Σε «άτακτη υποστολή των σημαιών της», δηλαδή των τελευταίων βασικών της επιχειρημάτων σε εργασιακά και συντάξεις, προχώρησε η κυβέρνηση με την ψήφιση των σχετικών τροπολογιών την προηγούμενη Παρασκευή.
Η κυβέρνηση είχε στηρίξει την επιχειρηματολογία της για το επώδυνο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων από το 2018 και στην εγγύηση των συντάξεων, μετά την περικοπή των προσωπικών διαφορών.
Ωστόσο και οι «γραμμές» αυτές παραβιάσθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο επόμενο Eurogroup και να εκταμιευθεί η δόση του Ιουνίου.
Ετσι με τις τροπολογίες καταρρίπτεται πλέον και το τελευταίο επιχείρημα της κυβέρνησης για επαναφορά των εργασιακών σχέσεων σε συγκεκριμένη ημερομηνία (Αύγουστος 2018), όπως και η δέσμευσή της για τη χορήγηση αυξήσεων στις συντάξεις.
Οι δύο τροπολογίες προβλέπουν αφενός το «πάγωμα» των συντάξεων έως το τέλος του 2022 και αφετέρου τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επανέλθουν –τον επόμενο χρόνο 2018 όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση –οι αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Ειδικά η τροπολογία για τις συντάξεις προβλέπει το «πάγωμα» των κύριων συντάξεων και για το 2022, με το Γενικό Λογιστήριο να εκτιμά ότι θα εξοικονομηθούν (επειδή δεν θα δοθούν αυξήσεις) 250 εκατ. ευρώ.
Αυξήσεις το 2023
Αναλυτικά, η διάταξη ορίζει ότι θα μπορούν να δοθούν αυξήσεις στις κύριες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και μετά (αντί από 1.1.2022) με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι αυξήσεις θα καθορισθούν με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Η τροπολογία για τα εργασιακά περιλαμβάνει τη ρητή πρόβλεψη ότι έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα υπερισχύουν σε περίπτωση συρροής με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Παράλληλα επαναλαμβάνει την αναστολή της δυνατότητας επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων σε ολόκληρο τον κλάδο επίσης έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής (μνημόνιο).

Πένονται
Στην απόλυτη εξαθλίωση έχουν περιέλθει οι συνταξιούχοι της χώρας καθώς τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οκτώ στους δέκα αδυνατούν να πληρώσουν τα απαραίτητα φάρμακά τους, καθώς και τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας (ηλεκτρικό και τηλέφωνο).

Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, το οποίο περιγράφει την εικόνα του σημερινού συνταξιούχου ως «φτωχό, απογοητευμένο και αγανακτισμένο».
Η έρευνα προσδιορίζει στο 1,5 εκατομμύριο τον αριθμό των συνταξιούχων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ενώ επισημαίνει ότι οι απόμαχοι της δουλειάς έχουν φτωχοποιηθεί από τις συνεχείς μειώσεις των συντάξεων, τις αυξήσεις των ασφαλιστικών τους εισφορών, την αύξηση της φορολογίας κ.λπ. Σύμφωνα με την έρευνα:

1.
Περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι (με εισόδημα 4.500 ευρώ τον χρόνο) «βουλιάζουν» στη φτώχεια, τη στιγμή που οι νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις το 2019 θα οδηγήσουν σε συνολική μνημονιακή απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους έως 70%.
Συνολικά, οι περικοπές –λόγω μνημονίων –φθάνουν τα 50 δισ. ευρώ έως 31.12.2016. Από το 2017 κάθε μήνα αφαιρούνται 848 εκατ. ευρώ. Οι συνταξιούχοι θα χάσουν συνολικά (και με τις νέες περικοπές το 2019 και μείωση του αφορολογήτου) περίπου το 70% των εισοδημάτων τους.

2.
Οι νέες κύριες συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν τα 655 ευρώ για τους ασφαλισμένους με μέση αμοιβή.

3.
«Εξαφανίζονται» οι επικουρικές συντάξεις καθώς οι επτά μνημονιακές μειώσεις έχουν συρρικνώσει τη σύνταξη κατά 78% σε σχέση με την αρχική, πριν από το 2010.

4.
Σχεδόν1.200.000 συνταξιούχοι ζουν με κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ ενώ άλλοι 962.466 συνταξιούχοι λαμβάνουν μηνιαίως από 500 έως 1.000 ευρώ!Δηλαδή από το σύνολο των 2.892.000 συνταξιούχων, οι 2.150.000 (ποσοστό 74%) είναι υποχρεωμένοι να ζουν με συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται στα 722 ευρώ τον μήνα, η μέση επικουρική σύνταξη διαμορφώνεται στα 170 ευρώ μηνιαίως, ενώ το μέσο μέρισμα των συνταξιούχων του Δημοσίου φθάνει τα 97 ευρώ τον μήνα.

5.
Οι συνταξιούχοι θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας των νέων μέτρων [μείωση κατά 18% της προσωπικής διαφοράς, την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων), «πάγωμα» των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις και κατάργηση του ΕΚΑΣ].

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ