Οι προβολές ταινιών της documenta 14 συνεχίζονται με το διάρκειας 140′ «Οχυρό των τρελών» («Le fort des fous»), στόχος του οποίου είναι το άνοιγμα ενός διαλόγου με ερωτήματα που έχουν ανακύψει γύρω από την αποικιοκρατική κυριαρχία. Η ιδέα που απασχολεί τους δημιουργούς του «Οχυρού» αφορά τη δημιουργία μιας κοινότητας νομάδων, ικανών να συγκροτήσουν μια ουτοπική κοινωνία.
Το φιλόδοξο αυτό οπτικοακουστικό εγχείρημα που θα προβληθεί την Τρίτη 13 Ιουνίου στη «Λαΐδα», τη θερινή αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, είναι η τελευταία δουλειά της αλγερινής σκηνοθέτριας, παραγωγού, σεναριογράφου αλλά και ηθοποιού Ναριμάνε Μάρι, η οποία με λόγο ουσιαστικό μιλάει για την πολυπλοκότητα και την κληρονομιά που έχει αφήσει η αποικιοκρατία. Στίγμα της Μάρι είναι ότι με ελευθερία εξερευνά την ικανότητα των νέων και των παιδιών να αναστατώνουν τον κόσμο των ενηλίκων, επινοώντας εκ νέου τα απολιθωμένα δεδομένα τους τα οποία και ξεπερνούν με ευφάνταστους τρόπους.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές «αποκλίνοντας από τα υλικά αρχεία των πρώιμων αποικιοκρατικών «επιστημονικών εκστρατειών» και «εκστρατειών εξημέρωσης» στις οποίες ηγήθηκαν οι γάλλοι αποικιοκράτες στη Βόρεια Αφρική, η πλοκή ακολουθεί μια κοινότητα νομάδων οι οποίοι δημιουργούν την ουτοπική κοινωνία που φαντάστηκαν. Αναπαραστάσεις, αυτοσχεδιασμοί και συνεντεύξεις που έχουν διεξαχθεί με κατοίκους στο Αλγέρι, στα Κύθηρα και στη συνοικία των Προσφυγικών στην Αθήνα διατρέχουν αυτό το έργο ως στιγμές εναλλακτικής χρονικότητας και αυτόνομου χώρου».

Η Ν. Μάρι θα είναι παρούσα την Τρίτη στη «Λαΐδα» για μια συζήτηση με το κοινό, ενώ η επαναληπτική προβολή του «Οχυρού των τρελών» έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 11 Ιουλίου (η προβολή θα πραγματοποιηθεί με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, «Ματωμένα φασόλια» («Bloody Beans», 2013), μεταδόθηκε στα ΚΕΙΜΕΝΑ, το κινηματογραφικό πρόγραμμα της documenta 14 που προβάλλεται κάθε Δευτέρα τα μεσάνυχτα από την ΕΡΤ 2. Τα «Ματωμένα φασόλια» γυρίστηκαν με αφορμή την πεντηκοστή επέτειο από την ανεξαρτησία της Αλγερίας και βασίζονται σε ένα χαλαρό, αυτοσχέδιο σενάριο που μιλάει για μια ομάδα παιδιών τα οποία έχοντας μπουχτίσει να τρώνε μόνο φασόλια αποφασίζουν να κλέψουν τρόφιμα από τα οδοφράγματα του γαλλικού στρατού και τελικά αιχμαλωτίζουν έναν γάλλο στρατιώτη.
Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο κινηματογραφικό πρόγραμμα της documenta 14, πάντα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και στη θερινή αίθουσά της, έχει ως εξής:
n Τρίτη 20 Ιουνίου, 8 μ.μ., ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ, ΑΙΘΟΥΣΑ Α
«Αναζητώντας το Λαντίνο» («In search of Ladino») του Ντέιβιντ Περλόφ, 60′ (Παρουσία προσκεκλημένων)
n Τρίτη 27 Ιουνίου, 8 μ.μ., ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ, ΑΙΘΟΥΣΑ Α
«Τα αόρατα χέρια» («The Invisible Hands») της Μαρίνας Γιώτη, 2017, 90′
n Τρίτη 4 Ιουλίου, 9 μ.μ., ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ, ΘΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΛΑΪΣ
«Σκέφτομαι τη Γερμανία τη νύχτα» («If I think of Germany at night») του Ρομουάλντ Καραμκάρ, 2017, 105′
Επίσης, από την Πέμπτη 22 Ιουνίου ως και το Σάββατο 24 του μηνός θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο φεστιβάλ «Hallucinations» («Παραισθήσεις») που με επικεφαλής τον καλλιτέχνη Μπεν Ράσελ και τη συμμετοχή μιας ομάδας διεθνών media artists, επιμελητών και κριτικών στρέφει το βλέμμα του στον κινηματογράφο τόσο ως έκφραση όσο και ως ενδοσκοπικό μέσο (ώρα έναρξης 7 μ.μ.).
Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ιερά οδός και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, στάση Μετρό Κεραμεικός, είσοδος 5 ευρώ

HeliosPlus