορά έναντι των Γάλλων προκειμένου να εξηγήσουν την υπεροχή τους.
Η τρέχουσα πολιτική ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας, υπερασπιζόμενη το Βrexit, αρνήθηκε επί της ουσίας τον χαρακτήρα της χώρας και του έθνους.
Και αυτό γιατί αποχωριζόμενη την Ευρώπη αναιρεί τη συγκεκριμένη αρχή με τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο εταίρο της και επιστρέφει σε δασμολογικά καθεστώτα άλλων εποχών και άλλων συνθηκών.
Η διάθεση προστατευτισμού που επέδειξε τελευταίως το κυρίαρχο μέχρι πρότινος συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας ισοδυναμούσε με άρνηση της ταυτότητας του βρετανικού έθνους.
Και ήταν αυτό αποτέλεσμα πολιτικής χρεοκοπίας και αδυναμίας συγκρότησης ολοκληρωμένης πρότασης απέναντι στο λαϊκιστικό αίτημα για τον έλεγχο της εισόδου των ξένων στη χώρα.
Μυωπική η προσέγγισή τους, ξένη προς τα διαχρονικά βρετανικά ήθη και διαβρωτική του ευρωπαϊκού κεκτημένου που στηρίζεται στο τρίπτυχο της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, κεφαλαίων και προσώπων.
Αυτός είναι και ο λόγος που σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος της Μεγάλης Βρετανίας στάθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα απέναντι στη λαϊκιστική επιλογή της ηγεσίας των Τόρις.
Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της περασμένης Πέμπτης και το εθνικό αδιέξοδο που διαμόρφωσε ήλθαν ακριβώς να καταδείξουν το λάθος και το πάθημα όσων συγκυριακά πολιτεύονται, αγνοώντας ή ακόμη χειρότερα περιφρονώντας βασικές αρχές και αξίες του ελεύθερου κόσμου, τις οποίες οι Βρετανοί πρώτοι υποστήριξαν και δυναμικά υπερασπίστηκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Απεδείχθη δε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αυτή η διακηρυγμένη αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θέλει αγαθά, κεφάλαια και πρόσωπα να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα στη Γηραιά Ηπειρο, έχει επιδράσει καθοριστικά πια στις συνειδήσεις των ευρωπαίων πολιτών, ιδιαιτέρως των νέων, που ταξιδεύουν συχνότερα και έχουν παράσταση του σύγχρονου αλληλοσυνδεδεμένου και αλληλοεξαρτώμενου κόσμου.
Υποθέτουμε ότι το βρετανικό πάθημα θα γίνει μάθημα και για τους εδώ θιασώτες του προστατευτισμού και του απομονωτισμού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.