Είναι στατιστικώς βεβαιωμένο ότι τις περιόδους κατά τις οποίες καλπάζουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες η αγορά πολυτελών ειδών ανακάμπτει –easy come easy go, θα έλεγαν οι Αγγλοσάξονες. Καθώς διανύουμε μια περίοδο άνθησης των χρηματιστηρίων όλο και περισσότεροι ρευστοποιούν κέρδη ή βάζουν βαθιά το χέρι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για να καταναλώσουν τσάντες Hermes Birkin ή τίποτα βραχιολάκια Cartier. Αλλά τη φορά αυτή τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως παλιά, σημειώνει στο Bloomberg η Αντρέα Φέλστεντ.
Η συντάκτρια του αμερικανικού πρακτορείου παραπέμπει σε έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία συμβούλων Bain & Co σε συνεργασία με την ιταλική ένωση κατασκευαστών πολυτελών αξεσουάρ Fondazione Altagamma, η οποία προβλέπει ότι έπειτα από την περυσινή χρονιά της στασιμότητας, οι πωλήσεις πολυτελών αγαθών προσωπικής χρήσης θα αυξηθούν κατά 2% έως 4% εφέτος. Οι ερευνητές δεν βρίσκουν ωστόσο στην εφετινή ανάκαμψη της αγοράς καμία σχέση με τις παλιές καλές ημέρες του κλάδου, όταν οι κινέζοι καταναλωτές σάρωναν τα καταστήματα αγοράζοντας δυο-δυο τις Guzzi.

Ισορροπία
Προβλέπουν, λοιπόν, ότι σε χρονικό ορίζοντα έως το 2020 η ετήσια αύξηση των πωλήσεων θα κυμαίνεται μεταξύ του 3% και του 4%, όταν την εικοσαετία 1996-2016 οι πωλήσεις αυξάνονταν κατά 6% ετησίως. Ο δείκτης πολυτελών ειδών του Bloomberg Intelligence, παρά ταύτα, εκτινάχθηκε κατά 23% υψηλότερα την περασμένη χρονιά. Γεγονός που προοιωνίζεται για εφέτος τα υψηλότερα κέρδη της τελευταίας εξαετίας για τις εταιρείες ειδών πολυτελείας. Κι αυτό επειδή οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην ανάπτυξη του κλάδου. Η οποία ανάπτυξη, ασφαλώς, δεν θα είναι ισορροπημένη από γεωγραφικής απόψεως.
Η Bain & Co αναμένει καλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη και στην Κίνα συγκριτικά με τις ΗΠΑ. Κι αυτό παρά το ισχυρό δολάριο. Διότι εκείνο που μοιάζει να σκιάζει τον κλάδο πολυτελών ειδών και τους εν δυνάμει πελάτες του είναι η αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον που δημιουργεί σε κάθε βηματισμό της η διακυβέρνηση Τραμπ. Ηδη η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE προειδοποίησε τον Απρίλιο ότι η εντυπωσιακή πορεία της το πρώτο τρίμηνο του 2017 πιθανότατα δεν θα έχει συνέχεια…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ