Διαδοχή στον θρόνο των Χρυσανθέμων εν όψει και όλοι οι προβολείς στρέφονται πάνω στον επόμενο αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ναρουχίτο, αλλά και στη σύζυγό του γνωστή ως «θλιμμένη πριγκήπισσα» Μασάκο.
Το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας ψήφισε σήμερα νόμο που θα επιτρέψει στον αυτοκράτορα Ακιχίτο να παραιτηθεί υπέρ του γιού του και διαδόχου, κάτι που αναμένεται προς τα τέλη του 2018. Ο 83χρονος Ακιχίτο, που έχει υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς και θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, εξέφρασε σε σπάνιες δημόσιες δηλώσεις του πέρυσι τον φόβο ότι η ηλικία του μπορεί να τον δυσκολέψει στη συνέχιση της εκτέλεσης των καθηκόντων του.
Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος της διαδοχής για τον Ναρουχίτο, έναν διάδοχο χαμηλών τόνων που περιγράφεται ως γλυκομίλητος και χαμογελαστός. Πιστεύεται πως θα γίνει ο πιο «προσιτός» μονάρχης και είναι ήδη ο πρώτος στην μακραίωνη Ιστορία της ιαπωνικής αυτοκρατορίας ο οποίος δεν θεωρείται θεός.
Στα 57 του είναι λίγο πιο βαρύς από την ημέρα που παντρεύτηκε την 53χρονη Μασάκο, η οποία απέρριψε τις δύο πρώτες προτάσεις γάμου κατά τη διάρκεια του φλερτ τους που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 30 χρόνια, και έχει αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες ως πριγκίπισσα. Με σπουδές στο Χάρβαρντ, εγκατέλειψε απρόθυμα τη διπλωματική καριέρα της για να παντρευτεί, και παλεύει εδώ και πάνω από 10 χρόνια με την κατάθλιψη, καθώς κλήθηκε να προσαρμοστεί στο πρωτόκολλο του παλατιού και δέχθηκε πιέσεις να φέρει στον κόσμο ένα γιό-διάδοχο.
Η κόρη τους, η 14χρονη Αΐκο, δεν μπορεί να ανέλθει στο θρόνο καθώς σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτοκράτορες μπορούν να γίνουν μόνον άνδρες. Το 2012, η Μασάκο, που έχει περάσει πολλά χρονιά στο εξωτερικό και μιλάει πολλές γλώσσες, παραδέχθηκε ότι για καιρό παλεύει με μια αγχώδη διαταραχή. Οι δημόσιες εμφανίσεις της συνεχίζουν να είναι σπάνιες.
Έχοντας έναν πατέρα που προσπάθησε να σπάσει κάπως τις αρχαίες και ασφυκτικές αυτοκρατορικές παραδόσεις, ο Ναρουχίτο ανατράφηκε πιο χαλαρά, σε μια οικογένεια που θεωρείται πρότυπο για το έθνος. Το όνομά του σημαίνει «εκείνος με τις ουράνιες αρετές», αλλά η μεγαλύτερη επίδραση στα νιάτα του προήλθε από την «γήινη» μητέρα του Μιτσίκο, την πρώτη κοινή θνητή που έγινε αυτοκράτειρα της Ιαπωνίας.
Εκείνη φέρεται να έφερε αλλαγές στο παλάτι, στην ανατροφή των παιδιών και στην εκπαίδευση. Το ζευγάρι των αυτοκρατόρων απέκτησε τρία παιδιά. Γεννημένος στις 23 Φεβρουαρίου 1960, ο Ναρουχίτο όπως και τα δύο νεότερα αδέλφια του, έμεναν στο παλάτι με νταντάδες μόνον όταν το αυτοκρατορικό ζεύγος έπρεπε οπωσδήποτε να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Παρέδιναν στις νταντάδες μια λίστα με κανόνες για τον τότε πρίγκιπα, που ήταν ανεπίσημα γνωστή ως «Naru-chan Kempo» ή «Σύνταγμα».
Ο Ναρουχίτο πήγε στο Gakushuin, ένα ιδιωτικό σχολείο πρώην αριστοκρατών. Μετά την αποφοίτησή του, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ζώντας σε ένα κοιτώνα για δύο χρόνια τα οποία έχει χαρακτηρίσει ως από τα ευτυχέστερα της ζωής του, ενώ απέκτησε μεταπτυχιακό στο θαλάσσιο σύστημα μεταφορών του ποταμού Τάμεση.
Ενθουσιώδης πεζοπόρος, κάνει σκι και παίζει βιόλα, αλλά η μεγαλύτερη αγάπη της ζωής του είναι η Μασάκο. Την συνάντησε για πρώτη φορά σε ένα πάρτι το 1986, αλλά χρειάστηκαν οκτώ χρόνια αναμονής και δύο απορρίψεις προτού κερδίσει την καρδιά της σε αυτό το σύγχρονο αυτοκρατορικό ειδύλλιο.
Ο γάμος τους δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για νέα σελίδα στο παλάτι, αλλά η Μασάκο εξακολουθεί να αναρρώνει από ψυχικές διαταραχές που προκλήθηκαν από το άγχος το οποίο ανέπτυξε μετά τη γέννηση της Αϊκο, μετά από την επίμονη κριτική ότι απέτυχε να κάνει αγόρι και να χαρίσει τον διάδοχο.
Ο νόμος περί διαδοχής επιτρέπει μόνο σε άνδρες να ανέλθουν στον αυτοκρατορικό θρόνο, έτσι το μόνο παιδί του Nαρουχίτο, η Αϊκο δεν μπορεί να κληρονομήσει τον θρόνο. Αντ ‘αυτής, ο μικρότερος αδελφός του, ο Ακισίνο, 51 ετών, είναι ο δεύτερος στη σειρά και ο γιος του Ακισίνο, ο 10χρονος Χισαχίτο είναι τρίτος. Συζητήσεις για αλλαγή του νόμου ώστε να επιτραπεί η γυναικεία διαδοχή έληξαν με τη γέννηση του Χισαχίτο.
Για περισσότερο από μια δεκαετία, ο Ναρουχίτο ταξίδεψε ως επί το πλείστον μόνος του κατά την εκτέλεση των παραδοσιακών καθηκόντων του, σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο οποίος είχε σχεδόν πάντα την αυτοκράτειρα Μιτσίκο δίπλα του.
Ο Ναρουχίτο θα είναι ο 126ος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας σε μια γραμμή διαδοχής που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον πέμπτο αιώνα. Ο αυτοκράτορας είναι σήμερα μια καθαρά συμβολική μορφή, χωρίς πολιτική δύναμη. Ο Ακιχίτο είναι γνωστός ως ισχυρός υποστηρικτής του Συντάγματος της Ιαπωνίας που αποποιείται τον πόλεμο.
Και ο Ναρουχίτο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει το έργο του πατέρα του υπενθυμίζοντας στους πολίτες την σπουδαιότητα της ειρήνης. Αλλά είναι περισσότερο γνωστός για τον ένθερμο τρόπο με τον οποίο υπερασπίζεται την Μασάκο, η οποία αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή το 2003. Το παλάτι είπε στην αρχή ότι πριγκήπισσα υποφέρει από μια επώδυνη δερματική πάθηση, η οποία στη συνέχει περιγράφηκε ως «διαταραχή προσαρμογής».
Τα καθήκοντα του αυτοκράτορα περιλαμβάνουν θρησκευτικές τελετές καθώς και ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση του κοινοβουλίου, με το κοινωνικό έργο στο επίκεντρο.
Κάποιοι λένε πάντως ότι η άνοδος της Μασάκο στον θρόνο θα μπορούσε να βοηθήσει την «θλιμμένη πριγκίπισσα» να αυτονομηθεί από το πρωτόκολλο, να αναλάβει πρωτοβουλίες με τους δικούς της ρυθμούς, και να απαλλαγεί τελικά από πολλά συμπτώματα της ασθένειάς της.