Για δεύτερη φορά, κηλίδες επικίνδυνου υδραργύρου βρέθηκαν σε σκάμμα του μετρό Θεσσαλονίκης, αναγκάζοντας τους αρχαιολόγους να σταματήσουν τις ανασκαφές σε ένα τμήμα του μελλοντικού σταθμού Αγίας Σοφίας. Το πιθανότερο είναι ότι το τοξικό υλικό προέρχεται από αρχαία εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας.
«Ενοχα» αρχαία εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας
«Πριν από χρόνια το ίδιο είχε συμβεί στο σταθμό της Βενιζέλου και τώρα
στην Αγίας Σοφίας. Τα έργα περνούν από την καρδιά της αρχαίας
Θεσσαλονίκης, εκεί όπου υπήρχαν εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας» ανέφερε ο Γιάννης Μυλόπουλος, πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 FM.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο βόρειο τμήμα του εργοταξίου της Αγίας Σοφίας αναμένεται να ξαναρχίσουν σε περίπου έναν μήνα, μετά την απομάκρυνση του υδραργύρου από εξειδικευμένη εταιρεία.
«Προτεραιότητα έχει η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων» τόνισε ο κ. Μυλόπουλος.
«Ο υδράργυρος βρέθηκε σε συγκεκριμένο σκάμμα στο βόρειο μέρος, δεν σταματούν όλες οι αρχαιολογικές εργασίες. Στο υπόλοιπο βόρειο σκάμμα καθώς και το νότιο της Αγίας Σοφίας συνεχίζονται κανονικά» υπογράμμισε ο κ.Μυλόπουλος.
Ο υδράργυρος χρησιμοποιείτο κάποτε ευρέως στα ορυχεία χρυσού, καθώς είναι το μόνο στοιχείο που σχηματίζει αμάλγαμα με τον χρυσό και διευκολύνει έτσι την απομόνωσή του.
Σήμερα η χρήση του για αυτόν τον λόγο έχει καταργηθεί, δεδομένου ότι ο υδράργυρος είναι άκρως τοξικός, ιδιαίτερα για το νευρικό σύστημα.
Σε ιατρικές εξετάσεις υποβάλλονται προληπτικώς οι εργαζόμενοι
Από την πλευρά του. ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και Λοιπών Ειδικοτήτων στο μετρό Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Αργυράκης, υποστήριξε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως ελήφθησαν όλα τα μέτρα και πως για προληπτικούς λόγους οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις, καθώς στο βόρειο τμήμα του εργοταξίου της Αγίας Σοφίας εργάζονται περίπου 25 άτομα ανά βάρδια.
Για τη γενικότερη πορεία του έργου του μετρό στη Θεσσαλονίκη ο κ.Μυλόπουλος ανέφερε πως «η πρόοδος είναι αποκαλυπτική. Από το 2016 που αναλάβαμε ως νέα διοίκηση μέχρι σήμερα, σ’ έναν περίπου χρόνο, τρέξαμε τρεις φορές πιο γρήγορα από όσο έτρεχαν κατά μέσο όρο τα προηγούμενα δέκα χρόνια».
Newsroom ΔΟΛ